«Ντοπέ» οι Γουίλιαμς και Μπάιλς; Η απάντηση της γιατρού!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
«Ντοπέ» οι Γουίλιαμς και Μπάιλς; Η απάντηση της γιατρού!

bet365

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με την νευρολόγο, Κύνθια Κονδύλη προκειμένου να ρίξει φως για τον αν οι ουσίες που έλαβαν οι αδελφές Γουίλιαμς και η Σιμόνε Μπάιλς ήταν με σκοπό να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Κατά την προσφιλή του συνήθεια ο Έλληνας έχει άποψη για τα πάντα, ανάμεσα στα οποία και για το αν η παραβίαση των ιατρικώς απόρρητων αρχείων της WADA από Ρώσους χάκερ είναι απόδειξη ντόπινγκ.

Καταρχάς με μία πρόχειρη έρευνα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η Σερένα Γουίλιαμς προέρχονταν από σοβαρό τραυματισμό στο πόδι, ο οποίος ήταν αιτία πολύμηνης απουσίας. Η Αμερικανίδα έλαβε κορτιζονούχο σκεύασμα στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός στις 04/06 του 2015 και πήρε την έκκριση από την WADA μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης (08/06) στην οποία αναδείχθηκε νικήτρια.


Έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό ένας αθλητής; Ναι! Όταν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι και υπάρχει γνωμάτευση γιατρού, ένας αθλητής μπορεί να λάβει αγωγή, την οποία θα δηλώσει και θα πάρει εκ των υστέρων έγκριση. Αν μάλιστα, μεσολαβήσει έλεγχος, προτού πάρει την έγκριση από την WADA, οφείλει να το δηλώσει εγγράφως στην έντυπη φόρμα που συμπληρώνει την ώρα του ελέγχου.

Η Σερένα Γουίλιαμς λοιπόν, βρέθηκε θετική σε μία ουσία η οποία όπως διευκρινίζει η γιατρός θα ανακούφιζε τη φλεγμονή:

«Παράγωγα των στεροειδών χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, όχι όμως οι: πρεδνιζόνης και μεθυλπρεδνιζολόνης. Αυτές οι δύο ουσίες, χορηγούνται σε περιπτώσεις φλεγμονών και η μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί μυοπάθεια, συνεπώς δεν θα τις προτιμούσε ένα αθλητής για να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Τώρα σε ότι αφορά στην οξικοδόνη και την υδρομορφίνη είναι ισχυρά παυσίπονα.

Η οξικοδόνη, είναι η δραστική ουσία του vicodin, ένα σκεύασμα που δεν κυκλοφορεί στην χώρα μας, ακόμη όμως και στην Αμερική χορηγείται σε περιπτώσεις χρόνιου άλγους και φυσικά είναι συνταγογραφημένο, αφού ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών. Σε κάποιες περιπτώσεις τα κατασταλτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της αναπνοής».

Η Βίνους Γουίλιμς είναι γνωστό ότι πάσχει από το σύνδρομο Sjogren, ένα αυτοάνοσο νόσημα, για το οποίο όπως συμβαίνει με τα περισσότερα δεν υπάρχει θεραπεία. Το μόνο «όπλο» που έχει η δυτική ιατρική στα χέρια της είναι η χρήση κορτιζονούχων σκευασμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα όταν η ασθένεια είναι σε έξαρση:

«Πράγματι οι: πρεδνιζόνης, πρεδνιζολόνης, τριαμκινολόνης είναι σκευάσματα που χορηγούνται σε περίπτωση συνδρόμου Sjogren. Σε ότι αφορά τώρα στο φορμοτερόλ αυτό είναι ένα φάρμακο το οποίο βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με άσμα.

Δεν αποκλείεται η ασθένεια της Βίνους Γουίλιαμς να έχει προκαλέσει ζημιά στους πνεύμονες, αφού οι ρευματοειδείς αρθρίτιδες συνυπάρχουν με προβλήματα αναπνευστικά, όμως δεν αποκλείω αυτό να είναι κάτι που επικαλείται η ίδια. Σε κάθε περίπτωση διαγιγνώσκεται αν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Με δεδομένο το ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) είναι μία ασθένεια της οποία η διάγνωση είναι υποκειμενική, η περίπτωση της Μπάιλς είναι η πιο ύποπτη από τις τρεις: «Είναι γεγονός ότι στις ΗΠΑ το ADHD υπερδιαγιγνώσκεται, ειδικά από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το φάρμακο… Φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένα εγκεκριμένα ψυχομετρικά τεστ, τα οποία είναι αντιληπτό ότι είναι εύκολα παραποιήσιμα.

Για τη διάγνωση των ψυχιατρικών ασθενειών δεν υπάρχουν ούτε εργαστηριακές, ούτε απεικονιστικές εξετάσεις, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνεις μία εξέταση αίματος και να δεις τις τιμές ή να κάνεις μία αξονική τομογραφία για να εντοπίσεις το πρόβλημα, οπότε ο γιατρός, μπορεί να βεβαιώσει ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπάρχει, είτε με ευθύνη του ίδιου, είτε με του ίδιου του ασθενή».

*Η Κύνθια Κονδύλη νευρολόγος στο ιατρικό κέντρο Υγεία.

 

Τελευταία Νέα