Κοϊζούμι: «Δεν είναι υπό έλεγχο η Φουκουσίμα»

Κοϊζούμι: «Δεν είναι υπό έλεγχο η Φουκουσίμα»

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, καθησύχασε πως το πρόβλημα με το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι «υπό απόλυτο έλεγχο» και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους Ολυμπιακούς αγώνες, που θα φιλοξενήσει το Τόκιο σε τέσσερα χρόνια.

Κοϊζούμι: «Δεν είναι υπό έλεγχο η Φουκουσίμα»

 Ο πρώην, όμως, πρωθυπουργός, Γιουνσίρο Κοϊζούμι, έχει εντελώς διαφορετική άποψη, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως ψέμα την καθησυχαστική δήλωση του Αμπε.

«Η δήλωση του κ. Αμπε είναι ψευδής. Η κατάσταση στην Φουκουσίμα δεν είναι υπό έλεγχο και πρέπει να πούμε την αλήθεια τόσο στους πολίτες της χώρας, όσο και στη διεθνή κοινότητα», τόνισε σχετικά ο 74χρονος πολιτικός, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου» από το 2001 έως το 2006, και συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος:

«Εχει στηθεί ένας εικονικός τοίχος για να κρυφθεί το πρόβλημα με την Φουκουσίμα και όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, τόσο θα ενισχύεται αυτός ο τοίχος. Η αλήθεια όμως είναι πως το πρόβλημα με τη ραδιενέργεια παραμένει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό θέμα.»

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 αναφέρονται στη σειρά των καταστροφικών γεγονότων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2011 και αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet