Η βράβευση Κορακάκη και των υπολοίπων Ολυμπιονικών στην Προεδρία

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Η βράβευση Κορακάκη και των υπολοίπων Ολυμπιονικών στην Προεδρία

bet365

Στην προεδρία της Δημοκρατίας βρέθηκαν οι Άννα Κορακάκη και οι υπόλοιποι Έλληνες Ολυμπιονίκες που δεν τιμηθεί στην εκδήλωση της 25ης Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του τόνισε: «Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με μια μικρή καθυστέρηση που οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους. Και πάλι δεν είμαστε όλοι.

Οι υποχρεώσεις σας είναι απολύτως κατανοητές. Σημασία δεν έχει όμως πότε βρισκόμαστε εδώ, σημασία έχει γιατί βρισκόμαστε εδώ. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η συνάντησή μας δεν έχει να κάνει με θέματα δημοσιότητας. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι πως η συνάντησή μας έχει να κάνει μ’αυτό που η Πολιτεία οφείλει να σας αναγνωρίσει και εκείνο για το οποίο πρέπει να δεσμευθεί στο μέλλον.

Αυτό που πρέπει να σας αναγνωρίσει η Πολιτεία συμπεριλαμβάνεται σ’ένα τρίπτυχο: Η πρώτη πτυχή αφορά αυτό το οποίο πετύχατε. Δεν είναι μόνον οι επιτυχίες σας, οι διακρίσεις σας. Είναι το γεγονός ότι έχετε μετάσχει μ’έναν τρόπο ο οποίος εκπροσωπεί στο ακέραιο το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και το γνήσιο Ολυμπιακό Πνεύμα. Τιμήσατε τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και του «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων».

Είσαστε ζωντανό παράδειγμα Αριστείας. Και το πετύχατε αυτό μ’έναν τρόπο που έκανε την Ελλάδα, σ’αυτήν την περίοδο της κρίσης με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, να ξαναταξιδέψει με τη γαλανόλευκη σ’ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Είτε με τη σημαία να μπαίνει πρώτη, όπως πάντα συμβαίνει, είτε με όσους από σας, όπως στην περίπτωση της Άννας, σηκώσατε τη γαλανόλευκη και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος παντού. Αυτό είναι η πρώτη πτυχή.

Η δεύτερη πτυχή αφορά αυτό που καταφέρατε στην ουσία: Καταφέρατε αυτό που είχε πει ο Τζων Κέννεντυ σ’έναν προεδρικό λόγο. Είχε πει: «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η Αμερική για σας, κοιτάξτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την Αμερική». Εσείς κάνατε για την Ελλάδα χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, χωρίς κανένας Πρόεδρος να σας το επισημάνει.

Της δώσατε περηφάνια, της δώσατε ελπίδα. Και το κάνατε από το υστέρημά σας, για να το πω έτσι. Χωρίς βοήθεια οι περισσότεροι από εσάς – γιατί τα γνωρίζω αυτά καλά – μέσα από προσωπικές στερήσεις, στερήσεις δικές σας, στερήσεις των οικογενειών σας. Και αυτή η προσφορά έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τον Τόπο. Και η Πολιτεία οφείλει να σας το αναγνωρίσει.

Η τρίτη πτυχή αφορά αυτό που εκπροσωπείτε. Και αυτό που εκπροσωπείτε είναι ένας συμβολισμός για τη νέα γενιά. Είστε ένα σύμβολο για τη νέα γενιά ως προς το τι μπορεί να καταφέρει, τι είναι εκείνο το οποίο μπορεί να χαράξει για το μέλλον το δικό της, ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα.

Και το έχει ανάγκη η νέα γενιά γιατί είναι η πιο αδικημένη. Αυτή έχει υποστεί τα μεγαλύτερα προβλήματα μέσα στην κρίση. Της δίνετε ελπίδα και της δείχνετε τον δρόμο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γι’ αυτό σας είπα ότι εκφράζετε την Αριστεία και είστε ο συμβολισμός της Αριστείας γενικότερα.

Όμως από εδώ και πέρα είναι και η ώρα της Πολιτείας. Και η Πολιτεία οφείλει, αφού αναλογιστεί τι ακριβώς δεν έπραξε στο παρελθόν, να το πράξει στο μέλλον. Και αυτό αφορά δύο πράγματα. Το πρώτο: Ό,τι μπορεί να κάνει στην πορεία σας προς τον Αθλητισμό.

Οι περισσότεροι από εσάς, αν όχι όλοι, έχετε πολύ μέλλον μπροστά σας. Αλλά εδώ η Πολιτεία οφείλει πλέον να είναι κοντά σας. Και το κυριότερο – και πιστέψτε με ότι αυτό με απασχολεί πολύ περισσότερο, γιατί το έχω ζήσει και με έχει πονέσει όχι μόνο όταν βρέθηκα εδώ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και πριν – να μην ξεχνάμε ότι ένας αθλητής, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας του αθλητισμού και οι επιδόσεις, έχει μπροστά του μια ζωή.

Έχει μπροστά του μια επαγγελματική σταδιοδρομία, την οποία πρέπει να ακολουθήσει. Και, βεβαίως, σε σχέση με άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι έχουν αφιερωθεί στα μαθήματά τους από τα μικρά τους χρόνια, στο Πανεπιστήμιο ή αλλού, ο αθλητής έχει καταναλώσει πολλά χρόνια στον Αθλητισμό και δεν βρίσκεται σε ίση θέση με εκείνους που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Αυτό το χρέος η Πολιτεία δεν μπορεί να το αγνοήσει. Γιατί αν το αγνοήσει παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Ισότητα σημαίνει ότι μεταχειρίζομαι τους ανθρώπους ίσα, σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων, αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων.

Δεν μπορεί να μην συλλογιστούμε τι κόπος, τι χρόνος είναι αυτός που τώρα καταναλώνετε. Και όταν θα έρθει η ώρα για να βρείτε τον δρόμο σας πλέον οριστικά προς την προσφορά σας στην κοινωνική ζωή, αυτό η Πολιτεία οφείλει να το θυμάται.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό που κάνετε και όταν σας λέω ότι είμαστε περήφανοι για εσάς πραγματικά θέλω να ξέρετε ότι είναι η αλήθεια. Σας ευχαριστώ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι:
– Άννα Κορακάκη, Χρυσό Μετάλλιο στην Σκοποβολή/πιστόλι 25 μ. και Χάλκινο Μετάλλιο στην Σκοποβολή/αεροβόλο πιστόλι 10 μ.,
– Βύρων Κοκκαλάνης, 5η θέση στην Ιστιοπλοία/RS:Χ,
– Σπυρίδων Γιάνναρος, 6η θέση στην Κωπηλασία/τετράκωπο ελαφρών βαρών,
– Στέφανος Ντούσκος, 6η θέση στην Κωπηλασία/τετράκωπο ελαφρών βαρών,
– Ιωάννης Πέτρου, 6η θέση στην Κωπηλασία/τετράκωπο ελαφρών βαρών,
– Βούλα Παπαχρήστου, 8η θέση στο Άλμα Τριπλούν.
– κ.Πολυχρόνης Βλασταρίδης – προπονητής στην Κωπηλασία,
– κ.Αναστάσιος Κορακάκης – προπονητής στην Σκοποβολή,
– κ.Γεώργιος Καραγιώργος – προπονητής στην Ιστιοπλοία.
– κ.Σπύρος Καπράλος – Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,
– κ.Εμμανουήλ Κατσιαδάκης – Γεν.Γραμματέας ΕΟΕ,
– κ.Ισίδωρος Κούβελος – Αρχηγός Αποστολής ‘Ρίο 2016’,
– κ.Παύλος Κανελλάκης – Αντιπρόεδρος ΕΟΕ και Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σκοποβολής, και
– κ.Αντώνης Δημητρακόπουλος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιστιοπλοίας.-

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα