Ψάρρα: «Όποιος λέει ότι είναι εύκολη η τοξοβολία τον προκαλώ να δοκιμάσει!»

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Ψάρρα: «Όποιος λέει ότι είναι εύκολη η τοξοβολία τον προκαλώ να δοκιμάσει!»

bet365

Η μεγάλη κυρία της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, Ευαγγελία Ψάρρα, μίλησε στο gazzetta.gr για την εμπειρία της 5ης φοράς στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού στον πλανήτη και αποκάλυψε αν σκοπεύει να συνεχίσει έως το Τόκιο.

Την απογοήτευση της οριακής απώλειας της πρόκρισης, διαδέχτηκε περίπου 10 ημέρες πριν τους αγώνες η ανείπωτη χαρά. Η ευ-αγγελία της Ευαγγελίας ήρθε ξαφνικά ένεκα της απόσυρσης της συμμετοχής της Ακτής Ελεφαντοστού, με την Ελληνίδα τοξότρια να εξασφαλίζει το «εισιτήριο» ως πρώτη επιλαχούσα:

«Ένα πρωί ξαφνικά με πήραν τηλέφωνο από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και μου είπαν ότι είχα δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες ως πρώτη επιλαχούσα. Το επόμενο διήμερο άρχισε ένας τρελός αγώνας δρόμου, προκειμένου να κανονιστούν μέσω της ομοσπονδίας τα διαδικαστικά και στη συνέχεια φροντίσω τα του εξοπλισμού μου».

H 40χρονη τοξότρια, η οποία ήταν το γηραιότερο μέλος της ελληνικής αποστολής σημειώνει σχετικά με το πώς βίωσε την 5ης παρουσία στους Αγώνες, αλλά και ποια ήταν η αγαπημένη της διοργάνωση: «Κάθε διοργάνωση τη βιώνω διαφορετικά.
Η διοργάνωση ωστόσο, που εξακολουθεί να έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Αυτό αφενός γιατί πέτυχα την καλύτερη επίδοση (8η θέση) σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και λόγω της ατμόσφαιρας.


Ήταν όμορφο και συνάμα πρωτόγνωρο για μένα να μπαίνω στο γήπεδο και να νιώθω ότι έχω τον κόσμο στο πλευρό μου. Φυσικά, από την στιγμή που ξεκινά ο αγώνας δεν ακούς και δεν σκέφτεσαι τίποτα, όμως η ώθηση που παίρνεις της στιγμής της παρουσίασης όταν ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που σε στηρίζουν είναι πολλή σημαντική.


Στο Ρίο υπήρχαν κάποιες ελλείψεις υλικοτεχνικές, όμως αυτό προσωπικά ούτε το αισθάνθηκα, ούτε με επηρέασε. Για τη φτώχεια και τις φαβέλες, είχαμε διαβάσει, γνωρίζαμε, επομένως δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Σε ότι αφορά στην εγκατάσταση της τοξοβολίας είχε δημιουργηθεί μέσα στο Σαμπαδρόμιο και πραγματικά είχαν καταφέρει φτιάξουν έναν όμορφο αγωνιστικό χώρο».


Όποιος αθλητής είχε την τύχη να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διαπιστώνει ότι πρόκειται για εμπειρία ανεπανάληπτη. Ως τέτοια την χαρακτηρίζει και η Ευαγγελία Ψάρρα, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν την επηρεάζει ποτέ αγωνιστικά: «Κάθε φορά που βρίσκομαι στη γραμμή βολής μεγάλων αγώνων έχω την ίδια αγωνία. Δεν μπορώ να πω ότι νιώθω λιγότερη πίεση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν αγωνίζομαι σε διοργάνωση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος».

Η τοξοβολία είναι ένα άθλημα, το οποίο επειδή οι περισσότεροι ως παιδιά είχαν πάρει ένα τόξο και στόχευαν στον απέναντι τοίχο του παιδικού τους δωματίου θεωρούν ότι είναι πανεύκολο. Φυσικά, οι αθλητές και προπονητές του… καναπέ, δεν έχουν ιδέα ότι πρόκειται για ένα άθλημα, στο οποίο ο αθλητής, πρέπει σε κάθε βολή να προσαρμόζεται στις εξωτερικές συνθήκες, ώστε το 150 γραμμαρίων βέλος, να διανύσει 70 μέτρα απόσταση έως ότου φτάσει στο στόχο.


«Δεν είναι εύκολο άθλημα η τοξοβολία αν και συχνά ακούω το αντίθετο. Νομίζω ότι όσοι με ευκολία υποστηρίζουν το αντίθετο, απλώς δεν έχουν ιδέα. Ο αθλητής πρέπει να λαμβάνει υπόψιν σε κάθε βολή την ένταση και τη φορά του ανέμου, η οποία μεταβάλλεται από τη γραμμή βολής έως το στόχο, μεταξύ των οποίων μεσολαβούν 70μ. Πάντως όταν ακούω κάποιον να λέει ότι είναι εύκολο άθλημα, τον προκαλώ να έρθει να δοκιμάσει!»


Παρά τις προσπάθειες να γίνει πιο εμπορικό το άθλημα του ολυμπιακού τόξου (σ.σ. υπάρχει και το σύνθετο τόξο, το οποίο δεν είναι ολυμπιακό αγώνισμα), εξακολουθεί να είναι από τα πλέον υποπροβεβλημένα. Η σύζυγος και αθλήτρια του Αλέξανδρου Νασούλα σημειώνει: «Η προσπάθεια να γίνει πιο τηλεοπτικό το άθλημα, δεν συνέβαλλε στο να γίνει και πιο δημοφιλές, διότι οι μόνοι αγώνες που προβάλλονται είναι οι Ολυμπιακοί κάθε τέσσερα χρόνια.


Μεγαλύτερη προβολή της τοξοβολίας, θα σήμαινε μεγαλύτερη προσέλκυση νέων αθλητών αλλά και χορηγών. Η προσέλευση αθλητών θα αναβάθμιζε το επίπεδο, αφού θα αυξανόταν ο συναγωνισμός, ενώ οι χορηγοί θα παρείχαν τη στήριξη που πλέον αδυνατούν να δώσουν τα σωματεία. Ό,τι και να ζητάμε από την ομοσπονδία αδυνατεί να αντεπεξέλθει, αφού πλέον και η ίδια δεν έχει πόρους».

Τέλος, για τον αν θα συνεχίσει έως το Τόκιο, με δεδομένο ότι η τοξοβολία είναι ένα άθλημα που δεν έχει ηλικία η Ευαγγελία Ψάρρα είπε: «Δεν έχει ηλικία αν κρατάς το σώμα σου σε καλή κατάσταση. Έχω πει στο παρελθόν ότι σταματώ και δεν ήμουν συνεπής. Ο λόγος είναι ότι αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Για το αν θα είμαι στο Τόκιο, έχω να πω ότι συνεχίζω με σκοπό να είμαι εκεί και όπου με βγάλει!»

 

Τελευταία Νέα