Μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης για Πιστόριους

Gazzetta team
Μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης για Πιστόριους

bet365

Ο Όσκαρ Πιστόριους αναμένεται να ακούσει από το δικαστήριο της Πρετόρια την ποινή του για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ.

Άρχισε σήμερα σε δικαστήριο της Πρετόρια η ακροαματική διαδικασία που θα ανακοινώσει την ποινή του Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο πρώην αθλητής, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της νεαρής τοπ-μόντελ Ρίβα Στέενκαμπ τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, κινδυνεύει θεωρητικά με ποινή κάθειρξης 15 ετών το λιγότερο!

Ο 29χρονος, ντυμένος με σκούρο κοστούμι, έφθασε το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, ενώ τηλεοπτικές κάμερες είχαν κατακλύσει το σημείο αυτό. Ο πατέρας του, Χένκε Πιστόριους, με τον οποίο οι σχέσεις τους δεν είναι καλές, είναι επίσης παρών στο δικαστήριο.

Οι δικαστές ανέμεναν πως ο Όσκαρ Πιστόριους θα πάρει τον λόγο αυτή την εβδομάδα για να εκφράσει τις τύψεις του. Όμως η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κλήση στην έδρα ενός ψυχολόγου, μάρτυρα της υπεράσπισης, ο οποίος δήλωσε ότι ο νεαρός άνδρας πάσχει από κατάθλιψη και δεν είναι σε θέση να καταθέσει.

«'Εχει παρουσιάσει ενδείξεις και συμπτώματα μετα-τραυματικών προβλημάτων, ανησυχίας και κατάθλιψης», δήλωσε ο Τζόναθαν Σολτς και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να καταθέσει. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, ο πατέρας του θύματος, Μπάρι Στέενκαμπ, μπορεί να ζητήσει να πάρει τον λόγο για να ζητήσει την επιβολή αυστηρής ποινής. Θα είναι η πρώτη φορά, από τη μοιραία νύχτα του φόνου, που ένας από τους γονείς ς του θύματος θα έχει πάρει τον λόγο ενώπιον δικαστηρίου.

Οκτώ έως δώδεκα χρόνια

Πρωτοδίκως ο Όσκαρ Πιστόριους είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Όμως, η εισαγγελία άσκησε έφεση και πέτυχε τα γεγονότα να επαναχαρακτηριστούν ως φόνος. Για την πολιτική αγωγή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Όσκαρ Πιστόριους είχε σκοπό να σκοτώσει πυροβολώντας με τέσσερις σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος στο ύψος ενός ανθρώπου πίσω από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας όπου βρισκόταν το θύμα.

Μετά την πρώτη καταδίκη του, ο πρώην αθλητής εξέτισε ποινή ενός έτους προτού τεθεί υπό περιορισμό κατ΄οίκον, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Νότιας Αφρικής.

Ο Πιστόριους δεν μπορούσε να φύγει από το σπίτι του παρά μόνο σε καθορισμένες ώρες και δεν μπορούσε να απομακρυνθεί περισσότερα από 20 χιλιόμετρα χωρίς άδεια.

Μετά τον χαρακτηρισμό του ως υπόπτου για φόνο, περιμένει να μάθει την ποινή του. Βάσει της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας, ο κατηγορούμενος πρώτα καταδικάζεται και στη συνέχεια προσδιορίζεται η ποινή του έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία όπου τα δύο μέρη προβάλλουν τα επιχειρήματά τους.

Σημειώνεται πως ο Όσκαρ Πιστόριους θα πρέπει αυτή τη φορά να εκτίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ποινής του προτού μπορέσει να κάνει αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους.

Οι δικαστές υπολογίζουν ότι θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης οκτώ έως δώδεκα χρόνων, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει λόγω της αναπηρίας του.

Η ακροαματική διαδικασία προγραμματίζεται να διαρκέσει μία εβδομάδα.

Πηγή: protothema

 

Τελευταία Νέα