Ασύλληπτος Νόλε έκανε το γκραν σλαμ! (vid, pics)

Ασύλληπτος Νόλε έκανε το γκραν σλαμ! (vid, pics)

bet365

O Nόβακ Τζόκοβιτς προσάρτησε στο «βασίλειο» του και το Παρίσι! Ο Σέρβος στην τέταρτη παρουσία του στον τελικό του Γαλλικού Όπεν κατάφερε να στεφθεί νικητής για πρώτη φορά επικρατώντας του Άντι Μάρεϊ με 3-6, 6-1, 6-2, 6-4 και έκανε το γκραν σλαμ καριέρας.

Ο Τζόκοβιτς έγινε ο πρώτος παίκτης από το 1969 - και μόλις ο τρίτος στην ιστορία του αθλήματος που κατακτά τα 4 γκραν σλαμ διαδοχικά.

Ο τελευταίος που το πέτυχε ήταν ο Ρόντ Λέιβερ, 47 χρόνια πριν το (1962 και 1969), ενώ ο πρώτος που κατάφερε να κάνει το γκραν σλαμ ήταν ο Ντον Μπάτζ το 1938.

Αυτός ήταν ο 20ος τελικός τελικός γκραν σλαμ για τον Νόλε, ο οποίος ισοφάρισε τον Ραφαέλ Ναδάλ στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστα, με τον Φέντερερ να φιγουράρει στην κορυφή με 27 παρουσίες σε τελικούς.

Παράλληλα, αυτός ήταν ο 65ος τίτλος καριέρας του Τζόκοβιτς, στην 92η παρουσία του σε τελικό του στο tour (64-27 σε τελικούς).

Έτσι, βρίσκεται στην 7η στη σχετική λίστα πίσω από τους Τζίμι Κόνορς (109 τίτλοι), Ιβάν Λεντλ (94), Ρότζερ Φέντερερ (88), Τζον ΜακΕνρο (77), Laver (74) και Ραφαέλ Ναδάλ (69).

Στο πρώτο σετ ο Σέρβος ξεκίνησε με μπρέικ παίρνοντας προβάδισμα 1-0. Άμεση ήταν η απάντηση του Μάρεϊ, ο οποίος το πήρε πίσω κάνοντας το 1-1. Ο Σκωτσέζος κράτησε το σερβίς του, φτάνοντας να προηγείται με 1-4, με τον Νόλε να καταφέρνει πρώτη φορά να το κρατά στο 2-4.

Ο Τζόκερ έφτασε κοντά στο να σπάσει το σερβίς του αντιπάλου του, στο επόμενο γκέιμ, όμως έπειτα από τρεις ισοπαλίες, ο Μάρεϊ το κράτησε και έκανε το 2-5. Ο Σέρβος μείωσε σε 3-5, με τον Βρετανό να κλείνει το σετ, εν μέσω διαμαρτυριών στη διάρκεια αυτού, όταν ο διαιτητής έκανε overule σε σερβίς του πρώτου που δόθηκε άουτ από τους επόπτες γραμμών δίνοντας προβάδισμα 0-30 στον Μάρεϊ.

Στο δεύτερο σετ ο Μάρεϊ έφτασε σε μπρέικ πόιντ, όμως ο Σέρβος κράτησε το σερβίς του και έκανε το 1-0. Αμέσως μετά έσπασε το σερβίς του αντιπάλου του φτάνοντας στο 2-0 και 3-0 στο δικό του σερβίς. Ο Μάρει κράτησε το σερβίς του για πρώτη φορά μειώνοντας σε 3-1, με τον Τζόκοβιτς έχοντας βρει ρυθμό να κλείνει το σετ άνετα με 6-1.


Στο τρίτο σετ ο Νο 1 έκανε μπρέικ στο τρίτο γκέιμ, παίρνοντας προβάδισμα 2-1, ενώ ξανάσπασε το σερβίς του Σκωτσέζου για να φτάσει στο 4-1. Στο 7ο γκέιμ ο Μάρεϊ είχε τέσσερις ευκαιρίες για μπρέικ, όμως δεν τα κατάφερε, μειώνοντας στο σερβίς του σε 5-2 και τον Νόλε να κλείνει το σετ με 6-2.

Με μπρέικ του Σέρβου ξεκίνησε και το τέταρτο σετ, ο οποίος προηγήθηκε 3-1 και έφτασε στο δεύτερο μπρέικ στο 7ο γκέιμ αυξάνοντας τη διαφορά σε 5-2. Ωστόσο, ο Μάρεϊ αν και με την πλάτη στον τοίχο πήρε πίσω το μπρέικ μειώνοντας σε 5-3, για κλείσει το ιστορικό ματς ο Τζόκοβιτς με 6-4.

«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους θεατές, ελπίζω να απολαύσατε το ματς. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι σήμερα ένιωσα κάτι που δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά στο Ρολάν Γκαρός. Ευχαριστώ τους σημαντικούς πρωταθλητές αυτού του τουρνουά που με ενέπνευσαν. Ζωγράφισα την καρδιά στο κόρτ, όπως ο Γκούγκα, ο οποίος μου έδωσε την άδεια του να το κάνω. Η καρδιά μου θα είναι πάντα εδώ σε αυτό το κορτ», δήλωσε ο Τζόκοβιτς, ο οποίος αμέσως μετά την κατάκτηση του τσάμπιονσιπ πόιντ, σχημάτισε με τη ρακέτα του μία καρδιά στο χώμα και ξάπλωσε μέσα, ακριβώς όπως είχε κάνει και ο Γκουστάβο Κουέρτενς μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2001!

Μετά την απονομή ο Νο 1 έδωσε τα συγχαρητήρια του τον Μάρεϊ και την ομάδα του για τους οποίους είπε: «Κάποιος έπρεπε να χάσει σε αυτόν τον αγώνα και ήσουν εσύ σήμερα. Όμως, στο μέλλον εύχομαι να κρατήσεις αυτό το τρόπαιο. Συγχαρητήρια στην ομάδα σου και σε εσένα γιατί είσαι από τους πιο αφοσιωμένους τενίστες στο τουρ.

Θέλω να ευχαριστήσω και τη δική μου ομάδα. Θα τα ξαναπούμε του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Μάρεϊ, ο οποίος έγινε απόψε ο πρώτος Βρετανός που επιστρέφει στον τελικό του γαλλικού όπεν έπειτα από 79 χρόνια (μετά τον Μπάνι Όστιν το 1937) και ο 10ος τενίστας στην ιστορία της Όπεν Έρα που αγωνίζεται και στους τέσσερις τελικούς γκραν σλαμ, είπε:

«Λυπάμαι που δεν μιλώ γαλλικά. Ευχαριστώ την οικογένεια μου που βρίσκεται εδώ και το κοινό, όλους όσοι συνέβαλλαν στην διεξαγωγή της διοργάνωσης. Συγχαρητήρια στην ομάδα του Νόβακ το αξίζατε κάνατε εξαιρετική δουλειά και φυσικά συγχαρητήρια στον Νόβακ.

Είναι σπουδαία στιγμή η σημερινή, έφτασε σε ένα σπουδαίο επίτευγμα με την κατάκτηση και των τεσσάρων γκραν σλαμ. Δεν είχε συμβεί για πάρα πολλά χρόνια και δεν ξέρουμε πότε θα ξανασυμβεί. Όσο ήσασταν αυτόπτες μάρτυρες είστε πολύ τυχεροί, σε αντίθεση με μένα».

 

Τελευταία Νέα