Πετρούνιας: «Αν κάνω αυτό που ξέρω η νίκη δεν χάνεται!»

Gazzetta team
Πετρούνιας: «Αν κάνω αυτό που ξέρω η νίκη δεν χάνεται!»

bet365

Εικοσιτέσσερις ώρες χωρίζουν τον Λευτέρη Πετρούνια από την επιχείρηση κατάκτησης του δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου της καριέρας του, στην “PostFinance Arena” της Βέρνης, όπου θα είναι το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στον τελικό των κρίκων, το μεσημέρι της Κυριακής (12:30 - 13:00 ώρα Ελλάδας).

Ο 26χρονος πρωταθλητής, που στον προκριματικό της Πέμπτης (26/05) πρώτευσε με 15,700 β. παρότι έκανε κακή προσγείωση, είναι έτοιμος να επιβεβαιώσει ξανά την υπεροχή του. Θα είναι ο 2ος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ που θα εκτελέσει το πρόγραμμά του (με συντελεστή δυσκολίας 6,80, ως συνήθως), στοιχείο που θεωρητικά δεν τον ευνοεί, αλλά μπορεί εν τέλει να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα, όπως τονίζει:

«Έχουμε διορθώσει πολλές λεπτομέρειες στην εκτέλεση του προγράμματός μου το τελευταίο διάστημα και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό. Απομένει το να βελτιώσω και την έξοδό μου. Με μία καλή προσγείωση, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πρόβλημα και θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον τίτλο μου.
Η σειρά εκτέλεσης δεν είναι καλή, μπορεί όμως να αποδειχθεί τελικά προς όφελός μου. Αν εγώ κάνω αυτό που ξέρω καλά, θα πάρω μία βαθμολογία που θα ‘παγώσει’ τους υπόλοιπους αθλητές. Μπορώ να πλησιάσω ή και να φτάσω τους 16,000 βαθμούς. Εφόσον συμβεί αυτό, οι αντίπαλοί μου που ακολουθούν δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν κάτι».

Ο Πετρούνιας ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης πέρσι στο Μονπελιέ και θέλει να παραμείνει εκεί και φέτος, ώστε να στείλει ηχηρό μήνυμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και να γίνει ο πρώτος σπεσιαλίστας των κρίκων που θα κατακτήσει δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 1996:
«Πιστεύω πως είναι μία καλή στιγμή και μία ευκαιρία για να πετύχω και εγώ το ‘ριπίτ’. Γιατί όχι; Είμαι σε καλή φόρμα, ετοιμάζομαι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έδειξα ότι μπορώ να προκριθώ με την κορυφαία βαθμολογία ακόμα και κάνοντας ένα μεγάλο λάθος στην έξοδο. Απέχουμε δύο μήνες από τους Ολυμπιακούς και θα έχει ιδιαίτερη σημασία μία νίκη».

Όσον αφορά το βαθμό ετοιμότητάς του, ο Έλληνας πρωταθλητής τονίζει πως ενόψει τελικού δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και καμία σκέψη για οτιδήποτε πέρα από τη νίκη:
«Είμαι σε καλή κατάσταση από πλευράς αγωνιστικής εμπειρίας. Αντιμετώπισα μια θλάση χαμηλά στους κοιλιακούς σχετικά πρόσφατα, πριν από το πανελλήνιο πρωτάθλημα, πράγμα που με κράτησε λίγο πίσω και κυρίως στην ψυχολογία. Υπάρχουν και κάποιες ενοχλήσεις στο χέρι, αλλά αυτό είναι μόνιμο. Όταν δεν τις έχω, νιώθω ότι δεν έχω δουλέψει αρκετά! Είναι πάντως θέματα που δεν παίζουν κανένα ρόλο αυτή την στιγμή, εδώ που είμαστε. Στον τελικό θα βγω για να κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα, για να τελειώσουμε με το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Μάρας: «Νιώθω ότι είμαι στα καλύτερα μου, βάζω τον εαυτό μου στα φαβορί»

Το ένατο μετάλλιο της λαμπρής καριέρας του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης ανδρών, αλλά και το έκτο χρυσό, βάζει στο στόχαστρο ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος αισθάνεται έτοιμος για το καλύτερο στον τελικό του μονόζυγου, το μεσημέρι της Κυριακής (14:15 - 14:45 ώρα Ελλάδας) στη Βέρνη.

Ο 33χρονος πρωταθλητής, που θα εκτελέσει 7ος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, θα παρουσιάσει πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,90, το ίδιο που είχε εκτελέσει με επιτυχία στους περσινούς Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού. Θα ξεκινήσει έτσι με υψηλότερη αφετηρία 0,500 β. συγκριτικά με τον προκριματικό, όπου είχε επιλέξει ένα πιο συντηρητικό πρόγραμμα χωρίς πέταγμα Πεγκάν (συντελεστής 6,40), αφού αυτή τη φορά το σύνθημα είναι «όλα ή τίποτα»:

«Θα επιχειρήσω το πρόγραμμα που είχα στο Μπακού, με βαθμό δυσκολίας 6,90. Θεωρώ ότι είμαι έτοιμος να το παρουσιάσω, παρότι ουσιαστικά είχα μόνο δύο εβδομάδες για να το δοκιμάσω μετά το προ-Ολυμπιακό, όταν άρχισα να δουλεύω περισσότερο στο μονόζυγο.
Πάντοτε θεωρώ δυσκολότερο το να προκριθώ σ’ έναν τελικό, παρά το να κερδίσω μετάλλιο. Στον προκριματικό γίνονται πολλά, μπορεί να σου δώσουν χαμηλή βαθμολογία επειδή υπάρχει το ‘μούδιασμα’ του πρώτου αγώνα. Στον τελικό δεν έχεις να χάσεις κάτι, ξέρεις ότι είσαι μέσα στην οκτάδα και τα δίνεις όλα. Αυτό θα κάνω και τώρα. Το μονόζυγο είναι ριψοκίνδυνο όργανο, ή βγαίνεις πρώτος ή τελευταίος»,

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη μπήκε οριακά στον τελικό (8ος) έχοντας υπερβολικά αυστηρή αντιμετώπιση από τους κριτές, αλλά πλέον συγκαταλέγεται στα φαβορί:
«Ασφαλώς βάζω και τον εαυτό μου μέσα στα φαβορί. Θεωρώ πολύ δυνατό τον Τούρκο, τον Σαμιλογλού, που προκρίθηκε 3ος και έχει πολύ καλό πρόγραμμα, αλλά μπορεί εύκολα να κάνει λάθη. Οι δύο Βρετανοί που τερμάτισαν υψηλότερα, έπιασαν το ταβάνι τους. Δεν μπορούν να πιάσουν πολύ ψηλότερες βαθμολογίες.
Εγώ θα είμαι ευχαριστημένος με 15,500 βαθμούς. Αν κάνω μία σωστή εκτέλεση και πάρω την αντίστοιχη βαθμολογία, δεν θα χρειαστεί καν να σκεφτούμε ποια θέση θα πάρουμε. Θα είναι δεδομένα η υψηλότερη...».

Ως πολυνίκης του θεσμού στο μονόζυγο, ο Μάρας κυνηγά πλέον ένα ακόμα ρεκόρ, αφού σε περίπτωση που στεφθεί για έκτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο ίδιο όργανο θα ισοφαρίσει το επίτευγμα του Ούγγρου σπεσιαλίστα του πλάγιου ίππου, Κριστιάν Μπέρκι.
Έτσι κι αλλιώς, πάντως, αποτελεί σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γυμναστική και αυτό φάνηκε και από το χειροκρότημα αναγνώρισης που εισέπραξε από τους Ελβετούς θεατές στον προκριματικό:

«Δεν θέλω να σκέφτομαι ιδιαίτερα το ρεκόρ που έχω, σίγουρα όμως είναι ένας βαρύς τίτλος και θέλω να φανώ αντάξιός του. Συνήθως λένε πως όσο μεγαλώνεις ‘πέφτεις’ σε απόδοση, αλλά εγώ νιώθω ότι είμαι στα καλύτερά μου, ειδικά αυτή την στιγμή!
Δεν πρόσεξα την αντίδραση των θεατών την ώρα που αγωνιζόμουν, αλλά είναι πολύ τιμητικό το να σε αναγνωρίζουν. Κάποιοι ξέρουν να εκτιμούν ορισμένα πράγματα και να αναδεικνύουν αυτές τις αξίες. Κάθε αθλητής που έχει κάνει μία σημαντική διαδρομή πρέπει να αναγνωρίζεται γι’ αυτήν».

Αναχωρούν για την Βέρνη και οι εθνικές γυναικών και νεανίδων

Στην Ελβετία θα βρίσκονται από αύριο (Κυριακή 29/05) και οι Εθνικές ομάδες ενόργανης γυναικών και νεανίδων, οι οποίες την ερχόμενη εβδομάδα θα πάρουν την σκυτάλη, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των κατηγοριών τους (1-5 Ιουνίου).

Η ελληνική αποστολή αναχωρεί στις 06:30 το πρωί της Κυριακής (29/05) από το «Ελ. Βενιζέλος» και φτάνει στις 08:20 στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, από όπου θα μεταβεί οδικώς στη Βέρνη και πιθανότατα θα προλάβει να δει από κοντά τις προσπάθειες του Λευτέρη Πετρούνια και του Βλάση Μάρα στους τελικούς οργάνων της κατηγορίας ανδρών.

Την Εθνική γυναικών απαρτίζουν οι Βασιλική Μιλλούση, Αργυρώ Αφράτη, Ιωάννα Ξουλόγη, Βάλια Πλυτά, Ευαγγελία Μονοκρούσου, ενώ στις νεανίδες τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν οι Ελπίδα Γιεμενιτζόγλου, Γεωργία Ανανιάδου, Εβελίνα Μάγια, Μαρία-Παρθενόπη Μαρκοπούλου.
Τις Ελληνίδες αθλήτριες θα συνοδεύσουν οι προπονητές Κώστας Χατζηζήσης, Κώστας Σιούτης, Απόστολος Πεσσίνης, Ντιάνα Γιορντάνοβα Ντούντεβα, Ιουλία Παλαμάρα, οι διεθνείς κριτές Βίκυ Αλιπράντη, Αναστασία Δόντη και ο φυσιοθεραπευτής Νίκος Τιμαμόπουλος.

Το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυναικών - νεανίδων (σε ώρες Ελλάδας):

Τετάρτη 1 Ιουνίου
11:00 - 13:10: Προκριματικός νεανίδων, 1ος όμιλος
13:10 - 15:20: Προκριματικός νεανίδων, 2ος όμιλος
16:10 - 18:20: Προκριματικός νεανίδων, 3ος όμιλος
19:00 - 21:10: Προκριματικός νεανίδων, 4ος όμιλος

Πέμπτη 2 Ιουνίου
11:00 - 12:50: Προκριματικός γυναικών, 1ος όμιλος
13:10 - 15:00: Προκριματικός γυναικών, 2ος όμιλος
16:20 - 18:10: Προκριματικός γυναικών, 3ος όμιλος
18:30 - 20:20: Προκριματικός γυναικών, 4ος όμιλος

Παρασκευή 3 Ιουνίου
20:00 - 21:50: Τελικός σύνθετου ατομικού νεανίδων

Σάββατο 4 Ιουνίου
18:00 - 19:50: Τελικός ομαδικού γυναικών

Κυριακή 5 Ιουνίου
12:00 - 14:45: Τελικοί οργάνων γυναικών
15:30 - 18:40: Τελικοί οργάνων νεανίδων

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ “POSTFINANCE ARENA”

Ένα Μουσείο Γυμναστικής, με εκθέματα ηλικίας έως και 160 ετών, φιλοξενεί η “PostFinance Arena” της Βέρνης παράλληλα με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης ανδρών - εφήβων και γυναικών - νεανίδων, έως τις 5 Ιουνίου.

Το Μουσείο περιλαμβάνει έπαθλα από γυμναστικές επιδείξεις της δεκαετίας του 1850, όταν η σύγχρονη αγωνιστική γυμναστική «γεννιόταν» στην Κεντρική Ευρώπη, τα Ολυμπιακά μετάλλια που κατέκτησαν οι Ελβετοί πρωταθλητές της ενόργανης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και του 1948 στο Λονδίνο, καθώς και ομοιώματα των κορυφαίων εκπροσώπων της χώρας, σε φυσικό μέγεθος.

Το έκθεμα που ξεχωρίζει, όμως, είναι οι άψογα διατηρημένοι ίπποι με λαβές που βρίσκονται στην είσοδο του Μουσείου Γυμναστικής (ο πιο σύγχρονος είναι από το 1959), οι οποίοι θυμίζουν την εποχή που το συγκεκριμένο όργανο γυμναστικής είχε πραγματικά μορφή ίππου.

 

Τελευταία Νέα