Στο Λονδίνο οι Έλληνες κολυμβητές - Αποσύρεται η συμμετοχή στα 4x200μ. ανδρών

Gazzetta team
Στο Λονδίνο οι Έλληνες κολυμβητές - Αποσύρεται η συμμετοχή στα 4x200μ. ανδρών

bet365

Στο Λονδίνο βρίσκονται από το πρωί οι 14 κολυμβητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο 33ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η αποστολή έφτασε στο ξενοδοχείο χωρίς προβλήματα (εκτός της ταλαιπωρίας από την πολύ πρωινή πτήση) και το απόγευμα οι 11 αθλητές και οι 3 αθλήτριες έκαναν την πρώτη τους προπόνηση στο London Aquatics Center.

Για κάποιους εξ αυτών ο χώρος είναι γνώριμος, αφού οι Κριστιάν Γκολομέεβ, Ανδρέας Βαζαίος, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Στέφανος Δημητριάδης, Γιάννης Δρυμωνάκος, Νόρα Δράκου και Κρίστελ Βουρνά είχαν αγωνιστεί εδώ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ενώ οι υπόλοιποι (Οδυσσέας Μελαδίνης, Δημήτρης Δημητρίου, Απόστολος Χρήστου, Μιχάλης Κοντιζάς, Χρήστος Κατραντζής, Δημήτρης Κουλούρης και Άννα Ντουντουνάκη) θα κάνουν την πρώτη γνωριμία τους με το εντυπωσιακό κολυμβητήριο, δημιούργημα της παγκοσμίου φήμης Ιρακινής αρχιτέκτονα Ζαχά Χαντίντ, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, Χριστόδουλος Χούμας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο μαζί με τον προπονητή Αλέξανδρο Νικολόπουλο. Οι δυο τους εκπροσωπησαν την Ελλάδα στην τεχνική σύσκεψη μετά το πέρας της οποίας ανακοινώθηκε η απόσυρση της ελληνικής ομάδας στα 4χ200μ. ελεύθερο, καθώς η ημέρα διεξαγωγής του αγωνίσματος (Σάββατο 21/5) συμπίπτει με τον τελικό των 200μ. ύπτιο, όπου έχει καλές πιθανότητες να βρίσκεται ο Απόστολος Χρήστου. Με δεδομένο ότι ο 20χρονος κολυμβητής συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα για την τετράδα (μαζί με τους Ανδρέα Βαζαίο, Δημήτρη Δημητρίου και Χρήστο Κατραντζή), κρίθηκε προτιμότερο να αποσυρθεί η συμμετοχή στα 4Χ200μ.

Από εκεί και πέρα, συμμετοχή σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα των ανδρών θα έχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης, καθώς κανονικά θα συμμετάσχει η Ελλάδα τη Δευτέρα στα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών, όπου μαζί με τους Κριστιάν Γκολομέεβ, Οδυσσέα Μελαδίνη και Χρήστο Κατραντζή πιθανότατα θα κολυμπήσει ο Χρήστου, καθώς και η ομάδα των 4Χ100μ. μικτή ομαδική, αγώνισμα που θα διεξαχθεί την τελευταία ημέρα των αγώνων. Από τα ατομικά αγωνίσματα, στους άνδρες υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε όλα πλην των 1.500μ. ελεύθερο, με… ρεκόρ το 50άρι πεταλούδα, όπου στον προκριματικό θα συμμετάσχουν τέσσερις Έλληνες αθλητές (Γκολομέεβ, Κατραντζής, Βαζαίος, Δημητριάδης).

Στις γυναίκες, η ελληνική συμμετοχή περιορίζεται στα 50μ. και 100μ. ελεύθερο, 50μ. και 100μ. ύπτιο και στα τρία αγωνίσματα της πεταλούδας.

Παράλληλα δόθηκαν το απόγευμα στη δημοσιότητα οι οριστικές λίστες εκκίνησης των αγωνισμάτων κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Λονδίνου. Αν και οι χρόνοι που δηλώνονται δεν είναι απολύτως ενδεικτικοί (μια που περιλαμβάνουν και την περσινή χρονιά), είναι φανερό ότι η ελληνική αποστολή τρέφει ρεαλιστικές ελπίδες για αρκετές προκρίσεις σε τελικούς και μπορεί κάποιος κολυμβητής μας να ανέβει στο βάθρο, μετά την… ξηρασία του Βερολίνου το 2014. Ο Κριστιάν Γκολομέεβ έχει την πέμπτη επίδοση στα 50μ. ελεύθερο, αλλά είναι από τους λίγους που έχουν επιβεβαιώσει φέτος την καλή τους κατάσταση (δηλώνεται με 21.87 από το Παγκόσμιο του Καζάν, ενώ φέτος έχει 21.90). Πίσω από τον Γάλλο Φλοράν Μανοντού και τον Βρετανό Μπέντζαμιν Πράουντ αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη, καθώς μάλιστα απουσιάζει ο πολύ δυνατός Ρώσος Βλαντιμίρ Μορόζοφ. Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης έχει την έκτη επίδοση, τόσο στα 50μ. όσο και στα 100μ. πρόσθιο (αγωνίσματα όπου κυριαρχεί ο Βρετανός Άνταμ Πίτι), ενώ στα 200μ. αν είναι σε καλη κατάσταση μπορεί να βελτιώσει το -περσινό- 2:10.93. Ο Ανδρέας Βαζαίος μπαίνει με την έκτη επίδοση στα 200μ. μικτή ατομική και ο Στέφανος Δημητριάδης με την έβδομη στα 200μ. πεταλούδα, ενώ ο Απόστολος Χρήστου μπορεί να διεκδικήσει θέση στον τελικό και στα τρία αγωνίσματα του υπτίου. Προσδοκίες υπάρχουν και από τις “σκυταλοδρομίες” 4Χ100μ. ελεύθερο και 4Χ100μ. μικτή ομαδική, που επιπλέον κυνηγούν ένα χρόνο που θα τους δώσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις γυναίκες, τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάκρισης συγκεντρώνει η “πρωτάρα” (σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) Άννα Ντουντουνάκη, η οποία έχει τον πέμπτο χρόνο στα 100μ. πεταλούδα και είναι σε θέση να μπει -τουλάχιστον- στον τελικό. Η Νόρα Δράκου με το 28.01 που έκανε πέρυσι στο Καζάν έχει τον τέταρτο χρόνο στα 50μ. ύπτιο, όμως φέτος δεν έχει δώσει πολύ βάρος στο συγκεκριμένο αγώνισμα και έχει εστιάσει την προετοιμασία της στα 50μ. ελεύθερο, όπου θα συμμετασχει και στο Ρίο.

Στο πλευρό των Ελλήνων αθλητών παραμένουν ο γιατρός Γιώργος Μαρίνος και η φυσιοθεραπεύτρια Έφη Βούλγαρη, οι οποίοι βρίσκονται στο Λονδίνο από την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και στην εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικοί αθλητές (όπως ο Ούγγρος Ντάνιελ Γκιούρτα και ο Γερμανός Πολ Μπίντερμαν) που αποφάσισαν να προσπεράσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να επικεντρωθούν στην προετοιμασία τους για το Ρίο, ενώ η Ρωσία κατεβαίνει πολύ αποδυναμωμένη, μετά και το σκάνδαλο ντόπινγκ στο οποίο έχει εμπλακεί. Αρκετοί ακόμη κορυφαίοι Ευρωπαίοι πρωταθλητές προτίμησαν να μην επιβαρύνουν το πρόγραμμά τους κι έτσι βλέπουμε π.χ. τον Μανοντού να έχει αποσυρθεί από τα 100μ. ελεύθερο, τη Λιθουανή Ρούτα Μεϊλουτίτε να “πέφτει” μόνο στα 100μ. πρόσθιο και την Ιταλίδα Φεντερίκα Πελεγκρίνι μόνο στα 200μ. ελεύθερο.

 

Τελευταία Νέα