Θετικός απολογισμός για τις γυναίκες (vid)

Gazzetta team
Θετικός απολογισμός για τις γυναίκες (vid)

bet365

Με θετικό πρόσημο στις γυναίκες έκλεισε για τα ελληνικά χρώματα η προκριματική φάση του Προολυμπιακού Ευρωπαϊκού τουρνουά στο Χάλμσταντ.

Την πρόκριση στο 1ο στάδιο των αγώνων πήρε από το 16ο γκρουπ και η Μαρία Χριστοφοράκη, που με θαυμάσια εμφάνιση κατέβαλλε στο καθοριστικό, για την 3η θέση, ματς τη Βελγίδα Μαρτσέτι.

Επίσης, η Κατερίνα Τόλιου, που θα προκρινόταν έτσι κι αλλιώς από όμιλο των 3ων, σημείωσε σπουδαία νίκη εναντίον της Κροάτισσας Ράκοβατς. Μάλιστα, προέκυψε ισοβαθμία στην κορυφή του 4ου γκρουπ και η πρωταθλήτριά μας πήρε τελικά τη 2η θέση. Η μόνη που αποκλείστηκε από τη συνέχεια του τουρνουά είναι η Γεωργία Ζαβιτσάνου από το 6ο γκρουπ.

Δεν τα κατάφερε στη δική της καθοριστική αναμέτρηση για την 3η θέση, πάντως παικτικά άφησε καλές εντυπώσεις στη Σουηδία και με δεδομένο ότι κάμφθηκε από πολύ αξιόλογες αθλήτριες δεν υπάρχει λόγος να φύγει δυσαρεστημένη από το ντεμπούτο της σε μεγάλο event. Τόλιου και Χριστοφοράκη μαθαίνουν σε λίγη ώρα από την κλήρωση τις αντιπάλους τους στα ταμπλό της επόμενης φάσης.

Το αποτέλεσμα της ημέρας το έφερε σίγουρα η Τόλιου (νούμερο 201 στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης του Απριλίου), που είχε ηττηθεί από τη Ράκοβατς (Νο 139) στην τελευταία αναμέτρησή τους για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2013. Σήμερα ήταν πολύ σταθερή, είχε πολύ καλή τακτική και επιβλήθηκε με 4-1 σετ.

Σημειωτέον, η Κροάτισσα είχε αρχίσει στο 4ο γκρουπ με σπουδαία νίκη 4-3 εναντίον της επικεφαλής Σαν Γιενί. Στην ισοβαθμία υπολογίστηκαν τα παιχνίδια μεταξύ των τριών αθλητριών και προέκυψε ότι με συντελεστή 0 (ήττα 4-1, νίκη 4-1) η Τόλιου ήταν καλύτερη από τη Ράκοβατς και χειρότερη από τη Σαν.

Γνωρίζοντας καλά την αντίπαλό της και παίζοντας με περίσσεια αποφασιστικότητα η 21χρονη πρωταθλήτριά μας έβγαλε ώριμο παιχνίδι και χρησιμοποίησε πολύ και την επίθεση. Η εξέλιξη στα κρίσιμα σημεία επίσης, τη βοήθησε πολύ, όπως στο 1ο σετ όπου πήρε 5 σερί πόντους για να κάνει το 1-0, ενώ στο 3ο και το 4ο σετ επικράτησε στην παράταση (11-8, 5-11, 12-10, 12-10, 11-7). «Είχα παίξει τέσσερις φορές μαζί της στο παρελθόν σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων. Γνωρίζω καλά το παιχνίδι της και ήμουν απόλυτα έτοιμη.

Έβαλα πολύ στην τακτική μου την επίθεση και αυτό αποδείχτηκε πολύ σημαντικό», τόνισε λίγα λεπτά μετά τον αγώνα η Τόλιου, που θα πάρει και βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη και πρόσθεσε: «Είμαι ικανοποιημένη από την εμφάνισή μου γιατί έπαιξα με δύο δυνατές αθλήτριες και τα πήγα καλά. Το ξέρω ότι στην επόμενη φάση είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά συνεχίζω με αυτοπεποίθηση και θα παλέψω για το καλύτερο».

Η τελική βαθμολογία στο 4ο γκρουπ:
1. Σαν Γιενί 3 βαθμοί (7-5)
2. Κατερίνα Τόλιου 3 (5-5)
3. Λία Ράκοβατς 3 (5-7)

Η Χριστοφοράκη πήρε αυτό που άξιζε στο τελευταίο παιχνίδι του 16ου γκρουπ. Με το κλασικό της παιχνίδι κοντά στο τραπέζι είχε ζηλευτή σταθερότητα από την αρχή έως το τέλος, βρήκε λύσεις στις επιθέσεις της Νάταλι Μαρτσέτι (συμπαίκτριάς της θυμίζουμε στη γαλλική Σεν Πιερέζ) τόσο από το forehand όσο και από το backhand κι έφτασε στη σημαντική και από ψυχολογικής πλευράς νίκη με το ευρώ 4-0.

Πολύ κρίσιμο αποδείχτηκε το 2ο σετ, διότι η Πειραιώτισσα πρωταθλήτρια έκανε ανατροπή από 6-9 και αντί να γίνει η ισοφάριση πήρε προβάδισμα δύο σετ (11-7, 11-9, 11-3, 11-5). Η Βελγίδα δεν είναι στους πίνακες της παγκόσμιας κατάταξης αυτόν τον μήνα. Η Χριστοφοράκη βρίσκεται στο νούμερο 314.

«Στο Λουξεμβούργο το 2012 δεν είχα περάσει από τα γκρουπ του Προολυμπιακού. Είμαι χαρούμενη που το πέτυχα τώρα και εκπλήρωσα τον στόχο μου. Χωρίς καμία πίεση από δω και πέρα θα κυνηγήσω το καλύτερο αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Χριστοφοράκη, καθώς δεχόταν τα συγχαρητήρια της ελληνικής αποστολής και συμπλήρωσε:

«Είχα άγχος σήμερα, δεν το κρύβω, αλλά με …βοήθησε που είδα και την αντίπαλό μου αγχωμένη. Προσωπικά το διαχειρίστηκα και μου βγήκε θετικά. Στο τραπέζι νομίζω ότι ήμουν πιο σταθερή από την αντίπαλο, έφτιαξα γρήγορα την πρώτη μου μπαλιά, ενώ έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι πήρα με ανατροπή το 2ο σετ. Μετά δεν με απείλησε η Μαρτσέτι».
Η τελική βαθμολογία στο 16ο γκρουπ:
1. Καρόλ Γκρουντίς 6 βαθμοί
2. Ρούτα Πασκαουσκίνε 5
3. Μαρία Χριστοφοράκη 4
---------------------------------------
4. Νάταλι Μαρτσέτι 3

H Γεωργία Ζαβιτσάνου ήθελε πολύ την πρόκριση από το 6ο γκρουπ προκειμένου να κάνει κι άλλο βήμα μετά τις επιτυχίες της τον τελευταίο καιρό, αλλά ίσως αυτή η έντονη σκέψη τής δημιούργησε μεγαλύτερη πίεση απ’ ό,τι έπρεπε. Έχασε με 4-0 σετ από την Ελβετίδα Ράχελ Ασβάντεν, ενώ μπορούσε κάλλιστα να κάνει το παιχνίδι ντέρμπι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προηγείτο στα 3 από τα 4 σετ και μάλιστα στο 2ο και το 3ο είχε πολλά σετ μπολ (πρώτα από 10-7 και 10-8)! Στο 4ο σετ ήταν μπροστά με 6-4, αλλά και πάλι έχασε το πλεονέκτημα (7-11, 11-13, 13-15, 8-11). Εμφανώς στεναχωρημένη, αλλά και εκνευρισμένη σχολίασε: «Τί να πω; Ενώ έπαιζα καλά, ενώ μου έβγαινε η τακτική, δεν μπόρεσα να τελειώσω τους τελευταίους πόντους.

Σ’ ένα ακόμα ματς βιάστηκα πάλι να κάνω δυνατό σπιν για να τελειώσω σετ και το πλήρωσα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αυτά τα σημεία και δεν την έδειξα». Η Ασβάντεν είναι σήμερα στο νούμερο 218 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Ζαβιτσάνου θα ξαναμπεί σε αυτή μετά τη συμμετοχή της στο Προολυμπιακό.

Στο ντεμπούτο της σε μεγάλη διοργάνωση η Πατρινιά πρωταθλήτρια έμεινε τελικά 4η στο 6ο γκρουπ, πάντως έκανε αξιόλογη προσπάθεια και μάζεψε εμπειρίες, που σίγουρα θα τη βοηθήσουν στην καριέρα που ανοίγεται μπροστά της με την εθνική ομάδα.

Η τελική βαθμολογία στο 6ο γκρουπ:
1. Ντανιέλα Ντοντεάν-Μοντέιρο 6 βαθμοί
2. Άνα Μαρία Έρντελι 5
3. Ράχελ Ασβάντεν 4
---------------------------------------------------
4. Γεωργία Ζαβιτσάνου 3

 

Τελευταία Νέα