Η παταγώδης αποτυχία του UKAD

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Η παταγώδης αποτυχία του UKAD

bet365

«Βόμβα» στα θεμέλια του Βρετανικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ είναι οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Sunday Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο γιατρός Μαρκ Μπόναρ με έδρα το Λονδίνο είχε στο πελατολόγιο του τουλάχιστον 150 πρωτοκλασάτους αθλητές: Ποδοσφαιριστές της Premier League, Ποδηλάτες επιπέδου Γύρου Γαλλίας, τενίστες και πυγμάχους.

Η εφημερίδα επικαλείται ότι ο UKAD είχε δύο χρόνια πριν πληροφορίες για τη δράση του γιατρού και απέτυχε να τις αξιοποιήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εργαστήρια αντιντόπινγκ της Μ. Βρετανίας θεωρούνται πρότυπο παγκοσμίως και η WADA έχει αναθέσει στον Oργανισμό Αντιντόπινγκ της χώρας αυξημένα καθήκοντα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, σχετικά με την συμμόρφωση της Ρωσίας.

Με συνέντευξη του στο ΒΒC Sport, ο πρώην ποδηλάτης Νταν Στίβενς, ο οποίος είχε αποκλειστεί για δύο χρόνια, επειδή είχε αρνηθεί να δώσει δείγμα σε έλεγχο εκτός αγώνων (ποινή που τελικά μειώθηκε κατά τρεις μήνες), ισχυρίζεται ότι είχε βρει τον Μπόναρ μέσω του διαδικτύου όταν είχε διαγνωστεί με χαμηλά ποσοστά τεστοστερόνης.

Κατά την επίσκεψη του στην κλινική που εργαζόταν ο συγκεκριμένος γιατρός, του πρότεινε σύμφωνα πάντα με τα όσα κατήγγειλε ο ποδηλάτης, μία σειρά άλλων σκευασμάτων που θα αύξαναν τις επιδόσεις του όπως αυξητική ορμόνη και ΕPO (ερυθροποιητίνη τρίτης γενιάς).

«Ήταν επαναστατική η συνάντηση με τον Βρετανό γιατρό σε ιδιωτική κλινική και η αποκάλυψη ότι μία σειρά από Βρετανούς αθλητές υψηλού επιπέδου, όπως ποδηλάτες, δρομείς, πυγμάχοι, κρίκετερς και ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούσαν αυτές τις ουσίες για να βελτιώσουν την απόδοση τους. Ήταν ξεκάθαρος στο ότι πρέπει να κάνεις χρήση αυτών των ουσιών για να κάνεις το βήμα παραπάνω και να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Στίβενς.

Η απάντηση του Μπόναρ στο ΒΒC ήταν η εξής: «Ο Νταν Στίβενς μου παρουσιάστηκε με κάποια ιατρικά θέματα. Θεράπευσαν τα συμπτώματα του κατάλληλα και δεν έδωσα καμία συνταγή με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων του».

Παρά τις πληροφορίες που είχαν φτάσει τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2014 για τη δράση του γιατρού η UKAD δεν έκανε απολύτως τίποτα.

«Θα περιέγραφα το γεγονός ως καταστροφική αποτυχία της UKAD. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για να μην ερευνήσει τη δράση του Μπόναρ. Είχαν κάθε λόγο να το ερευνήσουν, είχαν στα χέρια τους συνταγές που χορηγούσε ο γιατρός και αυτές οι συνταγές είχαν τα στοιχεία του γιατρού. Η UKAD δεν έχει καμία δικαιολογία για το ότι δεν διερεύνησε το θέμα και αυτό προκαλεί τεράστια ανησυχία. Είναι φοβερό. Είναι διαβολικό. Και δεν νομίζω να είναι τυχαίο».

Από την πλευρά του ο UKAD διευκρινίζει ότι ερευνάται το θέμα που προέκυψε από το δημοσίευμα των Sunday Times από ανεξάρτητη αρχή: «Επιπροσθέτως σε προηγούμενη ανακοίνωση μας είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το θέμα ερευνάται. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο UKAD δεν έχει στη διάθεση του ονόματα αθλητών που είχαν συνεργασία με τον Μπόναρ. Το συμβούλιο της UKAD έχει αναθέσει στον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας, Άντι Γουάρντ να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα».

 

Τελευταία Νέα