Δία βίου αποκλεισμός σε Ρώσο προπονητή

Δία βίου αποκλεισμός σε Ρώσο προπονητή

bet365

O Ρώσος προπονητής του βάδην, Bίκτορ Τσέγκιν αποκλείστηκε δία βίου, αφού όπως ανακοίνωσε ο Ρωσικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (RUSADA) βοηθούσε τους αθλητές του να κάνουν ντόπινγκ.

Με την ρωσική ομάδα του στίβου να παραμένει αποκλεισμένη απ' όλες τις διοργανώσεις μέχρι νεοτέρας, ο RUSADA κάνει αγώνα δρόμου ώστε να δείξει καλή διαγωγή και η WADA να άρει την τιμωρία που έχει επιβάλει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF).

Η έρευνα που διήρκεσε 18 μήνες βρήκε δις ένοχο τον Τσέγκιν, ο οποίος είχε χτίσει μία ομάδα υπερδύναμη στο βάδην. Στο παλμαρέ του κορυφαίου προπονητή έχει μετάλλια στους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις. Το γεγονός είχε σταθεί αφορμή να πάρει το όνομα του ένα προπονητικό κέντρο.

Ο Τσέγκιν είχε βρεθεί στο στόχαστρο πολλών αθλητών από ξένες χώρες, οι οποίοι τον κατηγορούσαν για οργανωμένο ντόπινγκ στο προπονητικό κέντρο, που έφερε το όνομα του στην πόλη Σαράνσκ και είχαν μάλιστα καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Αποκλείστε τον Τσέγκιν».

Η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών βασίστηκε σε συνεντεύξεις αθλητών, όπως και αναλύσεις αιματολογικές.

Έτσι, ο πάλε ποτέ αρχιπροπονητής δεν έχει πλέον δικαίωμα ενασχόλησης με τον αθλητισμό, ενώ πέντε από τους αθλητές αποβλήθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα, το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία χάνει ακόμα δύο σίγουρα μετάλλια από το Ρίο.

Όλγκα Κανίσκινα, Βαλέρι Μπόρτσιν και Σεργκέι Κιρντγιάπκιν είναι τρεις από τους αθλητές του που σάρωσαν τα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009. Οι Έλενα Λασμάνοβα, Κιρντγιάπκιν και Κανίσκινα κατέκτησαν το ασημένιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ενώ οι Λασμάνοβα, Ντένις Νιζεγκοροντόφ και Σεργκέι Μοροζόφ είναι κάτοχοι παγκοσμίων ρεκόρ στα αγωνίσματα τους.

 

Τελευταία Νέα