Τα μέτρα της ΔΟΕ κατά του ιού Ζίκα

Τα μέτρα της ΔΟΕ κατά του ιού Ζίκα

Τα μέτρα της ΔΟΕ κατά του ιού Ζίκα

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να έχει τη θέση της σχετικά το «Σχέδιο Β» που υπάρχει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο, στην περίπτωση που ο ιός Ζίκα πάρει διαστάσεις πανδημίας στη Βραζιλία.   

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από την αμερικανική και κενυατική ομάδα, οι οποίες έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών τους και έτσι θα προτιμήσουν να μην λάβουν μέρος στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Είναι έτοιμη η ΔΟΕ να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ ακυρώσεων συμμετοχών; Έχει λάβει μέτρα ώστε να είναι ασφαλείς οι αγώνες για αθλητές και θεατές; 

Aναλυτικά η απάντηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στα ερωτήματα  που έθεσε το gazzetta.gr: 

«Ευχαριστούμε για το email. Ακολουθεί η θέση μας για το θέμα. 

Επιδοκιμάζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Είμαστε σε στενή επαφή μαζί τους και ακολουθούμε τις οδηγίες τους. Δουλεύουμε με τους συνεργάτες μας στο Ρίο για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για την αποξήρανση των στάσιμων υδάτων γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπου τα κουνούπια αναπαράγονται και να μειώσουμε τον κίνδυνο οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο 2016 θα πραγματοποιηθούν τους χειμερινούς μηνες, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, όταν το κλίμα είναι πιο δροσερό και ξηρό και έτσι μειώνεται σημαντικά η παρουσία των κουνουπιών και ο κίνδυνος μολύνσης.

Επίσης σας παραπέμπουμε στο σημείωμα που στάλθηκε πρόσφατα από την Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ στις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες και το οποίο αφορά τον ιό Ζίκα:

«Θα είστε ενήμεροι όσον αφορά τον ιό Ζίκα και την εξάπλωση του στην αμερικανική ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης και της Βραζιλίας. Στην Βραζιλία το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Μάιο του 2015 και υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην χώρα έχουν προσβληθεί από τον ιό. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα (περίπου στο 80 τοις εκατό), και ακόμη και όσοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα τα παρουσιάζουν για 2-7 ημέρες, έχουν παρατηρηθεί στη χώρα ασυνήθηστα αυξημένα ποσοστά μωρών που γεννιούνται με μικροεγκεφαλία (γεννετική ανωμαλία, κατά την οποία επηρεάζεται το μέγεθος του κεφαλιού και η ανάπτυξη του εγκεφάλου). Οι αρχές λοιπόν, προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση του ιού με τα μωρά. Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα στο συμβούλιο που θα έχει θα αποφασίσει αν θα πρέπει λόγω του ιού Ζίκα να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παγκοσμίως.

Έχοντας κατά νου αυτό η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση με τον ιό Ζίκα στην Βραζιλία. Επίσης είμαστε σε στενή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την οργανωτική επιτροπή του Ρίο 2016.
Από την πλευρά της η οργανωτική επιτροπή Ρίο 2016 είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας και τη Δημοτική Υγειονομική Αρχή, οι οποίες είναι υπεύθυνες για θέματα υγείας στη Βραζιλία και το Ρίο. Όλες οι πλευρές αναλαμβάνουν δράση για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα και παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο για τις εγκαταστάσεις ενόψει και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, προκειμένου να επιθεωρούνται σε καθημερινή βάση ώστε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά -όπου τα κουνούπια αναπαράγονται- και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος για τους αθλητές και τους θεατές που θα έρχονται σε επαφή με τα κουνούπια. Το Ρίο 2016 θα συνεχίσει να ακολουθεί τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου του ιού που έχουν λάβει οι αρχές και θα παράσχει τη σχετική καθοδήγηση στους αθλητές και θεατές των αγώνων.

Γενικά οι βραζιλιάνικές αρχές έχουν κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ιό Ζίκα, μιας και πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 200.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα «σαρώσουν» τη χώρα απ' άκρη σε άκρη και πόρτα-πόρτα θα μοιράσουν φυλλάδια και θα δώσουν συμβουλές σχετικά με το πως να καταπολεμηθούν θα κουνούπια και ο ιός.

Οι τελευταίες οδηγίες για όσους επισκέπτονται περιοχές, όπου υπάρχουν κρούσματα Ζίκα είναι οι εξής:
Οι ταξιδιώτες σε περιοχές που υπάρχουν κρούσματα Ζίκα θα πρέπει να χρησιμοποιούν κουνουπο-απωθητικά στη διάρκεια της μέρας και της νύχτας (ειδικά τις πρωινές ώρες και την ώρα που δύει ο ήλιος, όταν τα κουνούπια είναι πιο ενεργά). Αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν, το να φοράνε κατάλληλα ρούχα, δηλαδή, μακριά παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες, χρησιμοποιώντας παράλληλα εντομοαπωθητικά. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πάρουν επιπλέον συμβουλές από τις τοπικές αρχές.

- Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να συζητήσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια με τον γιατρό τους, για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης με τον ιό Ζίκα και να πάρουν συμβουλές για μέτρα αποφυγής τσιμπημάτων από κουνούπια.
Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά καμία αλλαγή στα ταξιδιωτικά σχέδια, κάποιες χώρες για προληπτικούς λόγους προτείνουν οι έγκυες να αποφεύγουν περιοχές όπου παρατηρούνται περιστατικά μετάδοσης του ιού Ζίκα. Αν το ταξίδι δεν αναβάλλεται ή ζουν σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κρούσματα του ιού θα πρέπει να πάρουν δρακόντεια μέτρα αποφυγής τσιμπημάτων από κουνούπια.

Η ΔΟΕ παραμένει σε στενή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να διασφαλίσει ότι υπάρχει τελευταία ενημέρωση και οδηγίες από δω και πέρα έως την περίοδο διεξαγωγής των Αγώνων. Την ίδια στιγμή οι εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές θα πρέπει να συμβουλευτούν τους εθνικούς φορείς υγείας για να πάρουν συμβουλές και οδηγίες.

Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για επιτυχημένους και απολαυστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.»

Best of internet