Εκεί ξεκίνησαν οι κορυφαίοι παίκτες του κόσμου

Gazzetta team
Εκεί ξεκίνησαν οι κορυφαίοι παίκτες του κόσμου

bet365

Αρκετά χρόνια πριν κυριαρχήσουν στα μεγαλύτερα γήπεδα του πλανήτη, ήταν απλά παιδιά, με μια ρακέτα και ένα όνειρο. Δείτε από που έκαναν τα πρώτα τους χτυπήματα οι Novak Djokovic, Roger Federer, Serena και Venus Williams και άλλοι πρωτοκλασάτοι πρωταθλητές.
Νovak Djokovic

Η οικογένειά του είχε ένα εστιατόρια και ένα μαγαζί με εξοπλισμό σκι στo Kopaonik της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Τα γήπεδα του θερέτρου αυτού, ή ό,τι απέμεινε από αυτά, βρίσκονται πια στη Σερβία, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

"Τώρα δεν υπάρχουν γήπεδα τένις όπως τότε. Υπάρχουν σχέδια στο μέλλον για να φτιαχτούν ξανά τα γήπεδα τένις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο εγκαταστάσεις για μπάσκετ. Ήταν δύσκολοι καιροί στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και ο τουρισμός υπέφερε. Αυτά τα γήπεδα είναι χτισμένα σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου 1.700 μέτρα, και οι μπάλες συνήθιζαν να έχουν μεγάλη ταχύτητα. Γι' αυτό και ο Novak έμαθε να παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο και καλλιέργησε το ταλέντο του", διηγείται ο θείος του Nole, Goran Djokovic.

Novak Djokovic

Serena & Venus Williams

Η απίθανη ιστορία τους πάντα συναρπάζει τον κόσμο του τένις. Οι δύο αδερφές από το Compton της Καλιφόρνια, προπονήθηκαν από πολύ νεαρή ηλικία με τον πατέρα τους, Richard Williams. Η αδερφή τους, Isha Price, θυμάται τα πρώτα χρόνια της Serena και της Venus Williams στα γήπεδα.

"Το καλοκαίρι πηγαίναμε όλοι μαζί ως οικογένεια για προπόνηση 6 μέρες την εβδομάδα, ξεκινώντας από το πρωί, και μέναμε εκεί για αρκετές ώρες. Αρκετές φορές επιστρέφαμε στις εγκαταστάσεις και το απόγευμα. Στην υπόλοιπη σεζόν πηγαίναμε σχολείο το πρωί και αφού τελειώναμε με το διάβασμα στο σπίτι, πηγαίναμε για προπόνηση.

Υπήρχαν αρκετά γήπεδα μπάσκετ που ήταν γεμάτα και μερικά γήπεδα τένις, που όλοι μας κοιτούσαν περίεργα όταν μας έβλεπαν να τα χρησιμοποιούμε. Η Venus πήγαίνε στο court με τον πατέρα μας και η Serena με τη μητέρα μας, αλλά μετά από κάποια ώρα άλλαζαν. Οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες, πολλές φορές είχε έντονους θορύβους και αυτό τις έκανε να μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα, αλλά και να είναι ατρόμητες. Πολλές φορές, ο μπαμπάς τις κρατούσε στο γήπεδο ακόμα και όταν έβρεχε."

Serena Williams-Venus Williams

Roger Federer

Μπορεί να κυριάρχησε απόλυτα στο γρασίδι και στα ιστορικά γήπεδα του Wimbledon, όμως οι πρώτες προπονήσεις του Roger Federer έλαβαν χώρα στα χωμάτινα courts του Tennis Club Old Boys, στη Βασιλεία.

"Ήταν αστείος και του άρεσε να κάνει πλάκες, όμως στο court ήταν πολύ σοβαρός. Είχε μεγάλη όρεξη και ήθελε να παίζει τένις όλη μέρα, ενώ δεν ήθελε με τίποτα να χάνει. Μια φορά που έχασε, κάθισε μπροστά από τον διαιτητή και έκλαιγε για περίπου μισή ώρα. Δυσκολεύτηκε αρκετά να το αποδεχτεί", λέει μια από τις πρώτες τεχνικούς που δούλεψαν με τον Roger, Madeleine Bärlocher.

Roger Federer

Andy & Jamie Murray

Τι να κάνει μια μητέρα όταν ο γιος της θέλει να αγωνιστεί σε τουρνουά από τα 5 του χρόνια; Η Judy Murray πάντως - εφόσον είχε και τη δυνατότητα να το κάνει - αποφάσισε να χτίσει τη δική της πόλη, 30 μίλια βορειοανατολικά από τη Γλασκώβη.

"Μέναμε 300 μέτρα από το τοπικό club και δούλευα εκεί εθελοντικά ως προπονήτρια για τα μικρά παιδιά. Ο Andy έπαιζε με τα άλλα παιδιά, που ήταν μεγαλύτερα, αλλά όχι ακόμα τένις. Όταν ήταν 2 ετών είχε την πρώτη του ρακέτα και όταν ήταν 5 χρονών μου ζήτησε να παίξει σε κανονικό τουρνουά. Δεν υπήρχαν όμως τότε τουρνουά για παιδιά κάτω των 10 ετών, γι' αυτό και δημιούργησε το δικό μου. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στην περιοχή και πολλά παιδιά ήθελαν να συμμετέχουν. Μερικά χρόνια μετά, όταν ο Andy μου ζήτησε να χτυπήσουμε μαζί μερικές μπάλες, με ρώτησε 'τι συνέβη; εσύ ήσουν πολύ καλή' και του απάντησα πως δεν ήταν πια 10 χρονών", είπε η Judy Murray.

Andy & Jamie Murray

Garbine Muguruza

Όταν ήταν μικρό κορίτσι, η Muguruza πήγαινε με πολύ όρεξη στην προπόνηση. Ο πρώτος προπονητής της, Rene Fajardo, μιλάει για τα χρόνια του Guarenas, στη Βενεζουέλα, πριν η οικογένεια της Garbine μετακομίσει στην Ισπανία.

"Ερχόταν πάντα χαμογελαστή στην προπόνηση. Ήμουν ο προπονητής της απ' όταν ήταν 5 ετών. Ποτέ δε με άφησε μόνο μου. Με έβρισκε ενώ καθόμουν και μου έλεγε 'Rene, σήκω, έλα να παίξουμε!' Περίπου 10 χρόνια μετά, όταν η Garbine έφυγε για την Ισπανία, το court που δουλεύαμε εξαφανίστηκε. Έγινε πισίνα, που ήταν καλύτερα για τους ιδιοκτήτες υποθέτω, επειδή μπορούσαν να διοργανώνουν εκδηλώσεις και να πουλάνε εισιτήρια."

Garbine Muguruza

Maria Sharapova

Το ταλέντο της αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στο Sochi της Ρωσίας. Ο πρώτος της προπονητής, Yuri Vasilevich Yudkin, μπορούσε να παίζει ελάχιστα μαζί της και συνήθιζε να τη στέλνει να παίζει με άλλα πράγματα!

"Η Maria ρωτούσε συνεχώς πράγματα και είναι ωραίο όταν τα παιδιά το κάνουν αυτό. Ήθελε να μάθει, φαινόταν στα μάτια της. Εκείνη την εποχή δεν μπορούσες να παίξεις τένις για πολύ ώρα. Ο Yuri είχε το γήπεδο για μισή ώρα και έπαιζε μαζί της για 15 λεπτά. Μετά της έλεγε να πάει να παίξει με τα κουκουνάρια και με τους σκίουρους. Την πρώτη μέρα που έπαιξε εδώ, ακόμα έπρεπε να βάφουμε εμείς τις γραμμές. Κάθε μέρα βάφαμε τις γραμμές για να παίξουμε, το πιστεύετε αυτό; Όλα έχουν αλλάξει τώρα...", αποκάλυψε ο βοηθός του Yudkin τότε, Vitali Golikov.

Maria Sharapova

Kei Nishikori

Στο Matsue της Ιαπωνίας, υπάρχουν πολλές ιστορίες αφοσιωμένων παιδιών, καμία όμως δεν είναι σαν αυτή του Kei Nishikori. Ο μικρός Kei έδινε και την ψυχή του για το τένις, σύμφωνα με τον προπονητή που είχε στην παιδική του ηλικία, Masaki Kashiwai.

"Ήταν πολύ ντροπαλό παιδί, αλλά μέσα στο court έβγαζε μια διαφορετική προσωπικότητα. Δεν ήθελε με τίποτα να χάνει. Την πρώτη φορά που χτύπησα, του είπα πως δεν έπρεπε να παίξει για λίγες μέρες. Πήγε στη μητέρα του και της είπε πως ήθελε να παίξει. Αν έπαιρνες μακριά του τα video games ή τη ρακέτα, θα τον σκότωνες! Αγαπούσε τόσο το άθλημα που έπαιζε κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης φρόντιζε τα courts."

Kei Nishikori

Πηγή: tennisnews.gr

 

Τελευταία Νέα