Ο Σπύρος Καπράλος αποκλειστικά στο gazzetta.gr για το «Μπακού 2015»

Ο Σπύρος Καπράλος αποκλειστικά στο gazzetta.gr για το «Μπακού 2015»

bet365

Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων μίλησε στο gazzetta.gr για την μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της η Γηραιά Ήπειρος.

Είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των Αγώνων;

«Πάντα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, ναι όλα είναι έτοιμα, οι εγκαταστάσεις είναι εκπληκτικές και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν καταπληκτικοί Αγώνες.

Με επικεφαλής των Αγώνων εσάς, έχουν δουλέψει πολλοί Έλληνες για την διοργάνωση του Μπακού 2015, πως βρέθηκαν τόσοι Έλληνες στην οργανωτική επιτροπή και όχι μόνο;
«Είναι αλήθεια είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο εδώ, όπου και να πάω ακούω ελληνικά. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου το γεγονός ότι οι Έλληνες που βρίσκονται εδώ έχουν εργαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και έχουν την τεχνογνωσία για την προετοιμασία και διεξαγωγή τόσο μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Πραγματικά δεν υπάρχει τομέας που να μην συναντήσεις έναν Έλληνα να εργάζεται. Ασφαλώς βοηθάμε Έλληνες που διαθέτουν τα προσόντα να ανταποκριθούν σε τόσο απαιτητικές διοργανώσεις. Νομίζω ότι για το Μπακού 2015, εργάζονται 100 Έλληνες».

Γιατί η Ευρώπη είχε καθυστερήσει τόσο πολύ να διοργανώσει ηπειρωτικούς αγώνες;
«Είναι γεγονός ότι ήταν η μόνη ήπειρος που δεν πραγματοποιούσε ηπειρωτικούς αγώνες. Νομίζω ότι αυτό συνέβη γιατί κάθε ευρωπαϊκή Ομοσπονδία διεξήγαγε μεμονωμένα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ο Ζακ Ρογκ ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε τη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων, ωστόσο ο Τόμας Μπαχ είναι αυτός που υλοποίησε το όραμα του πρώτου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό, αφού το ημερολόγο είναι ήδη γεμάτο, όμως τα καταφέραμε».

Τι ρόλο θέλετε να έχουν Ευρωπαϊκοί Αγώνες στο αθλητικό καλεντάρι;
«Πρόθεση της ΔΟΕ είναι οι ηπειρωτικοί αγώνες να αποτελούν πρόκριμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, σκοπός είναι να συγχωνευθούν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της σεζόν στους Αγώνες, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο».

Στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων συναντούμε αθλήματα που παλεύουν χρόνια να μπουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα, όπως το καράτε, αλλά και εντελώς καινούρια όπως το σάμπο...
«Ναι, δοκιμάσαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα καινούρια αθλήματα προκειμένου να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση του κοινού. Προφανώς και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα «χρησιμοποιήσει» τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι η απήχηση καινούριων αθλημάτων στον κόσμο για να τα εντάξει σε δεύτερο χρόνο στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Σε ότι αφορά τώρα στο σάμπο, είναι ένα άθλημα με το οποίο ασχολούνται κυρίως οι χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης. Το Αζερμπαϊτζάν ως διοργανώτρια χώρα ζήτησε να μπει στο πρόγραμμα. Αντίστοιχα, το μπιτς σόκερ είναι ένα άθλημα που προωθεί πολύ η FIFA, είναι εντυπωσιακό γρήγορο και σίγουρα θα εξάγουμε χρήσιμα στοιχεία από τη διεξαγωγή του εδώ».

Η εικόνα που έχετε από τις εγκαταστάσεις ποια είναι;
«Έχω μείνει έκπληκτος και όχι μόνον εγώ, αλλά και οι αποστολές που βρίσκονται ήδη εδώ. Κατάφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ανταποκριθούν σε μία μεγάλη πρόκληση και τα κατάφεραν. Το Μπακού θέλει να μπει τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη και το πετυχαίνει. Σίγουρα, οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες είναι ότι σημαντικότερο έχει μέχρι στιγμής αναλάβει, αλλά βέβαιο είναι ότι δεν θα σταματήσουν. Ακολουθεί η διοργάνωση της Ολυμπιάδας σκακιού, αγώνων Φόρμουλα -1, οι Ισλαμικοί Αγώνες του 2017 και τα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου»

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μία πλούσια χώρα, στηρίχθηκε σημαντικά στην ανεύρεση κονδυλίων από χορηγίες;
«Βεβαίως, σημειώνω δε, ότι έσπευσαν πρωτίστως οι χορηγοί της ΔΟΕ να στηρίξουν οικονομικά τους Αγώνες. Επίσης ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός δεν μπορεί να έρθει εις πέρας χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών».

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής για τα εισιτήρια;
«Έχουν εξαντληθεί τα 60.000 εισιτήρια της τελετής έναρξης. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα εισιτήρια αλήθεια είναι ότι η ζήτηση δεν είναι μεγάλη και αυτό διότι δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλου αριθμού επισκεπτών λόγω έλλειψης ξενοδοχειακών μονάδων».

Ως τηλεοπτικό προϊόν αναμένεται να έχει επιτυχία;
«Ναι αυτό μπορώ να το πω με βεβαιότητα, αφού οι αγώνες θα προβληθούν σε όλον τον κοσμο».


Σε ποιους τομείς επιδέχονται βελτιώσεων οι επόμενοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες;
«Νομίζω στον προγραμματισμό. Φερ' ειπείν στο Μπακού θα δούμε τους κορυφαίους νέους: κολυμβητές, πολίστες και αθλήτριες της συγχρονισμένης και αυτό διότι λόγω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Καζάν στα τέλη Ιουλίου, ήταν αδύνατον για τους αθλητές να βρεθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε δύο τόσο μεγάλες διοργανώσεις».

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει διοργανώσεις Ολυμπιακούς Αγώνες και διαθέτει εγκαταστάσεις που ρημάζουν, θα μπορούσε να αναλάβει τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκών Αγώνων με σκοπό να είναι κερδοφόροι;
«Το γεγονός ότι υπάρχουν οι εγκαταστάσες είναι σίγουρα θετικό, αλλά όχι δεν φαντάζομαι πως θα μπορούσαν να είναι κερδοφόροι. Ή τέλος πάντων θα έπρεπε εκ των προτέρων να υπάρξουν διαβεβαιώσεις από την οργανωτική επιτροπή ότι δεν θα είναι ζημιογόνοι. Θεωρώ ότι δεν είναι επίκαιρο να μπει η χώρα σε τέτοιες περιπέτειες».

 

Τελευταία Νέα