«Ήρθα με 5 β. μυωπία και θα φύγω με 10»!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
«Ήρθα με 5 β. μυωπία και θα φύγω με 10»!

bet365

Να ‘μαστε και από το Κατάρ, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ και εξελίσσεται η φάση των «16». ΚΑΤΑΡ, αποστολή: ΑΡΓΥΡΩ ΓΙΑΝΝΟΥΔΑΚΗ

Επειδή η συγκεκριμένη χώρα δεν αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια τουριστικό προορισμό, θα μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου από το πρώτο 24ωρο της πλουσιότερης χώρας στον πλανήτη.

Σκεφτόμουν πολλή ώρα πως θα περιγράψω όσα είδα, ώσπου άκουσα την εξής ατάκα από το στόμα συναδέλφου (ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε): «Ήρθα εδώ με 5 βαθμούς μυωπία και θα φύγω με 10 με τις γυναίκες και τα κτήρια που βλέπω».


Αυτό! Εντυπωσιακά κτήρια ξεπηδούν το ένα δίπλα στο άλλο με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σε ότι αφορά τώρα στις γυναίκες, οι ντόπιες είναι καλυμμένες με μαντήλες και είτε φαίνεται το πρόσωπο, είτε δεν βλέπεις τίποτα, επομένως δεν μπορεί ένας άντρας να βγάλει συμπεράσματα για το τι βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την κελεμπία. Ωστόσο, συναντάς και γυναίκες που νομίζεις ότι έχουν ξεπηδήσει από εξώφυλλα περιοδικών μόδας. Αυτά για τους άντρες αναγνώστες!


Πάντως όσο απελευθερωμένα κι αν έχεις μεγαλώσει, είναι σαφές ότι δεν γλιτώνεις ένα είδους σοκ όταν βρεθείς ανάμεσα σε γυναίκες με καλυμμένα κεφάλια. Στην αρχή ομολογώ ότι ένιωσα σαν να έχω βγει στο δρόμο χωρίς μπλούζα… (αυτό για τις γυναίκες αναγνώστριες)

Αθλητισμός ίσον επένδυση

Ναι, έχουν λεφτά, αφού όπως προανέφερα, πρόκειται για την πλουσιότερη χώρα στον πλανήτη λόγω των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά έχουν και φοβερή θέληση να αναδειχθούν σε μητρόπολη του αθλητισμού, με δεδομένο ότι γνωρίζουν ότι οι πηγές κάποια στιγμή θα «στεγνώσουν».
Φροντίζουν λοιπόν, έως τότε να έχουν βρει άλλη πηγή εσόδων. Η αίσθηση που δίνει είναι ότι ακολουθούν τα πρότυπα του Λας Βέγκας, όπου στην έρημο της Νεβάδα έφτιαξαν μία πόλη και επένδυσαν στο τζόγο. Εδώ, κάνουν το ίδιο επενδύοντας όμως στον αθλητισμό, αφού δεν τους ενδιαφέρει ο τουρισμός, μιας και το παράδειγμα του Ντουμπάι είναι προς αποφυγήν γι αυτούς.

Πηγαίνοντας στο πουθενά…

Η διαδρομή από το ξενοδοχείο έως το Lusail Sports Arena είναι εμπειρία ζωής. Φεύγουμε λοιπόν, από ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης (δεν υπάρχει οτιδήποτε κατώτερο των πέντε αστέρων), το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από ουρανοξύστες και μέσα σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε στην έρημο. Εκεί κατά διαστήματα συναντάς εργοτάξια, τα οποία όπως με πληροφόρησαν λειτουργούν ακατάπαυστα 24/7. Α, στη διάρκεια της διαδρομής συναντήσαμε και τρεις τεράστιους λόφους, ήταν οικοδομικά υλικά. Και στο δρόμο για το πουθενά, ξεπροβάλει μπροστά σου ένα στάδιο σε σχήμα τουρμπανιού, που λίγο φέρνει και στο ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, τη Φωλιά του Πουλιού, αλλά στο πολύ πιο πολυτελές.


Περιμετρικά του σταδίου υπάρχουν προβολείς (αμέτρητοι), οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν λειτουργούν με ρεύμα, διότι για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω δεν έχουν συνδεθεί, αλλά με γεννήτριες πετρελαίου!
Σε αυτό το στάδιο χωρητικότητας 16.000 θέσεων θα πραγματοποιηθεί ο τελικός της διοργάνωσης και είναι κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.


Μάλιστα, σήμερα (26/01) πήρε και επίσημα (μαζί με το Ali Bin Hamad Al-Attiyah Arena). «Ήταν μεγάλη πρόκληση για τα στάδια της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ η επίτευξη GSAS 4 αστέρων, αφού λαμβάνει υπόψη πολλές αυστηρές προδιαγραφές, όπως την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση του νερού, τη διατήρηση των φυσικών πόρων, το εσωτερικό περιβάλλον, καθώς και τη διαχείριση και τη λειτουργία», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης του Κόλπου (GORD), Δρ. Γιουσέφ Αλχόρ, στη συνέντευξη Τύπου, με τον γενικό γραμματέα της Ολυμπιακής Επιτροπής, Σαούντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θανί να σημειώνει:

«Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κατάρ έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη διεθνούς επιπέδου αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες συμμορφώνονται με τα πρότυπα των διεθνών ομοσπονδιών και παράλληλα είναι βιώσιμα».
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ έχει αρμοδιότητες προέδρου, αφού την θέση του προέδρου έχει ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Θανί. Από το τελευταίο αντιλαμβάνεται κανείς σε ποιο βαθμό έχουν επενδύσει στον αθλητισμό.

Εν κατακλείδι, όταν εμείς φτιάχναμε στάδια για τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός για την μετέπειτα αξιοποίηση τους, κάποιοι πριν καν τα κατασκευάσουν έχουν προβλέψει πόσες ακριβώς διοργανώσεις σκοπεύουν να διεκδικήσουν, μέχρι τη στιγμή που θα διεκδικήσουν Ολυμπιακούς.

Bέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη. Ό,τι εντυπωσιακό βλέπει κανείς σε αυτή τη χώρα είναι τεχνητό! Το πετρέλαιο αλλάζει τις ισορροπίες. Γενικώς. Ειδικώς, ένα λίτρο πετρελαίου κοστίζει 0.25 λεπτά του ευρώ, ενώ ένα λίτρο νερό έχει ακριβώς διπλάσια τιμή...

Σε ότι αφορά στα αγωνιστικά στα χθεσινά (25/01) ματς τα πρώτα τέσσερα «εισιτήρια» της φάσης των «16» εξασφάλισαν οι: Κατάρ, Σλοβενία, Ισπανία και Κροατία.
Τα αποτελέσματα:
Τυνησία – Ισπανία 28-20
Κροατία-Βραζιλία 26-25
Κατάρ – Αυστρία 29-27
Σλοβενία – ΠΓΔΜ 30-28

 

Τελευταία Νέα