Ο Κώστας Τριγκώνης στο gazzetta.gr

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Ο Κώστας Τριγκώνης στο gazzetta.gr

bet365

O Kώστας Τριγκώνης ανοίγει πανιά για το Ρίο με τη Σοφία Μπεκατώρου και μιλάει στο gazzetta.gr για τους στόχους και τη νέα προσπάθειά του!

Θα νιώσει ποτέ γεμάτος από επιτυχίες ο Κώστας Τριγκώνης; Η πιθανή απάντηση είναι, ίσως κάποια στιγμή. Στην ερώτηση όμως, αν θα νιώσει ποτέ κορεσμένος από την ιστιοπλοΐα η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι! Ο Ελληνας ιστιοπλόος, που με παρτενέρ τον Ντάνι Πασχαλίδη έχουν πάρει την αποκλειστικότητα του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανοίγει πανιά με την τη δις Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώτου για το Ρίο.

Στόχος αρχικά η πρόκριση και εν συνεχεία γιατί όχι ένα μετάλλιο στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, το μόνο που λείπει από την πλούσια συλλογή του Κώστα Τριγκώνη.

Καταρχάς θα ήθελα να ρωτήσω με ποιο κριτήριο επέλεξες nacra 17 και πως φτάσατε να επιλέξετε ο ένας τον άλλον. Από ποιον έγινε η πρόταση;

Το κριτήριο μου ήταν αποκλειστικά η Σοφία, ο χαρακτήρας της και οι ικανότητες τις μιας και και γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται μια ολυμπιακή προετοιμασία. Περίμενα ότι θα τα βρει σκούρα με το σκάφος μιας και ήταν κάτι τελείως διαφορετικό απ ότι έκανε έως τώρα αλλά αυτή είναι και η πρόκληση για την ίδια!

Ποιο είναι το θετικό και ποιες οι δυσκολίες του να συνεργάζεσαι με έναν αθλητή αντιθέτου φύλου;

Tο γεγονός ότι είμαστε πια ολοκληρωμένες προσωπικότητες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν την τεράστια εμπειρία τους για να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να συμβούν σε μια τέτοια διαδικασία. Η εμπειρία μας όπως προείπα είναι ένα πολύ σημαντικό συν στην προσπάθεια αυτή. Για μένα δεν έχει καμία σημασία αν η Σοφία είναι γυναίκα. Είναι ένα άτομο με το οποίο καλούμαι να συνεργαστώ (επιλογή μου) και θα συνεργαστώ όπως θα έκανα με τον οποιοδήποτε ανεξαρτήτως φύλου.

Φαντάζομαι ότι γνωρίζεστε πολλά χρόνια, πόσο κοντά ήσασταν και τι ήταν αυτό που εκτιμούσες σε εκείνη;

Στην Σοφία εκτιμώ την συνέπεια στην προσπάθεια και γενικά το γεγονός ότι δεν παρεκκλίνει ούτε διαπραγματεύεται τον στόχο που έχουμε θέσει! Η Σοφία δεν κάνει «εκπτώσεις» στις αθλητικές τις φιλοδοξίες και γενικότερα.

Από τα 470 στα yngling και τώρα στα nacra. Γιατί πάλι επέλεξες άλλη ολυμπιακή κλάση. Είσαι άνθρωπος που βαριέσαι εύκολα, σου αρέσουν οι καινούριες προκλήσεις ή έκρινες ότι ο ανταγωνισμός στα nacra θα είναι στα μέτρα σου.
Δεν επιλέγεις πράγματα ανάλογα με τον ανταγωνισμό και με τον αν ο ανταγωνισμός είναι στα μέτρα σου. Ίσα, ίσα θεωρώ ότι ο ανταγωνισμός όσο πιο υψηλός είναι τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο και το όφελος. Για μένα το νάκρα συνδυάζει την παλιά εποχή της ιστιοπλοΐας (non foiling) με την νέα εποχή (foiling) και για εμάς ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ζήσουμε την νέα τάση που αναπτύσσεται στην ιστιοπλοΐα.

Έχεις στο παλμαρέ σου 6 Ευρωπαϊκούς και 5 Παγκόσμιους τίτλους στις κατηγορίες 470 και συμμετοχή σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες, ένιωσες ποτέ ότι κουράστηκε και ότι θες να σταματήσεις;
Οι προκλήσεις στην ζωή δεν σταματάνε. Προσωπικά έχω αποδεχτεί ότι είμαι φτιαγμένος γι αυτό που κάνω και αυτό γενικά με έχει βοηθήσει πολύ στο να αποδεχθώ και τις «συνέπειες» της εμπλοκής μου με το άθλημα. Ναι, υπήρξαν πολλές φορές που θα ήθελα να σταματήσω για διάφορους λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι στην Ελλάδα δύσκολα αναγνωρίζουμε αξίες και σκληρή δουλειά, όπως και το γεγονός ότι συναντούσαμε συνέχεια εμπόδια για πράγματα τα οποία σε οποιοδήποτε άλλο λογικό κράτος θεωρούνταν αυτονόητα. Δεν με κούρασε ούτε η δουλειά, ούτε οι θυσίες που έκανα για να φτάσω ως εδώ μιας και είναι επιλογή μου, αλλά η «παραφροσύνη» της πατρίδας που υπηρετώ και αγαπώ. Θα ήθελα να το αλλάξω αυτό στην Ελλάδα. Και μέσα από αυτή την προσπάθεια μαζί με την Σοφία θέλουμε να δώσουμε αυτό το στίγμα.

Σε εκβιάζει ψυχολογικά η κόρη σου, όταν πρόκειται να φύγεις για αρκετές μέρες και πως διαχειρίζεσαι κάτι τέτοιο;
Η δική μου περίπτωση είναι λίγο διαφορετική, σε σχέση με της Σοφίας μιας και η κόρη μου είναι και η ίδια αθλήτρια στην ενόργανη γυμναστική στο κλιμάκιο της Εθνικής Ομάδας στη Θεσσαλονίκη και ήταν πιο βατό γι αυτήν να κατανοήσει την προσπάθεια που κάνουμε. Παρόλ' αυτά έχει κι αυτή τις στιγμές που έχει ανάγκη τον πατέρας της και το εκφράζει έντονα. Το να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο όταν λείπεις είναι πολύ δύσκολο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά μας χρειάζονται. Εκλαμβάνω λοιπόν το παράπονο της ως ένδειξη αγάπης προς εμένα και μέσα από συζήτηση της εξηγώ ότι και για μένα δεν είναι εύκολο αλλά από την άλλη πλευρά, χωρίς αγώνα και προσπάθεια δεν γίνεται τίποτε. Τα ζει και αυτή τώρα πια μιας και έχει πάρει τον δρόμο της μέσα από το άθλημα που επέλεξε.

Αν ζητούσα να μου απαριθμήσεις πέντε πράγματα, χωρίς τα οποία η επιτυχία είναι αδύνατη ποια θα ήταν αυτά;

Όραμα, πίστη, επιμονή, υπομονή,πειθαρχία

Μία δυνατή ομάδα πλαισιώνεται από καταρτισμένους συνεργάτες. Θα ήθελα να μου μιλήσεις για τα άτομα που σας στηρίζουν, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και ψυχολογικό.

Απλά θα ήθελα να συμπληρώσω πέρα από αυτά που ανέφερε η Σοφία το πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες ομάδα , συνεργασία και εθελοντισμός. Για εμάς είναι έννοιες απόλυτα κατανοητές και αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την σημασία και χρησιμότητα τους όντας πλαισιωμένοι από λίγους ανθρώπους οι οποίοι κατανοούν την έννοια της προσπάθεια μας.
Για τον Ανδρέα (Κοσματόπουλος) και τον Ντάνη (Πασχαλίδη) δεν έχω να πω κάτι παραπάνω μιας και η όποια συμβολή τους είναι ανεκτίμητη. Όλοι γνωρίζουν το τεράστιο μέγεθος τους ως αθλητές και άνθρωποι.
Πέραν από την αναφορά της Σοφίας σ αυτούς που στηρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Redbull Ελλάς που με στηρίζει στις όποιες προσπάθειες μου τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Παρακολουθώντας κανείς την πορεία σου αντιλαμβάνεται ότι είσαι ένας άνθρωπος, που βάζει στόχους και επικεντρώνεται σε αυτούς απόλυτα. Αν θα είχες την ευκαιρία να αλλάξεις κάτι στον εαυτό σου ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
Τι θα άλλαζα σε μένα; Δεν ξέρω πραγματικά. Θεωρώ ότι οι ανάγκες του αθλήματος και της σημερινής ζωής απαιτούν τέτοια ευρεία σκέψη και αντίληψη που καθημερινά διαμορφώνομαι έτσι ώστε να μπορώ να ανταποκρίνομαι στο νέο ή να δημιουργήσω ο ίδιος. Υπό αυτή την έννοια αλλάζω καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν όμως κάποιες αξίες στις οποίες είμαι σταθερός και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσω να είμαι με όποιο κόστος.

Η ιστιοπλοϊκή καριέρα άρχισε στα 9 σου χρόνια και πέρα από τα μετάλλια και τις διακρίσεις έχεις κάνει ρεζερβέ μία θέση στην πρώτη 5άδα της παγκόσμιας κατάταξης από το 1995. Έχεις σκεφτεί πότε και πως θέλεις να κλείσει ο κύκλος σου ως αθλητή;
Αποδεικνύουμε κάθε μέρα μέσα από την προσπάθεια μας ότι η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες είναι το ισχυρότερο κίνητρο. Προσωπικά θα ήθελα πολύ ένα ολυμπιακό μετάλλιο το οποίο θα ολοκλήρωνε 35 χρόνια προσπάθειας. Εγώ δεν θα πω αν θα σταματήσω ή όχι μιας και όσες φορές το έκανα επέστρεψα πάλι! Θέλω όμως να βοηθήσω στην οργάνωση του Ελληνικού αθλητισμού και δη της Ιστιοπλοΐας όπως και στην μετάδοση της γνώσης και εμπειρίας που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω η πατρίδα μας να μη μας αγνοήσει αν και η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι θα το κάνει! Παρόλ' αυτά συνεχίζω να ελπίζω! Αν δεν τα καταφέρω στην Ελλάδα τότε θα αναζητήσω την τύχη μου στο εξωτερικό οπού η αντίληψη της αξίας μας έχει πολύ υψηλό ειδικό βάρος.

 

Τελευταία Νέα