Η Σοφία Μπεκατώρου μιλάει στο gazzetta.gr!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Η Σοφία Μπεκατώρου μιλάει στο gazzetta.gr!

bet365

Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα 470 και «χάλκινη» στα Yngling στο Πεκίνο, έχει βάλει πλώρη για Ρίο με τον «ναύαρχο» των Tornado, και προσφάτως Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Κώστα Τριγκώνη με ένα Nacra 17.

Το gazzetta.gr ζήτησε από το έμπειρο ελληνικό πλήρωμα να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων, που αφορούν στον σκληρό αγώνα τους προκειμένου να εξασφαλίσουν αρχικά την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και εν συνεχεία τη διάκριση, στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Ειλικρινής, καταρτισμένη, συνειδητοποιημένη και αποφασισμένη να πετύχει το στόχο της η Σοφία Μπεκατώτου απαντά χωρίς φόβο και πάθος! Δημοσιεύεται πρώτα η συνέντευξη της Σοφία, καθότι οι κυρίες προηγούνται.

Mε ποιο κριτήριο επέλεξες τα nacra 17 και πως φτάσατε να επιλέξετε ο ένας τον άλλον; Από ποιον έγινε η πρόταση;

Κριτήριο επιλογής μου αποτέλεσε αποκλειστικά το είδος του σκάφους και το γεγονός ότι είναι μικτή κατηγορία. Δηλαδή η φύση του καταμαράν, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά οι απαιτήσεις του (γρήγορο, νευρικό και νέας τεχνολογίας), καθώς και το γεγονός ότι ο Κώστας είναι το πιο καταξιωμένο πλήρωμα παγκοσμίως στα καταμαράν μου «μίλησαν» από μόνα τους.

Ποιο είναι το θετικό και ποιες οι δυσκολίες του να συνεργάζεσαι με έναν αθλητή αντιθέτου φύλου;
Το θετικό είναι ότι οι άνδρες επικοινωνούν με απλούστερο και πιο ευθύ τρόπο ίσως κάποιες φορές όχι τόσο κομψό αλλά σίγουρα αληθινό. Επίσης είμαι τυχερή γιατί με τον Κώστα έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν για 8 χρόνια όσο ήμασταν συναθλητές στα 470 μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά και τον Ανδρέα Κοσματόπουλο και μιλάμε την «ίδια» γλώσσα. Το γεγονός επίσης ότι οι άνδρες υπερισχύουν σωματικά σε δύναμη σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να στηριχτείς πάνω τους. Τέλος, πάντα βλέπεις τα πράγματα και από τις δύο πλευρές και έτσι αντιμετωπίζεις τα πράγματα πιο σφαιρικά.

Δεν θεωρώ ότι ως συνδυασμός έχει αρνητικά, καθώς όπως σε όλες τις ομάδες υπάρχουν προκλήσεις έτσι γίνεται και σε αυτή την περίπτωση. Το γεγονός ότι και οι δύο είμαστε γονείς ευννοεί το ότι έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε αρμονικά με το άλλο φύλλο ακόμη και σε συνθήκες πίεσης, έντασης ρουτίνας και προσπάθούμε να εστιάζουμε στα θετικά στοιχεία των καταστάσεων που βιώνουμε ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Η νέα μας ιδιότητα του πατέρα και της μητέρας μας θωρακίζει με περισσότερη υπομονή και κατανόηση προς τους άλλους και τον εαυτό μας.


Φαντάζομαι ότι γνωρίζεστε πολλά χρόνια, πόσο κοντά ήσασταν και τι ήταν αυτό που εκτιμούσες σε εκείνον;
Μετά από 8 χρόνια καθημερινής προπόνησης, συναναστροφής o Κώστας έγινε τμήμα της οικογένειάς μου. Γενικά με την παλιά πεντάδα του 470 συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία Μυλωνά έχουμε κάποιους ιδιαίτερους δεσμούς. Το χαρακτηριστικό που εκτιμώ στον Κώστα είναι η ειλικρίνειά του, ο αυθορμητισμός και η θετική του στάση στην καθημερινότητα. Επίσης με βοηθά το γεγονός ότι με βλέπει πρώτα ως μητέρα και μου δίνει το χρόνο που μου χρειάζεται με τα παιδιά μου.

Αν για παράδειγμα έχουμε κάποια σοβαρή συνάντηση και τα παιδιά μου κλαίνε αντιλαμβάνεται ότι πρώτα πρέπει να πάω να δω τί συμβαίνει και δεν με φέρνει σε δύσκολη θέση. Επίσης, αναγνωρίζει την αφοσίωσή μου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που φέρνω ως άτομο στην ομάδα μας και φροντίζει να μου δείχνει την ικανοποίησή του για αυτά. Δεν με θεωρεί δεδομένη και με κάθε ευκαιρία επαινεί τις προσπάθειές μου.

Από τα 470 στα yngling και τώρα στα nacra. Γιατί πάλι επέλεξες άλλη ολυμπιακή κλάση. Είσαι άνθρωπος που βαριέσαι εύκολα, σου αρέσουν οι καινούριες προκλήσεις ή έκρινες ότι ο ανταγωνισμός στα nacra θα είναι στα μέτρα σου;
Ως άνθρωπος δίνομαι ψυχή τε και σώματι σε ότι κάνω. Όταν λοιπόν, ολοκληρώνεται μια προσπάθεια δεν έχω κάτι άλλο να δώσω. Μου αρέσει όμως η διαδικασία της μάθησης και θεωρώ πρόκληση να δοκιμάζω τις δυνάμεις μου σε κάτι που με προσελκύει ακόμη κι αν είναι δύσκολο ή υπάρχει πιθανότητα να μην τα καταφέρω. Με ενδιαφέρει να προσπαθήσω και να ανοίξω όλα τα κλειστά παράθυρα που βλέπω. Το αποτέλεσμα άλλοτε έρχεται και άλλοτε όχι.

Αυτό δεν μειώνει τη διάθεσή μου να εξερευνώ νέα μονοπάτια. Στην κατηγορία του Νάκρα είναι μαζεμένοι οι πιο καταξιωμένοι αθλητές από όλες τις κατηγορίες, με νέες συνθέσεις και διεκδικούν όλοι πολλές αξιώσεις. Αντίπαλοί μας είναι πολλοί επαγγελεματίες που συμμετέχουν στο Volvo Ocean Race και το Americas Cup, Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι πρωταθλητές. Είναι φανταστική εμπειρία η κάθε συμμετοχή σε αγώνες τέτοιου επιπέδου και πάντα όταν βγαίνουμε έξω στη στεριά είμαστε με το χαμόγελο άσχετα με το αποτέλεσμα.

Έχεις δύο ολυμπιακά μετάλλια, τα οποία έχουν αποκτηθεί με φοβερό κόπο και θυσίες ιδίως τώρα φαντάζομαι που είσαι μητέρα, ένιωσες ποτέ ότι κουράστηκε και ότι θες να σταματήσεις;
Μετά τη γέννηση της Τζώρτζιας (2ο παιδί, 2012) δεν είχα σκοπό να αγωνιστώ σε ολυμπιακό επίπεδο γιατί απλούστατα δεν με ενδιέφερε να συνεχίσω μια καριέρα χωρίς εσωτερικό κίνητρο. Τα παιδιά και η ανάγκη να περάσω χρόνο μαζί τους με υπερκάλυπταν. Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου ήθελα να επανέλθω περισσότερο προπονητικά, εκπαιδευτικά και να μεταφέρω τις γνώσεις μου στα νέα παιδιά. Εν μέρει αυτή την επιθυμία την υλοποίησα. Δημιούργησα ένα εκπαιδευτικό βίντεο με την τεχνική του 470 σε συνεργασία με τους Κροάτες Παγκόσμιους πρωταθλητές Φαντέλα και Μαρένικ, μια καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα. Ήδη το υλικό αυτό αποτελεί υλικό εκμάθησης σε ιαπωνικά πανεπιστήμια που έχουν ιστιοπλόους καθώς κυκλοφορεί σε αγγλικά, ιαπωνικά και κινέζικα.

Όμως η νέα ανακοίνωση της διεθνούς ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας με το Νακρα στους Ολυμπιακούς του 2016 μου ξύπνησε κάποιο ένστικτο. Ο Κώστας κι εγώ απορρίψαμε κάποιες σημαντικές επαγγελματικές προτάσεις από το εξωτερικό, γιατί θέλουμε και πιστεύουμε ότι καθένας μας μπορεί να βοηθήσει αυτό τον τόπο βάζοντας ένα λιθαράκι στο περιβάλλον του. Και το γεγονός ότι με τον Κώστα είμαστε οι μοναδικοί που θα μπαίναμε σε διαδικασία να προσπαθήσουμε κάτι καινούργιο ήταν κάτι που έδινε νόημα στην καθημερινότητά μου. Πήρε αρκετό καιρό να αποδεχθώ ότι αναπνέω καλύτερα όταν κάνω ιστιοπλοΐα και είμαι πιο χαλαρή και ευτυχισμένη.

Σε εκβιάζουν ψυχολογικά τα παιδιά, όταν πρόκειται να φύγεις για αρκετές μέρες και πως διαχειρίζεσαι κάτι τέτοιο;
Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Στη συνέχεια όμως διαβάζοντας περισσότερο συνειδητοποίησα ότι το να καταπιέζω τις επιθυμίες μου θα με φέρει σε ένα σημείο όπου τα παιδιά μου δεν θα έχουν μάθει ότι και οι γονείς έχουν ανάγκες και δικά τους «θέλω». Αποφάσισα να είμαι ειλικρινής μαζί τους. Τους εξήγησα ότι η μαμά είναι χαρούμενη με την ιστιοπλοΐα και ότι το καινούργιο της όνειρο είναι να προκριθεί για τους Ολυμπιακούς στο Νάκρα και να πάμε όλοι μαζί στη Βραζιλία για φέρουμε πίσω στη χώρα μας ένα ολυμπιακό μετάλλιο που θα είναι αφιερωμένο στην πατρίδα μας. Από τότε έπαψαν οι γκρίνιες και άρχισαν οι ερωτήσεις του τύπου, πότε θα γίνεις καλή, γιατί το σκάφος σας δεν πάει γρήγορα και άλλα χαριτωμένα σχόλια που με ωθούν να προσπαθήσω περισσότερο.

Αν ζητούσα να μου απαριθμήσεις πέντε πράγματα, χωρίς τα οποία η επιτυχία είναι αδύνατη ποια θα ήταν αυτά;
Πίστη, υπομονή, επιμονή, ενσυναίσθηση, πειθαρχία.

Μία δυνατή ομάδα πλαισιώνεται από καταρτισμένους συνεργάτες. Θα ήθελα να μου μιλήσεις για τα άτομα που σας στηρίζουν, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και ψυχολογικό.
Ιστιοπλοϊκά ο Ανδρέας Κοσματόπουλος και ο Ιορδάνης Πασχαλίδης είναι κοντά μας στο σημείο που τους επιτρέπουν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις τους από το δημόσιο καθώς και οι δύο είναι διορισμένοι. Την υπόλοιπη δουλειά την κάνουμε με την καθοδήγηση και τις συμβουλές τους μέσω e-mail. Άλλωστε σε κάποιους αγώνες πλέον τα σκάφη έχουν gps και έτσι μπορεί να γίνει στρατηγική ανάλυση μέσω υπολογιστή.Έτσι συμμετέχουμε σε κάποιους αγώνες χωρίς προπονητή ή σε κάποιους με ξένους για όσο διάστημα μπορούμε να τους πληρώσουμε.

Επίσης αρκετές φορές αναλύουμε από μόνοι μας τις ανάγκες μας και δημιουργούμε το πρόγραμμα προπόνησης. Από άποψη φυσικής κατάστασης έχουμε την υποστήριξη των γυμναστηρίων Holmes Place, των επιστημονικών συνεργατών του και της Ελένης Σαλμάνη που είναι η γυναίκα του Κώστα. Σε ότι αφορά την αποκατάσταση, που είναι πολύ σημαντική για την ηλικία μας μετά από το χρόνιο πρωταθλητισμό έχουμε την επίβλεψη του κου Δρ. Σπύρου Μιχαλάκη (Νευροπρακτική). Ψυχολογικά έχουμε υποστήριξη από την Κα Ψυχουντάκη με την οποία συνεργαζόμαστε μαζί για 3η τετραετία. Τέλος, νιώθουμε μεγάλη χαρά καθώς πλέον έχουμε μαζί μας ομάδα εθελοντών, οι οποίοι φροντίζουν ο καθένας με τον τρόπο τους και την ειδίκευσή τους να συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθειά μας.


Καθώς η ομάδα μας Άνεμος Ελλάδας στηρίζεται αποκλειστικά σε πόρους από τον ιδιωτικό τομέα θέλω να ευχαριστήσω την Κα Παναγοπούλου και το σύλλογο ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα, που μας βοήθησε να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία μας το 2014, τη Neptune Shipping lines και την Κα Τραυλού για την εμπιστοσύνη της και την Superfast ferries με την οποία θα πλεύσουμε μαζί μέχρι το Ρίο. Η συμμετοχή μας στην ομάδα Άνεμος Ελλάδας είναι σε εθελοντική βάση.

Παρακολουθώντας κανείς την πορεία σου αντιλαμβάνεται ότι είσαι ένας άνθρωπος, που βάζει στόχους και επικεντρώνεται σε αυτούς απόλυτα. Αν θα είχες την ευκαιρία να αλλάξεις κάτι στον εαυτό σου ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
Γενικά τα πράγματα που δεν μου αρέσουν στον εαυτό μου τα δουλεύω. Κάποιες φορές αυτό που βλέπω ως αρνητικό κάποιος το θεωρεί προτέρημα και το αντίστροφο. Είναι πολύ υποκειμενική η απάντηση και σίγουρα κάποιος άλλος πλην εμού θα μπορούσε να σου απαντήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Αν φτάσεις σε ένα μετάλλιο στο Ρίο θα είναι πρωτοφανές (τρία μετάλλια, σε τρεις Ολυμπιακούς, με τρεις διαφορετικές κλάσεις), στη συνέχεια έχεις σκεφτεί αν θες να συνεχίσεις ως αθλήτρια ή από κάποιο άλλο πόστο; Έχεις σκεφτεί πότε και πως θέλεις να κλείσει ο κύκλος σου ως αθλήτριας;
Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μου Ολυμπιάδα ως αθλήτρια. Έχω τις γνώσεις και θέλω να τις μεταφέρω σε άλλους. Με ενδιαφέρει πολύ ο χώρος της εκπαίδευσης και θεωρώ σημαντικό να μπορέσουμε ως χώρα να καταγράψουμε και να αποθηκεύσουμε για τους μελλοντικούς αθλητές τις γνώσεις που ήδη έχουν αποκτηθεί και κινδυνεύουν να χαθούν. Θεωρώ ότι αν βελτιωθούμε οργανωτικά πράγμα δύσκολο αλλά εφικτό θα μπορέσουμε να σώσουμε τον ελληνικό αθλητισμό και να δημιουργήσουμε συνθήκες για νέα φυτώρια αθλητών και υγειών νέων με αξιώσεις για τη ζωή τους. Το μετάλλιο αν έρθει θα είναι απλώς η απόδειξη που κάποιοι χρειάζονται για να πιστέψουν στο όραμά μου. Προσωπικά το βλέπω μπροστά μου κάθε μέρα και όσα γίνονται γύρω μου, μου υπενθυμίζουν την ευθύνη που έχω καθώς όσοι δεν αντιλαμβάνονται δεν μπορούν και να βοηθήσουν.

ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΓΚΩΝΗ ΘΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/01

 

Τελευταία Νέα