Ο Σαρρής ωχριά μπροστά στον Διαθεσόπουλο

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Σαρρής ωχριά μπροστά στον Διαθεσόπουλο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος σοκάρεται με τις χουντικές πρακτικές του προέδρου της ΚΟΕ και την ωμή απομάκρυνση του Χρήστου Αφρουδάκη από την Εθνική επειδή τόλμησε να ... “αντιμιλήσει”.

Στην εποχή της κρίσης τα αθλητικά media υποχρεώθηκαν να κάνουν εκπτώσεις, λόγω της ανάγκης των περικοπών. Και οι διευθυντές, που αναγκάστηκαν εκτός από το να κάνουν μειώσεις να συρρικνώσουν και το δημοσιογραφικό ρόστερ, άρχισαν τις αφαιρέσεις από τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα. Κάπως έτσι χάθηκε η δημοσιογραφική εξειδίκευση από τα “μικρά σπορ”. Ολα τα μικρότερης απήχησης αθλήματα πέρασαν στα χέρια πρωτόπειρων δημοσιογράφων ή μαθητευόμενων ή εκκολαπτόμενων δημοσιογράφων. Και κάπως έτσι αυτά τα ρεπορτάζ άρχισαν να χάνουν το βάθος τους και να γίνονται επιφανειακά. Να καταγράφουν μόνο αποτελέσματα, να καλύπτουν αγώνες και να μην ασχολούνται ερευνητικά με την δράση και την δραστηριότητα των πρωταγωνιστών.

Γιατί σου εξηγώ όλα τα παραπάνω; Προκειμένου να αντιληφθείς πώς είναι δυνατόν να μην έρχεται αντιμέτωπος με την κατακραυγή της αθλητικής κοινωνίας ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος για τις δικτατορικές πρακτικές του. Ενας αιωνόβιος πρόεδρος, που διοικεί δια της “αποφασίζουμε και διατάζουμε και λογαριασμό δεν δίνουμε σε κανέναν” μεθόδου την Ομοσπονδία εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή από το 1984 με διάλειμμα 3 ετών ('90-'93), που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι κάνει τα πάντα εν κρυπτώ, ότι δεν ακολουθεί διαφανείς διαδικασίες στην οικονομική διαχείριση, ένας πρόεδρος εναντίον του οποίου υπέβαλαν πριν από έναν χρόνο μήνυση για απιστία σε βαθμό κακουργήματος έντεκα διεθνείς πολίστες, απέναντι στους οποίους η Ομοσπονδία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 250 χιλιάδων ευρώ και η διοίκηση τους είχε γονατίσει στην κοροϊδία, συνεχίζει τη δράση του ανενόχλητος. Κι όχι απλώς ανενόχλητος, αλλά και με καθεστωτικά ποσοστά στις εκλογές (92% το 2010). Κάπως έτσι έφτασε να συμπεριφέρεται σαν να είναι η Ομοσπονδία τσιφλίκι του και να δίνει γραμμή στον Ομοσπονδιακό προπονητή να κόψει από την αποστολή της Εθνικής τον εμβληματικό αρχηγό της, τον Χρήστο Αφρουδάκη επειδή τολμά να ορθώνει ανάστημα και να αρθρώνει κριτικό δημόσιο λόγο.

Πρόσεξε, στη μήνυσή τους, οι πολίστες τον κατηγορούν για απιστία επειδή δεν τους κατέβαλε ποτέ μια υπεσχημένη επιδότηση ύψους 250.000 ευρώ για την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας πόλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Πρόκειται για χρήματα, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αθλητών αλλά και την παραδοχή του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, προέρχονταν από επιχορηγήσεις που έλαβε αποδεδειγμένα το 2008 η Κολυμβητική Ομοσπονδία αποκλειστικά για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την ΓΓΑ και αρνείται εδώ και πεντέμισι έτη να τους τα αποδώσει.

Φαντάζεσαι τι θα είχε συμβεί αν πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ο Γιώργος Σαρρής επέβαλε στον Φερνάντο Σάντος να κόψει τον Γιώργο Καραγκούνη για τέτοιο λόγο; Φαντάζεσαι τι θα είχε γίνει αν έντεκα διεθνείς ποδοσφαιριστές είχαν υποβάλει μήνυση για απιστία σε βάρος του προέδρου της ΕΠΟ; Αυτό ακριβώς όμως εκμεταλλεύεται ο Διαθεσόπουλος. Το ότι “ουδείς ασχολείται”. Τα φώτα δεν πέφτουν πάνω του, τα media ή δεν ξέρουν ή τον καλύπτουν, οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα, η διαπλοκή φτάνει στο ζενίθ, και φυσικά αυτός συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτος, δίχως να δίνει ποτέ λογαριασμό σε κανέναν.

Γιατί κόπηκε με τόσο άκομψο τρόπο ο φυσικός αρχηγός της Εθνικής, ο οποίος μάλιστα το πληροφορήθηκε από τους δημοσιογράφους; Το περασμένο καλοκαίρι οι αθλητές της Εθνικής για ακόμη μια φορά απείχαν από τις προπονήσεις επειδή η Ομοσπονδία τους κορόιδευε με τις πατροπαράδοτες ατήρητες υποσχέσεις για καταβολή των οδοιπορικών τους και επειδή για ακόμη μια φορά ένιωσαν έλλειψη σεβασμού. Ο Αφρουδάκης τότε, ως αρχηγός, είχε βγει μπροστά και είχε, με τον δημόσιο λόγο του, μιλήσει για λογαριασμό των παικτών και είχε δυσαρεστήσει τον Διαθεσόπουλο. Και φυσικά αυτός δεν του το συγχώρεσε ποτέ. Του το φύλαξε, και τώρα, στις πρώτες κλήσεις μετά από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο οποίο οι διεθνείς συμμετείχαν μετά από πιέσεις, τον έκοψε. Ωμά.

Είναι τέτοιο το θράσος του και τέτοια η έλλειψη σεβασμού προς τους αθλητές, που το βράδυ του Σαββάτου ο Διαθεσόπουλος δήλωσε στο gazzetta το αμίμητο “και ποιος είναι ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας που θα πρέπει να με νοιάζει τι είπε; Εχω καλύτερα πράγματα να κάνω Σαββάτο βράδυ”.

Προσέξτε: ο οραματιστής πρόεδρος της ΚΟΕ έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να ασχοληθεί με την “ευελπιστώ οι αποφάσεις του προπονητή να είναι αξιοκρατικές και μη χειραγωγημένες από εμπαθείς ανωτέρους του και να μην λειτουργεί ως φερέφωνο, κάποιων που διοικούν το άθλημα μας, εδώ και 30 χρόνια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ο νοών νοείτο! Σε αυτό το σημείο και ο πιο καλόπιστος φίλαθλος του αθλήματος δεν νομίζω να πιστεύει ότι οι λόγοι που δεν κλήθηκα στην Εθνική ομάδα είναι καθαρά αγωνιστικοί», δήλωση του Αφρουδάκη.

Σκέψου το πάλι: να έβγαινε πριν από το Μουντιάλ ο αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου, ή της Εθνικής μπάσκετ και να δήλωνε ότι τον έκοψε από την Εθνική ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Και να απαντούσε μετά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας το “και ποιος είναι ο αρχηγός της Εθνικής για να με νοιάζει τι είπε”. Φαντάζεσαι τι θα είχε ακολουθήσει;

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης (ΣΕΑΥ) είχε καταγγείλει τις συνθήκες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και είχε αποδώσει μια σειρά από ευθύνες στην διοίκηση της ΚΟΕ. Ολως τυχαίως πρόεδρος της ΣΕΑΥ είναι ο Αφρουδάκης, και γενικός γραμματέας ο Κώστας Τσαλκάνης, ο οποίος επίσης κόπηκε τώρα από την Εθνική!

Τι θα ακολουθήσει; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τον Αφρουδάκη, που ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την Εθνική, θα ακολουθήσουν και άλλοι διεθνείς πολίστες, όπως ήδη έκανε σήμερα ο Μανώλης Μυλωνάκης. Και κάπως έτσι η Εθνική θα οδηγηθεί στον μαρασμό και θα χάσει πολλές από τις ελπίδες της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Δηλαδή θα διαλυθεί μια Εθνική από αυτές που διαχρονικά σε έκαναν να καμαρώνεις, διότι έτσι το θέλησε ο αφέντης πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Και δεν ανοίγει μύτη.

Για να καταλάβεις περί ποιου συζητάμε, στο παρελθόν η ΚΟΕ, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, προκειμένου να κόψει συγκεκριμένους αθλητές που είχαν πάλι διαφορετική άποψη, είχε περάσει από το ΔΣ απόφαση ότι θα παίζουν αθλητές που θα έχουν γεννηθεί μετά από το 1981 ενώ οι κατά τεκμήριο καλύτεροι ήταν γεννημένοι πριν από το 1981. Χούντα.

Είναι περιττό να υπογραμμίσω ότι την βασική ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν σε κολύμβηση και πόλο φέρουν οι αρχές, οι οποίες κατά έναν μυστήριο τρόπο δεν ασχολούνται ποτέ με τις καταγγελίες και δεν τολμούν να ελέγξουν τα πεπραγμένα της διοίκησης της ΚΟΕ. Είναι όμως εξίσου μεγάλη η ευθύνη της υψηλής κοινωνίας αυτών των αθλημάτων, δηλαδή όλων αυτών που έχουν αφήσει την πισίνα ελεύθερη στον Διαθεσόπουλο για να κάνει τις βουτιές του και να συμπεριφέρεται σε αθλητές σαν να είναι σκλάβοι του.

Αν υπάρχουν κάποιοι που διαχρονικά ορθώνουν ανάστημα στον παντοδύναμο πρόεδρο της ΚΟΕ και προσπαθούν να τον σταματήσουν είναι κυρίως οι διεθνείς πολίστες. Στην πραγματικότητα αυτά τα παιδιά αποτελούν την μόνη ελπίδα των αθλημάτων αυτών για απελευθέρωση και επιστροφή στην εποχή της άνθισής τους. Και η στάση τους είναι, ακόμη μια φορά, για να την καμαρώνεις και για να παραδειγματίζεσαι από αυτή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.