Καλοφύρης: «Μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη»

Καλοφύρης: «Μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη»

bet365

Ο Νίκος Καλοφύρης, αποκαλύπτει στο gazzetta.gr τα... μυστικά του Mountain Running και μας προσκαλεί στον αγώνα «The North Face® Zagori Mountain Running 2014»!

Λίγες μόνο ημέρες πριν το «The North Face® Zagori Mountain Running 2014», το gazzetta.gr μίλησε με τον Νίκο Καλοφύρη, τόσο για την συγκεκριμένη διοργάνωση, όσο και γενικότερα για το mountain running, τους κινδύνους και τις ιδιαιτερότητες που κρύβει. Παράλληλα, ο έμπειρος αθλητής μας αποκάλυψε και μερικά από τα... μυστικά τους για σωστή προετοιμασία, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό που έχει πάντα μαζί του!

Το Mountain Running δεν είναι το πιο συνηθισμένο άθλημα... Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με αυτό, από που προήλθαν τα πρώτα ερεθίσματα και τι σε κέρδισε στις πρώτες εμπειρίες;

Το mountain running για κάποιους που ο τόπος διαμονής τους είναι τα βουνά, γίνεται αναπόφευκτα κάτι συνηθισμένο. Για μένα η μετακίνηση μέσα στα βουνά αποτελεί τρόπο ζωής από πολύ μικρή ηλικία καθώς για να πάω σχολείο έπρεπε να περπατήσω γύρω στα 7 χλμ. από το χωριό μου Ανήλιο στο Μέτσοβο. Tα καλοκαίρια οι επισκέψεις στον παππού μου που είχε την καλύβα με τα πρόβατα στα βουνά της Πίνδου αλλά και τα παιχνίδια με τους φίλους μου στο βουνό δημιούργησαν τις βάσεις. Έτσι, όταν ήρθε ο καιρός και συμμετείχα σε αγώνα βουνού, ήταν κάτι συνηθισμένο για μένα σε αντίθεση με τους αγώνες ασφάλτου και στίβου που ένιωθα έξω από τα νερά μου.

Είναι επικίνδυνο;
Σίγουρα οι αγώνες βουνού έχουν διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις που πρέπει να διαχειριστεί ο αθλητής. Καταρχάς, η μορφολογία του εδάφους, που έχει τεχνικά περάσματα σε μεγάλα υψόμετρα με έντονες κλίσεις και αρκετά κακοτράχαλα μονοπάτια που δεν συγχωρούν πτώση στον αθλητή χωρίς να του αφήσουν κάποιο μικρό ή μεγάλο τραυματισμό. Οι καιρικές συνθήκες, που στο βουνό είναι αρκετά ευμετάβλητες με καταιγίδες και πολλές φορές κεραυνούς, ομίχλη που μπορεί να μας αποπροσανατολίσει και να χάσουμε το μονοπάτι αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες με χιονοθύελλες το χειμώνα. Όλα αυτά απαιτούν παρατηρητικότητα και αναπροσαρμογή των αποφάσεών μας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Πόσο εύκολο-δύσκολο είναι το Mountain Running; Είναι ένα άθλημα για όλους ή θέλει ένα μίνιμουμ επίπεδο προετοιμασίας και φυσικής κατάστασης;
Όποιο αγώνισμα και αν κάνει κάποιος πρέπει να έχει ένα βασικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, πολύ περισσότερο το mountain running, που από τη φύση του είναι ένα αρκετά απαιτητικό αγώνισμα, καθώς ο αθλητής θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με αντίστοιχα χιλιόμετρα στην άσφαλτο. Επίσης, η τεχνική του στα δύσκολα τμήματα της διαδρομής πρέπει να είναι σε αρκετά καλό επίπεδο για να μπορεί ο αθλητής να τρέχει χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν αγώνες σχετικά εύκολοι χωρίς πολλά χιλιόμετρα και με εύκολες κλίσεις που θα βοηθήσουν τους νέους αθλητές βουνού να εξοικειωθούν και σταδιακά να δοκιμάσουν πιο δύσκολους αγώνες.

Τι χρειάζεται κάποιος να έχει μαζί του, απαιτείται κάποιος εξοπλισμός ή ειδικά παπούτσια;
Τα παπούτσια είναι ο πio βασικός εξοπλισμός καθώς πρέπει να προσφέρουν πολύ καλή πρόσφυση και να μας προστατεύουν από χτυπήματα σε πέτρες, κλαδιά, αγκάθια. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο το υδροδοχείο ή σε ζώνη μέσης ή σε ασκό πλάτης, καπέλο κι ελαφρύ αντιανεμικό καθώς το καλοκαίρι ακόμη κι αν είμαστε σε μεγάλο υψόμετρο ο καιρός αλλάζει εύκολα. Τους χειμερινούς μήνες, ο εξοπλισμός μας πρέπει να περιλαμβάνει πάνω και κάτω αδιάβροχο αντιανεμικό, παπούτσια αδιάβροχα, γάντια, σκουφί, ισοθερμική φανέλα μακρυμάνικη, τροφή σε τζελ, μπάρα ή σταφίδες και κινητό τηλέφωνο. Όλα αυτά ακούγονται πολλά, αλλά ευτυχώς έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ τα υλικά που με ένα καλό δρομικό σακίδιο δεν θα νιώθουμε ότι κουβαλάμε τόσα πολλά.

Τι προετοιμασία ακολουθεί ένας αθλητής υψηλού επιπέδου; Που πέφτει το βάρος;
Ένας αθλητής υψηλού επιπέδου μακριά από την αγωνιστική περίοδο βελτιώνει τις επιμέρους παραμέτρους της φυσικής κατάστασης (αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευκινησία, τεχνική) και πλησιάζοντας στην αγωνιστική περίοδο αρχίζει να γίνεται το πρόγραμμά του πιο ειδικό, πάντα σε σχέση με τον αγώνα-στόχο ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αγώνα.

Δύο λόγια για τον επερχόμενο αγώνα, ορεινού τρεξίματος The North Face Zagori Mountain Running 2014. Τι είναι αυτή η διοργάνωση και τι την κάνει να ξεχωρίζει;
Ο επόμενος αγώνας μου είναι ο The North Face Zagori Mountain Running. Γίνεται για τέταρτη χρονιά στην περιοχή του Ζαγορίου και περιλαμβάνει αποστάσεις των 80-42-21 και 10 χιλιομέτρων. Έτσι μπορεί ο κάθε αθλητής να διαλέξει την απόσταση που τον ενδιαφέρει ανάλογα με τους στόχους και το επίπεδό του. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ομορφιά του τοπίου, τα γραφικά χωριά και τα πέτρινα γεφύρια. Επίσης, είναι σημαντικό για μένα να αναφέρω ότι το πάθος και η αγάπη των διοργανωτών του αγώνα μεταφέρουν ένα σκηνικό με έντονα συναισθήματα τόσο στους αθλητές που συμμετέχουν όσο και στους παρευρισκόμενους. Μία μοναδική εμπειρία αθλητικού γεγονότος που θα σας μείνει αξέχαστη σε όσους από εσάς παρευρεθείτε φέτος.

Ποιος είναι ο στόχος σου στην διοργάνωση;
Φέτος, δεν θα μπορέσω να τρέξω τον αγώνα στο 100% των δυνατοτήτων μου καθώς ένα μήνα μετά στις 29 Αυγούστου θα τρέξω στο Mont Blanc σε αγώνα 168χλμ. Έτσι ο αγώνας στο Ζαγόρι θα αποτελέσει μέρος της προετοιμασίας μου για τον αγώνα στόχο που φέτος είναι το UTMB.

 

Τελευταία Νέα