Χάλκινος ο Ηλιάδης στην «Υπέροχη Πόλη»

Gazzetta team
Χάλκινος ο Ηλιάδης στην «Υπέροχη Πόλη»

bet365

Το Ρίο ντε Τζανέιρο ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία του Ηλία Ηλιάδη. Δημοφιλές όπως και εκείνος, φανταχτερό όπως το χαμόγελό του, απόλυτα ψυχαγωγικό όπως το θέαμα που προσφέρει στους απανταχού θαυμαστές του.

Κι αν για ακόμη μία φορά τον «πλήγωσε», αρνούμενο να του στρώσει το δρόμο με... χρυσάφι, είναι βέβαιο ότι οι δύο πλευρές θα έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς για αρκετό καιρό ακόμη.

Άλλωστε το Ολυμπιακό τουρνουά της «Υπέροχης Πόλης» απέχει μόλις τρία χρόνια από σήμερα και ο Mr. Ippon, ευρισκόμενος τότε στην πιο δημιουργική ηλικία της καριέρας του, θα προσπαθήσει να πετύχει ότι δεν μπόρεσε το 2007 αλλά αργά χθες το βράδυ σε ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα. Να βρεθεί εκεί που επιβάλλεται. Στην κορυφή!

Η επιχείρηση... χρυσός στην 29η εκδοχή του παγκοσμίου πρωταθλήματος που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σκόνταψε στις λεπτομέρειες για τον τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου! Το Golden Score στον ημιτελικό με τον Κουβανό Άσλεϊ Γκονζάλες ήταν αυτό που χάλασε το... πάρτι του Ηλία Ηλιάδη και του στέρησε τη δυνατότητα να φτάσει για τρίτη σερί φορά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Τα συναισθήματα ανάμεικτα, τόσο για τον ίδιο όσο και τον εθνικό προπονητή και πατέρα του, Νίκο Ηλιάδη.

«Προσπάθησα και πάλεψα πολύ σκληρά, ήθελα το χρυσό μετάλλιο και να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. 'Όμως είμαι πολύ ευχαριστημένος και με το χάλκινο μετάλλιο, είμαι και πάλι στο βάθρο των νικητών και παραμένω μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του κόσμου, βάζοντας νέους στόχους. Είναι το πέμπτο μου μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μπορώ να πω αστειευόμενος ότι... δεν είχα αυτό το χρώμα στη συλλογή μου, μου έλειπε και το... απέκτησα. Το αφιερώνω με όλη μου την καρδιά στην Ελλάδα και στους 'Ελληνες, όπως και στην οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου που τόσο πολύ με στηρίζουν», τόνισε στο hjf.gr ο δις Ολυμπιονίκης, Ηλίας Ηλιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εθνικού προπονητή, Νίκου Ηλιάδη, στο επίσημο site της ΕΟΤ: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, είναι το πέμπτο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μας γεμίζει με χαρά και υπερηφάνεια. Ο Ηλίας είναι και πάλι στο βάθρο, φορώντας το ελληνικό εθνόσημο και αποδεικνύοντας την σταθερότητά του. Πάλεψε με την ψυχή του και έχασε μια μεγαλύτερη διάκριση στις λεπτομέρειες. Μπορούσε να κερδίσει τον Κουβανό αντίπαλό του και να προχωρήσει ψηλότερα, αλλά ο αγώνας χάθηκε για εμάς άδικα- γι' αυτό και στενοχωριόμαστε. Από την άλλη διαπίστωσα και ότι υπήρχε η τάση από τους διοργανωτές να αναδειχτούν κάποια καινούργια ονόματα. 'Οπως και να είναι όμως, ο Ηλίας παραμένει μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου και με ένα ακόμη μετάλλιο, χάλκινο αυτή τη φορά δείχνει την μεγάλη κλάση και αξία του».

Το πέμπτο μετάλλιο στην καριέρα του Ηλία Ηλιάδη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών (2010 & 2011 χρυσό, 2005 & 2007 ασημένιο, 2013 χάλκινο) ήρθε μετά τη νίκη με Ippon επί του Σουηδού Γιοακίμ Ντβάρμπι στον τελικό των ρεπεσάζ. Μια νίκη εύκολη, σε έναν αγώνα όμως όπου ο Έλληνας τζουντόκα προσπαθούσε να διώξει το φάντασμα του ημιτελικού. Ένα Yuko και τελικά το Ippon 39 δευτερόλεπτα πριν το τέλος τον έφεραν στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης των -90 κιλών, όπως δηλαδή είχε συμβεί και πριν από σχεδόν 13 μήνες, στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου. Τότε τον δρόμο για τον τελικό του τον... έκοψε ο Ρώσος Ντενίσοφ στα προημιτελικά.

Αργά χθες το βράδυ ήταν η σειρά του Κουβανού Γκονζάλες να κάνει το ίδιο στον ημιτελικό. Ο Ηλίας Ηλιάδης δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την... έφεση στις παρατηρήσεις που παρουσίασε ο αντίπαλός του κατά τη διάρκεια του πενταλέπτου και έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στο Golden Score. Το Yuko περίπου 47 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της έξτρα περιόδου, έστειλε τον Γκονζάλες στον τελικό και τον Έλληνα τζουντόκα στα ρεπεσάζ και εν τέλει στο χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας.

Ο Ηλιάδης στα προκριματικά σημείωσε τέσσερις νίκες επί των Ραντλ (Σλοβακία), Έλμοντ (Ολλανδία), Μαμέντοφ (Κιργιζστάν) και Μπάουζα (Λιθουανία). Νίκες που ήρθαν μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις, ισάξιες της αγωνιστικής του ποιότητας, η οποία και τον διατηρεί υψηλά στο... χρηματιστήριο του παγκοσμίου τζούντο.

 

Τελευταία Νέα