Μαρουφίδη: «Το ράγκμπι και ο Παναθηναϊκός σε κερδίζουν»

Αντώνης Πατσούρας
Μαρουφίδη: «Το ράγκμπι και ο Παναθηναϊκός σε κερδίζουν»

bet365

Η αθλήτρια της ομάδας ράγκμπι του Παναθηναϊκού Πηνελόπη Μαρουφίδη μιλάει στο gazzetta.gr.

Πριν από λίγες ημέρες αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια στο τουρνουά που διοργάνωσε ο Παναθηναϊκός στην ιστορική έδρα του, το "Απόστολος Νικολαϊδης".

Η Πηνελόπη Μαρουφίδη είναι αθλήτρια της ομάδας ράγκμπι του Παναθηναϊκού και μίλησε στο gazzetta.gr για την πορεία της, τους στόχους αλλά και για το μέλλον του αθλήματος στη χώρα.

Το ράγκμπι δεν είναι ένα άθλημα διαδεδομένο στην Ελλάδα. Η χώρα μας δεν έχει την παράδοση της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Αγγλίας αλλά όσοι ασχολούνται με το άθλημα εδώ δίνουν και την ψυχή τους. Το αγαπούν.

«Είναι ένα ωραίο άθλημα. Συνδυάζει τέλεια το ομαδικό και το ατομικό στοιχείο. Είσαι μόνη σου αλλά έχεις ανάγκη την ομάδα. Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει πολλές τεχνικές. Έχει επαφή και είναι φοβερό», μας λέει αρχικά η Πηνελόπη η οποία στον Πύργο Ηλείας που μεγάλωσε ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και μετά από χρόνια στράφηκε στο ράγκμπι.

Την ομάδα του Παναθηναϊκού, θα την... συναντήσει κανείς να κάνει προπόνηση στον Κολωνό σε γήπεδο ποδοσφαίρου. «Είναι απαιτητικό άθλημα και θέλει σκληρή προπόνηση. Μεγάλο μειονέκτημα είναι ο χώρος της προπόνησης. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σ' αυτό τον τομέα. Δεν έχουμε γήπεδα ράγκμπι και έτσι χρησιμοποιούμαι αυτά του ποδοσφαίρου για τις προπονήσεις», σημειώνει η 23χρόνη αθλήτρια.

Γνώρισε το ράγκμπι μέσα από μια καλή της φίλη και το αγάπησε. Ο Παναθηναϊκός έχει χρόνια παράδοση στο άθλημα αλλά η Πηνελόπη είναι στην ομάδα τον τελευταίο 1,5 χρόνο και περνάει καλά: «Ο Παναθηναϊκός κάνει μια σημαντική προσπάθεια. Είμαστε πολύ ωραία και νιώθουμε ότι ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια. Όταν παίξαμε στη Λεωφόρο νιώσαμε σαν το σπίτι μας. Άλλη αίσθηση. Σε κερδίζει ο Παναθηναϊκός και το ράγκμπι. Περιμέναμε καιρό αυτούς τους αγώνες και χαρήκαμε. Δώσαμε τα πάντα και φάνηκε και στα αποτελέσματα που είχαμε ως ομάδα».

Η εμπειρία των αγώνων στο "Απόστολος Νικολαϊδης" ήταν μοναδική και όλα τα κορίτσια θέλουν να επαναληφθεί. «Δυστυχώς δεν έχουμε πρωτάθλημα για να παίζουμε σε μόνιμη βάση. Έχουμε φιλικά παιχνίδια και συμμετέχουμε σε τουρνουά. Ήταν πολύ σπουδαίο που άνοιξε το γήπεδο μας για να "φιλοξενήσει" τόσες ομάδες. Ήταν υπέροχα. Ελπίζω σύντομα να παίξουμε πάλι εκεί και σ' άλλες κατηγορίες», τονίζει η αθλήτρια του Παναθηναϊκού.

Παράλληλα με το ράγκμπι, η Πηνελόπη, δουλεύει σε ΜΚΟ ενώ τελειώνει και τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Η νεαρή παίκτρια μας λέει σχετικά: «Ήθελα να σπουδάσω διεθνείς σχέσεις και οικονομικά που είναι ο τομέας μου. Ήταν κάτι που μου άρεσε αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά. Θέλω να συνεχίσω για να σπουδάσω κάτι που έχει σχέση με τον αθλητισμό. Με ενδιαφέρει ο αθλητισμός σ' όλες τις εκφάνσεις του».

Η ομάδα ράγκμπι γυναικών του Παναθηναϊκού έχει προπονητή τον Γιάννη Ρίζο και στο ρόστερ της υπάρχουν 23 παίκτριες ηλικίας από 19 έως 42 ετών. Υπάρχουν ομάδες στη Θεσσαλονίκη, στην ΑΘήνα, στην Πάτρα και σ' άλλες περιοχές της χώρας και το άθλημα ανήκει επίσημα στην ΟΧΕ (Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος). Η ομοσπονδία ράγκμπι δεν υπάρχει πια. Στην Αθήνα μαζί με τον Παναθηναϊκό ξεχωρίζουν οι Αντιλόπες και του Σπαρτιάτες.

Το ράγκμπι στην Ελλάδα είναι για λίγους αλλά η Πηνελόπη παρορτύνει νέους ανθρώπους να το δοκιμάσουν: «Θα ήταν ωραίο περισσότερα αγόρια και κορίτσια να έρθουν στο άθλημα μας. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι είναι και τους κανόνες του. Μια προπόνηση θα τους κρατήσει στο άθλημα. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να παίξουν ράγκμπι άνθρωποι με κάθε σωματότυπο. Ψηλοί, κοντοί, αδύνατοι και εύσωμοι. Επιπλέον είναι ένα άθλημα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό εκτός από την εμφάνιση, το μασελάκι και τα παπούτσια. Δεν επιτρέπουν οι κανόνες να φοράς κάτι άλλο. Όσο αφορά την μπάλα όπως σε όλα τα αθλήματα έχει διαφόρων τιμών και είναι προσιτές γενικά σ' όλους».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα