Κωνσταντίνος Καρνάζης στο gazzetta.gr: «Το Navarino Challenge σε κάνει καλύτερο άνθρωπο!»

Gazzetta team
Κωνσταντίνος Καρνάζης στο gazzetta.gr: «Το Navarino Challenge σε κάνει καλύτερο άνθρωπο!»

bet365

Ο διάσημος Υπερμαραθωνοδρόμος, Κωνσταντίνος Καρνάζης, μιλά στο gazzetta.gr -ενόψει του «Navarino Challenge 2018»- για το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την παιδική παχυσαρκία και να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης, εκτός από υπερεπιτυχημένος αθλητής και συγγραφέας best seller βιβλίων για το wellbeing, έχει καταρρίψει προ πολλού τα όρια της ανθρώπινης λογικής ωθώντας το σώμα και το μυαλό του στα άκρα.

Για να γίνει λιγάκι πιο κατανοητό το τι έχει καταφέρει αυτός ο Υπεράνθρωπος και πόσο σημαντικές είναι οι συμβουλές του για μια καλύτερη ζωή, ας δούμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματά του:

- Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε 50 μαραθώνιους και στις 50 πολιτείες της Αμερικής, σε ισάριθμες μέρες.

- Έτρεξε 560 χιλιόμετρα χωρίς να κοιμηθεί για τρία μερόνυχτα, δηλαδή χρειάστηκε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς διακοπή.

- Διένυσε 215 χιλιόμετρα στην «Κοιλάδα του Θανάτου» υπό θερμοκρασία 45°C, τρέχοντας πάνω στη λεπτή, άσπρη διαχωριστική λωρίδα του δρόμου γιατί αν πατούσε στην άσφαλτο, θα έλιωναν τα παπούτσια του!

- Έγινε ο πρώτος και μόνος άνθρωπος που έτρεξε απόσταση μαραθωνίου (42χλμ.) στο Νότιο Πόλο, υπό θερμοκρασία -40°C!

- Το «TIME» τον κατέταξε ανάμεσα στους «TOP-100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο», ενώ έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα των πιο διάσημων τηλεοπτικών εκπομπών και περιοδικών του πλανήτη.

Γνωστός ως «Ultra-Marathon Man», ο Ελληνοαμερικανός δρομέας είναι και φέτος ο πρεσβευτής του «Navarino Challenge 2018» και μίλησε στο Gazzetta.gr για τα οφέλη της σωστής διατροφής.

photo by Elias Lefas

Γιατί είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την παιδική παχυσαρκία και τι ρόλο μπορεί να παίξει η διάσημη μεσογειακή διατροφή;

Δυστυχώς, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας και πρέπει να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα, αλλά έχει τα τελευταία χρόνια τείνει να εκλείψει από το διαιτολόγιο των Ελλήνων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη της και για αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν και να τρώμε όπως οι πρόγονοί μας. Για αυτό, από το 2013, το Navarino Challenge έχει σαν μότο του τα #eatwell #runwell #livewell.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την παιδική παχυσαρκία;

Είναι ένα πολιτισμικό και κοινωνικό πρόβλημα, παρότι υπάρχουν μερικές κοινωνίες που είναι αρκετά ανεκτικές ως προς την παιδική παχυσαρκία. Δυστυχώς, το πρόβλημα ξεκινά από το σπίτι, καθώς αρκετοί γονείς δεν προσέχουν τη διατροφή τους και αποτελούν κακό παράδειγμα για τα παιδιά. Όσο πιο υγιής είναι μια οικογένεια, μια κοινωνία, τόσο πιο υγιή θα είναι και τα μέλη της.

Πώς μπορεί κάποιος να πείσει τους νέους να έχουν μια πιο υγιή και αθλητική ζωή; Ποιος είναι ο ρόλος του Navarino Challenge προς αυτήν την κατεύθυνση;

Για να ζήσεις μια πιο υγιή και αθλητική ζωή, πρέπει να το θέλεις πραγματικά πολύ, να το έχεις βάλει στόχο ζωής. Το Navarino Challenge, ουσιαστικά, είναι μια κοινότητα ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να πάνε το wellbeing στο επόμενο επίπεδο. Όταν περιβάλλεσαι από τέτοιους ανθρώπους, θέλεις να είσαι μέρος της κοινότητάς τους και για αυτό αλλάζεις τις συνήθειές σου προς το καλύτερο. Όποιος έχει λάβει μέρος στο Navarino Challenge, το έχει ζήσει αυτό. Είναι μια πραγματικά «μεταμορφωτική» εμπειρία. Μάλιστα, στο τελευταίο μου βιβλίο «The Road To Sparta», γράφω για την εμπειρία του Navarino Challenge και οι κριτικές είναι πολύ θετικές.

book’s cover photo by Vladimir Rys

Ποια οφέλη έχει η μεσογειακή διατροφή;

Τα οφέλη είναι πολλά και τα γνωρίζουμε όλοι. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε κάτι που συχνά παραβλέπουμε. Η μεσογειακή διατροφή δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα μας, αλλά και στο μυαλό μας. Βελτιώνει αρκετά και την πνευματική μας υγεία. Οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα, όταν υιοθετούν τη μεσογειακή διατροφή.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής; Με ποιες τροφές θα πρότεινες να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Βασικά, είναι πολύ πιο εύκολο να τρως υγιεινά, παρά να τρέφεσαι με ανθυγιεινές τροφές. Μια υγιεινή διατροφή αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Αυτά τα τρόφιμα τα βρίσκουμε σε αφθονία και για αυτό πρέπει να τα προτιμούμε σε σχέση με τις μεταποιημένες τροφές και τα παρασκευασμένα προϊόντα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον ορισμό ενός υγιεινού τρόπου διατροφής; Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;

Εγώ είμαι μια αρκετά ακραία περίπτωση. Δεν τρώω τίποτα που να βρίσκεται σε συσκευασία ή να έχει φτιαχτεί από μηχανή. Τρώω μόνο ό,τι βγαίνει από το έδαφος, ό,τι κόβεται από ένα δέντρο, ό,τι πιάνεται με ένα γάντζο ή δίχτυ. Το φαγητό μου το μαγειρεύω πολύ ελαφρά. Φυσικά, δεν χρειάζεται να είστε τόσο πειθαρχημένοι όπως εγώ, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ. Να προσπαθείτε να τρώτε το φαγητό που θα έφτιαχνε και η γιαγιά σας στο χωριό.

Ποιες είναι οι χειρότερες διατροφικές συνήθειες;

Τις ξέρουμε όλοι. Το πολύ fast food είναι ό,τι χειρότερο για τον οργανισμό. Ακόμα και στα σούπερ-μάρκετ, οι διάδρομοι είναι γεμάτοι με junk food. Προσπαθήστε να αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα και να τρώτε πολλές και μικρές μερίδες φαγητού μέσα στη μέρα, αντί για μεγάλα γεύματα.

Ποιοι είναι οι βασικοί σας κανόνες σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας την καθημερινή σας ρουτίνα;

Η καθημερινή μου ρουτίνα είναι αυτό ακριβώς: καθημερινή και ολοήμερη. Βλέπω τον εαυτό μου μέσα από το φακό ενός αθλητή και όλα όσα κάνω περιστρέφονται γύρω από το να είμαι το καλύτερο «ζώο» που μπορώ. Αυτό συνεπάγεται πολύ τρέξιμο και ενδυνάμωση για να καταστήσω δυνατό ολόκληρο το σώμα μου. Η διατροφή μου είναι πολύ αυστηρή, όπως έχω ήδη πει. Προσπαθώ να κοιμάμαι πολύ και καλά. Ο ύπνος έχει τεράστια σημασία. Επίσης, οι σχέσεις μου με την οικογένεια και τους φίλους μου είναι πολύ σημαντικές. Εάν υπάρχουν προβλήματα με τις σχέσεις σας, έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη ζωή και την υγεία σας. Τέλος, δεν κάθομαι ποτέ. Το γραφείο μου είναι φτιαγμένο για να... στέκομαι όρθιος. Όλα αυτά συμβάλλουν στη συνολική προσωπική μου υγεία και ευτυχία.

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της υγιεινής ζωής;

Οι υγιείς άνθρωποι ζουν περισσότερο και ζουν καλύτερα. Αρρωσταίνουν λιγότερο και έχουν βελτιωμένες γνωστικές ικανότητες. Περισσότερα χρόνια ευημερίας και μια πιο ποιοτική ζωή είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Μην χάνετε τέτοια ευκαιρία!

photo by Babis Giritziotis

Περισσότερες πληροφορίες για το «Navarino Challenge 2018»:

Website: www.navarinochallenge.com

Facebook Page: www.facebook.com/Navarinochallenge

Twitter Account: twitter.com/NavarinoC

YouTube Channel: www.youtube.com/user/NavarinoChallenge

Instagram Page: instagram.com/navarinochallenge

Hashtags: #navarinochallenge #costanavarino #eatwell #runwell #livewell #sportsunitepeople

*Photo credits κεντρικής φωτογραφίας του άρθρου: Mike Tsolis

 

Τελευταία Νέα