Για το παγκόσμιο ρεκόρ ο Κιπτσόγκε στο Βερολίνο

Gazzetta team
Για το παγκόσμιο ρεκόρ ο Κιπτσόγκε στο Βερολίνο

bet365

Χιλιάδες δρομείς αναμένεται να πάρουν την Κυριακή μέρος στον διεθνή Μαραθώνιο δρόμο του Βερολίνου, τον πιο σημαντικό ίσως αγώνα των 42.195 μέτρων, ο οποίος διεξάγεται τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών των μεγάλων αποστάσεων του κόσμου.

Βασικό κίνητρο για τη νίκη αποτελεί το μπόνους των 40.000 ευρώ για την πρώτη θέση, αλλά και των 50.00 ευρώ για την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ.


Αν μιλούσαμε για πυγμαχία, η διοργάνωση θα μπορούσε να ονομαστεί και «Αγώνας του Αιώνα»: Έλιουντ Κιπτσόγκε, Κενενίσα Μπεκέλε και Γουίλσον Κίπσανγκ, οι τρεις κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι αυτή τη στιγμή στον κόσμο, θα δώσουν το «παρών» στο Βερολίνο, όπου σε μια ιδανική διαδρομή το παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίπτεται σχεδόν κάθε χρόνο.


«Θέλω το παγκόσμιο ρεκόρ» δηλώνει ο Κιπτσόγκε, ο Κενυάτης «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Ρίο, ο οποίος έχει πάρει τη νίκη σε 7 από τους 8 μεγάλους Μαραθώνιους δρόμους που έχει τρέξει, εκ των οποίων και στο Βερολίνο το 2015.


Ο Κενυάτης αθλητής είναι μάλιστα ο μόνος που έχει ήδη «κατέβει» κάτω από το χρόνο του παγκοσμίου ρεκόρ, έστω και ανεπίσημα. Τον περασμένο Μάιο, σε ένα αγώνα που διοργάνωσε η Nike στην πίστα της Φόρμουλα Ένα στη Μόντσα της Ιταλίας, έτρεξε τα 42.195 χλμ σε 2 ώρες 24 δευτερόλεπτα, την καλύτερη επίδοση που επιτεύχθηκε ποτέ.


Όμως δεν επικυρώθηκε ποτέ από την IAAF αυτή η επίδοση, αφού θεωρήθηκε ότι ο 32χρονος Κιπτσόγκε επωφελήθηκε από συνθήκες που δεν υφίστανται, αφού υπήρχαν «λαγοί» που εναλλάσσονταν στην κορυφή της κούρσας, ενώ υπήρχε και ένα όχημα μπροστά του για να δίνει το ρυθμό για το ρεκόρ.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι πλέον διαθέτει την εμπειρία και νιώθει ότι βρίσκεται στην ίδια αγωνιστική κατάσταση με αυτή στη Μόντσα, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να ευελπιστεί για κάτι καλό και στο Βερολίνο.


Από την πλευρά του, ο Κενενίσα Μπεκέλε, «χρυσός» Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής σε 5.000μ και 10.000μ, μετά την περσινή νίκη του θέλει να υπερασπιστεί και φέτος τον τίτλο του στη γερμανική πρωτεύουσα. «Θέλω να φτάσω στο 2:03:00» δήλωσε ο 35χρονος Αιθιοπίας που τονίζει: «Η προετοιμασία μου πήγε πολύ καλά, νομίζω ότι μπορώ να τρεξω καλύτερα από πέρυσι».

Το 2016 στο Βερολίνο ο Μπεκέλε είχε κάνει εκπληκτική εμφάνιση, όπου κατάφερε στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής να ξεπεράσει τον προπορευόμενο Κίπσανγκ και να τερματίσει σε 2.03.03, μένοντας μακριά μόλις για 6 δευτερόλεπτα από το παγκόσμιο ρεκόρ (2.02.57) του Κενυάτη Ντένις Κιπρούτο Κιμέτο, από το 2014 επίσης στην ίδια πόλη.

Όσο για τον Κίπσανγκ: «Θέλω να γραφτεί το όνομά μου στην ιστορία του Μαραθωνίου ως ο δρομέας που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ δύο φορές στην καριέρα του. Ο τελευταίος που το πέτυχε ήταν ο Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ πριν από εννέα χρόνια».

Το 2013 ο 35χρονος Κενυάτης κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο με 2:03:23 και το κράτησε δικό του για ένα χρόνο, αφού το 2014 το βελτίωσε ο Κιμέτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία Νέα