H ιστορία του Makwala έχει αρνητικό αντίκτυπο στο Παγκόσμιο

Gazzetta team
H ιστορία του Makwala έχει αρνητικό αντίκτυπο στο Παγκόσμιο

bet365

Ο Περικλής Ιακωβάκης γράφει για την 5η μέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου αλλά και για την υπόθεση του αποκλεισμού του Makwala λόγω καραντίνας!

Oλοκληρώθηκε και η πέμπτη ημέρα της διοργάνωσης στο #London2017...

Είδαμε την τρίτη θέση (14η επίδοση στο σύνολο) της Μαρίας Μπελιμπασάκη με 23:16 στον 1ο προκριματικό των 200μ. Η Μπελιμπασάκη ήταν πολύ καλή και φάνηκε να έχει αρκετές δυνάμεις στην τελική ευθεία. Με την τρίτη θέση κληρώθηκε στον διάδρομο 8 της 3ης ημιτελικής σειράς και για να ελπίζει σε πρόκριση πρέπει να τρέξει σίγουρα κάτω από 23:00. Το μεγάλο φαβορί Bowie USA μετά τη νίκη στα 100μ δεν κατέβηκε τελικά και στα 200μ για το ντάμπλ. Oι Miller BAH(που πάει και αυτή για το νταμπλ σε 400μ και 200μ), Schippers NED και Ta Lou CIV ήταν πολύ άνετες.

Στον τελικό του ακοντισμού γυναικών είχαμε μια μίνι-έκπληξη με την νίκη της 36χρονης Spotakova CZE με 66.76μ. Tα υπόλοιπα 2 μετάλλια πήγαν στις Κινέζες LI με 66.25μ και Lyu 65.26μ. Εκτός βάθρου έμεινε στο τέλος το μεγάλο φαβορί Kolak CRO με 64.95 από την Κινέζα LI που έκανε 2μ ατομικό ρεκόρ!

Πολύ ωραίος αγώνας στον τελικό του άλματος επί κοντώ ανδρών. Ο Kendricks USA έδειξε πως ήταν ο καλύτερος με έναν αλάνθαστο αγώνα μέχρι τα 5.89μ και μετά με την τρίτη προσπάθεια πέρασε και τα 5.95μ. Δεύτερος ο Lisek POL με 5.89μ και τρίτος Lavillenie FRA με 5.89 και χειρότερες προσπάθειες. Ο Γάλλος ανέβηκε στο βάθρο με την δεύτερη προσπάθεια και φετινό ρεκόρ στα 5.89μ δείχνοντας μεγάλη αντοχή στην πίεση καθώς μέχρι εκείνη την ώρα ήταν εκτός βάθρου.

Στα 400μ εμπ γυναικών πολύ χαμηλό το επίπεδο για ημιτελικό με καλύτερη όλων τη Ολυμπιονίκη του Ρίο Mohammed USA. Πολύ καλή η Hejnova CZE με ελπίδες για μετάλλιο. Το αγώνισμα είναι «άδειο» αυτή τη στιγμή όπως ακριβώς και των ανδρών.

Στη σφαιροβολία γυναικών τα προκριματικά έγιναν χωρίς κάποια έκπληξη.

Στα 3000μ με φυσικά εμπόδια είχαμε μια ωραία κούρσα με δυνατό finish. Νικητής ο Kipruto KEN που άφησε πίσω του τους Elbakkali MAR και Jager USA. Οι Αιθίοπες εδώ ήταν πολύ πίσω. Δεν πρόλαβε ο Menkissi FRA (κατέλαβε την τέταρτη θέση), παρά την αλλαγή που έκανε, να ανέβει στο βάθρο.

Στον τελικό των 800μ αντρών, είχαμε την μεγάλη έκπληξη. Δύο Ευρωπαίοι αθλητές έκαναν το 1-2. Νικητής με μια μεγάλη αλλαγή-ρίσκο στα 500μ περίπου της κούρσας, ο Γάλλος Bosse FRA με 1.44.67, δεύτερος ο Kszczot POL με 1:44:95 και τρίτος ο νεαρός Bett KEN με 1:45:21. Άξίζει να πούμε πως ο Bosse δεν είχε κερδίσει σε καμία κούρσα που αγωνίστηκε φέτος στα 800μ και κέρδισε αυτή, που τον έχρισε και πρωταθλητή κόσμου!

Τέλος στα 400μ ανδρών νικητής όπως το περιμέναμε ο Van Niekerk RSA με 43:98. Πέρασε αργά και δεν κυνήγησε την μεγάλη επίδοση. Χθες είχε πολύ κρύο το βράδυ στο Λονδίνο, αλλά νομίζω πως στο μυαλό του έχει σαν πρωταρχικό στόχο το νταμπλ σε 400μ και 200μ. Μέχρι τώρα πάει σε μια λογική οικονομίας δυνάμεων, για να καταφέρει να αντέξει τις 6 κούρσες. Δεύτερος (χωρίς τον Makwala BOT που θα αναφέρω από κάτω γιατί δεν έτρεξε) ο νεαρός Gardiner BAH με 44:41 και με τρομερό finish τρίτος ο Haroun QAT με 44:48. Αργή η κούρσα πάντως για τελικό και η αίσθηση μου είναι πως υπήρχε μια σκιά πάνω από την κούρσα σε όλους τους αθλητές και δεν το χάρηκαν όπως θα έπρεπε.

Στα αρνητικά της χθεσινής ημέρας η ιστορία με τον Makwala (BOT) που δεν έτρεξε στα 400μ. Είχε μια γαστρεντερίτιδα πριν δύο μέρες μαζί με άλλους 30 αθλητές από το ίδιο ξενοδοχείο. Από εκεί και πέρα έχει γίνει ένα αλαλούμ με τους χειρισμούς εκ μέρους της ΙΑΑF. Η Γερμανίδα τριπλουνίστρια Εckhart που είχε αντίστοιχα συμπτώματα αγωνίστηκε κανονικά στον τελικό του αγωνίσματος της. Τον Makwala όμως δεν τον άφησαν να μπει καν στο προθερμαντήριο (υπάρχει και ένα σχετικό βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και αφήνει άσχημες εντυπώσεις) με το σκεπτικό πως είναι σε 48ωρη καραντίνα από τον Οργανισμό Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και υπάρχει απειλή για την δημόσια υγεία και την υγεία των άλλων αθλητών. Η IAAF χθες έβγαλε ανακοίνωση https://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-championships/news/iaaf-statement-isaac-makwala πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης για την καραντίνα στον Οργανισμό Υγείας του Κράτους.

Όμως τελικά μάλλον η IAAF είναι αυτή που έχει απαγορεύσει στον αθλητή να πάρει μέρος με τον κανονισμό 144.Β, αφού ο Οργανισμός Υγείας για αυτά τα περιστατικά κάνει μόνο συστάσεις. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει αλλά με την εικόνα που έχω μέχρι τώρα αυτή η ιστορία έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πρωτάθλημα. Το συμπέρασμα μου είναι πως ο επικοινωνιακός χειρισμός της ΙΑΑF ήταν κακός. Υπάρχει η αίσθηση για άδικη συμπεριφορά ανάμεσα σε παρόμοιες περιπτώσεις και το κυριότερο δημιουργήθηκαν υποψίες πως η IAAF ήθελε να προστατέψει τον Van Niekerk στην προσπάθεια του να κάνει το νταμπλ στα 400μ και 200μ.

Έγραψα στο χθεσινό άρθρο κάτι σχετικά με σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Παγκόσμιο Στίβο και είδα αρκετούς από εσάς να κάνουν σχόλια και προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές αυτές. Για ότι απορίες ή ερωτήσεις που μπορεί να έχετε στείλτε μου στο twitter @periakovakis βάζοντας το hashtag #askperiakovakis και τα #London2017 #IAAFWorlds. Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τα λέμε πάλι αύριο.

Η στήλη είναι μια χορηγία της UnderArmourGR

 

Τελευταία Νέα