Ο Εμιγιάν «βλέπει» το 30 ετών ρεκόρ του να σπάει (vids)

Gazzetta team
Ο Εμιγιάν «βλέπει» το 30 ετών ρεκόρ του να σπάει (vids)

bet365

Ο κάτοχος του ακατάρριπτου εδώ και 30 χρόνια ρεκόρ Ευρώπης στο άλμα εις μήκος, Ρομπέρτ Εμιγιάν, βρέθηκε στον αγώνα αλμάτων της Καλλιθέας ως προσκεκλημένος του αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ, Παναγιώτη Δημάκου και μίλησε στο gazzetta.gr για το παρελθόν και το μέλλον του αρμένικου στίβου.

Παρότι η Αρμενία δεν έχει παράδοση στο στίβο, αντιθέτως με το τι συμβαίνει με αθλήματα όπως η πυγμαχία και η πάλη, δύο Αρμένιοι αθλητές ο Ιγκόρ Ντεροβανενσιάν και ο Ρομπέρτ Εμιγιάν κατέχουν το ρεκόρ Ευρώπης στο άλμα εις μήκος τα τελευταία 50 χρόνια.

Στην ερώτηση γιατί η Αρμενία δεν Έχει παράδοση στο στίβο ο Εμιγιάν, ο οποίος το 1987 στο Τζαγγκατζόρ προσγειώθηκε στα 8,86μ. με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης, πραγματικός χείμαρρος θέλησε να τοποθετηθεί για τα πάντα:

«Ο Ντεροβανεσιάν είναι μεγάλη προσωπικότητα, είναι ομοσπονδιακός προπονητής και αντιπρόεδρος της Ρωσικής ομοσπονδία στίβου. Πριν από μία εβδομάδα έγινε 80 χρονών.

Είχε το ρεκόρ 20 χρόνια και μετά το έσπασα εγώ και έτσι πάνω από 50 χρόνια η Αρμενία κρατά το ρεκόρ Ευρώπης. Αν κάποιος αθλητής που δούλευε σκληρά έσπαγε το ρεκόρ μου, θα ένιωθα πολύ ευτυχισμένος. Το όνειρο μου ήταν να κρατήσω το ρεκόρ μου 5 χρόνια, όμως πέρασαν 30... Θα ήθελα ένας πολύ καλός αθλητής να σπάσει τα ρεκόρ μου».

Σχετικά με το γιατί πιστεύει ότι είναι τόσο δύσκολο να σπάσει ρεκόρ του είπε: «Ζω στη Γαλλία και έχω πολύ καλή συνεργασία με την γαλλική ομοσπονδία. Είναι πολύ καλοί μαζί μου και επιβλέπω πολύ δυνατούς αθλητές. Κάθε φορά που βλέπω άλμα πάνω από 8,60μ. σκέφτομαι ότι τα 9 μέτρα δεν είναι πολύ μακριά.

Ίσως χρειάζεται λίγος χρόνος, αλλά μπορεί να δούμε κάποιον όπως τον Νοτιοαφρικανό (Λούβο Μανγιόγκα πήδηξε φέτος 8,65) να τα καταφέρνει. Στην Ευρώπη οι επιδόσεις είναι στα 8,30 με 8,40μ., όμως είμαι σίγουρος ότι θα επόμενα χρόνια θα δούμε έναν ταλαντούχο αθλητή».

Για τους στόχους που έχει ως πρόεδρος της Αρμενικής Ομοσπονδίας Στίβου τόνισε: «Στα 7,5 χρόνια που είμαι πρόεδρος της Αρμενικής Ομοσπονδίας Στίβου είμαι πολύ περήφανος γιατί γίναμε μέλη της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Στίβου, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Έχουμε πολύ καλούς αθλητές και προπονητές. Δυστυχώς δεν έχουμε καλές εγκαταστάσεις στην Αρμενία. Ζητάμε την στήριξη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και περιμένω απάντηση από την κυβέρνηση μου. Αυτός είναι ο στόχος μου και ελπίζω να τον πετύχω».

Διαβάζοντας μία συνέντευξη του 10 χρόνια πριν, το αίτημα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων παραμένει σταθερά «αγκάθι»: «Ακριβώς, υπάρχουν πολλές δυσκολίες αλλά πρέπει να παλέψω. Στην πρωτεύουσα το Ερεβάν έχουμε ένα πολύ καλό στάδιο, αλλά δεν έχει ταρτάν διεθνούς επιπέδου.

Αν το αποκτήσουμε θα έχουμε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα και προσέγγιση. Αυτό είναι το όνειρο μου και ο στόχος μου. Κατά τ' άλλα διοργανώνουμε καμπ στο εξωτερικό, το μόνο που μας λείπει είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Αυτό είναι το όνειρο μου να γίνει μία μεγάλη διοργάνωση στη χώρα μου»

Τέλος, σχετικά με την παρουσία του στην Αθήνα υπογράμμισε: «Είμαι ευτυχισμένος που συναντώ το φίλο μου Σεργκέι Μπούμπκα, με τον οποίο έχουμε έρθει πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα όσο ήμασταν αθλητές για προετοιμασία, ακόμα και όταν ήταν εδώ ο Ντεροβανεσιάν. Έχουμε καλές σχέσεις με την ελληνική ομοσπονδία.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση τον κύριο Παναγιώτη Δημάκο, που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία, όλοι οι διοργανωτές υποστηρίζουν το στίβο. Είμαστε σε μία διοργάνωση με πολλούς νέους αθλητές, οι οποίοι είναι το μέλλον και είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε.

Παρά τις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα είμαι ικανοποιημένος που οι Έλληνες αθλητές παίρνουν τόσα πολλά μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι πολύ σημαντικό. Με την ευκαιρία να ευχηθώ καλή τύχη στην Ελληνική ομοσπονδία και τους Έλληνες αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις είναι σημαντική χρονιά με Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πολλές διοργανώσεις για νέους. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τη γνώμη και την εμπειρία μας»

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Παναγιώτης Δημάκος, δήλωσε σχετικά με τη διοργάνωση.

 

Τελευταία Νέα