Μάντης-Καγιαλής σχολιάζουν τους νέους κανονισμούς της ISAF

Μάντης-Καγιαλής σχολιάζουν τους νέους κανονισμούς της ISAF

bet365

Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής επέστρεψαν την περασμένη εβδομάδα από το 48ο Τρόπαιο Πριγκίπισσα Σοφία της Μαγιόρκα, όπου κατέλαβαν την 5η θέση. Στη διοργάνωση η ISAF εφάρμοσε πιλοτικά κάποιους νέους κανονισμούς, τους οποίους οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες σχολίασαν για το gazzetta.gr.

Παραδοσιακά πολλές Παγκόσμιες Ομοσπονδίες τις μεταολυμπιακές χρονιές προβαίνουν σε σειρές αλλαγών στους κανονισμούς με σκοπό να γίνει το άθλημα είτε πιο θεαματικό, είτε πιο τηλεοπτικό. Το αυτό έπραξε και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (ISAF), στην Ισπανία, όπου στην κατηγορία των σκαφών 470 ξεκίνησαν 56 σκάφη με καθημερινές ιστιοδρομίες όλα μαζί, μετά ξεχώρισαν τα πρώτα 20 σύμφωνα με την γενική κατάταξη και στον τελικό έμειναν 8 αντί για 10 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για το πως μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα ενός αγώνα, εάν τελικά εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί, ο Τάκης Μάντης τονίζει: «Ήταν ένας ξεχωριστός αγώνας με διαφορετικό format και βαθμών και χρόνου-απόστασης της κάθε ιστιοδρομίας.

Επίσης περισσότερες ιστιοδρομίες σε λιγότερες μέρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα σκάφη να είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και να δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους αθλητές, μιας και ήταν δύσκολο να ελέγξεις την κούρσα.


Δεν μπορούσαν οι αθλητές να κάνουν τόσο ελεύθερη τακτική και στρατηγική για την κάθε ιστιοδρομία. Η χρόνια με τους Ολυμπιακούς πάντα δοκιμάζονται νέα πράγματα για το καλό του αθλήματος».

Σχετικά με το αν η αλλαγή προσανατολιζόταν στο να γίνει πιο σύντομος και πιο τηλεοπτικός ο αγώνας και το αν μπορεί να επηρεάσει το αγωνιστικό κομμάτι ο Παύλος Καγιαλής επισημαίνει:

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε άποψη για το αν θα λειτουργήσει ή όχι. Σε ότι αφορά τώρα στο να γίνει πιο τηλεοπτικό το άθλημα, θεωρώ ότι θα βοηθούσε καταρχάς οι speaker να είναι απόλυτοι γνωστές του αντικειμένου και να εξηγούν εξειδικευμένα πράγματα (όπως στην formula 1 που αναλύουν αεροτομές, μηχανικά μέρη, κτλ κτλ).

Έτσι και στην ιστιοπλοΐα υπάρχουν άπειρα πράγματα να αναλύσουν εφ' όσον γνωρίζουν οι ίδιοι πράγματα. Επίσης θα ήταν θα έδινε ξεχωριστό ενδιαφέρον να υπάρχουν κάμερες πάνω στο σκάφος με data (ταχύτητα σκάφους, γωνία που ταξιδεύει σε σχέση με τον άνεμο και παλμούς που έχουν οι αθλητές) ώστε να βοηθάει και στο σχολιασμό του αγώνα.


Τέλος, θεωρώ απαραίτητη η ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη τουλάχιστον στον τελικό και αμέσως μετά press conference των νικητών.


Ο κόσμος ενδιαφέρεται για πρόσωπα και για τις απόψεις των αθλητών από τον αγώνα τι έφταιξε, τι προσπάθησε να κάνει, που ευνοήθηκε ή όχι και όλα τα σχόλια από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Το αν θα αλλάξει ο στίβος ή η βαθμολογία δεν ενδιαφέρει κανέναν όπως και το να αλλάξουν κάποια υλικά που συζητάνε δεν ενδιαφέρει καθόλου τον κόσμο, που θα ξεκινούσε να παρακολουθήσει έναν αγώνα.»

 

Τελευταία Νέα