Στις λίστες παρακολούθησης του FBI o Μοχάμεντ Αλί

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Στις λίστες παρακολούθησης του FBI o Μοχάμεντ Αλί

bet365

Από προσφάτως αποχαρακτηρισμένα αρχεία του FBI προκύπτει ότι το 1966 ο Μοχάμεντ Αλί ήταν στις λίστες των ατόμων που παρακολουθούνταν.

Μάλιστα, είχαν διατηρήσει μεταξύ άλλων εγγράφων, εκείνα που αφορούσαν το διαζύγιό του και μίας ομιλίας του σε τέμενος του Μαϊάμι, στο πλαίσιο της έρευνας της υπηρεσίας για την οργάνωση «Έθνος του Ισλάμ».

Ο θρύλος της πυγμαχίας, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιούνιο στα 74 του χτυπημένος από τη νόσο Πάρκινσον, δεν πολεμούσε μόνο μέσα στο ρινγκ αλλά και έξω από αυτά για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.

Το γεγονός μάλιστα, ότι δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης και αρνήθηκε να μετάσχει στον πόλεμο του Βιετνάμ το πλήρωσε ακριβά, με δεδομένο ότι του αφαιρέθηκε η πυγμαχική άδεια.

Φυσικά, δεν ήταν ο μόνος διάσημος που παρακολουθούσαν οι πράκτορες του FBI, το οποίο έχει δεχτεί κριτική για τις παρακολουθήσεις του ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου και του μουσικού Τζον Λένον.

Οι 140 σελίδες που αφορούσαν το 1966, η οποία περιλαμβάνει μέχρι πρόσφατα διαβαθμισμένο υλικό, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μήνυση που κατέθεσε τον Αύγουστο για να περιέλθουν στην κατοχή της η συντηρητική οργάνωση Judicial Watch.

Μάλιστα, η υπηρεσία αναφέρει τον Μοχάμεντ Αλί, με το πραγματικό του όνομα, Κάσιους Κλέι και ζητά από τους πράκτορες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαζυγίου του εκείνη τη χρονιά από την πρώτη του σύζυγό.

«Το γραφείο του FBI στο Μαϊάμι καλείται να παρακολουθήσει τη διαδικασία του διαζυγίου ανάμεσα στον Κάσιους και τη Σόνια Κλέι με ιδιαίτερη έμφαση σε όποια αναφορά τυχόν να γίνεται σε αυτό για την (οργάνωση) «Έθνος του Ισλάμ»», αναφέρει ένα από τα υπομνήματα της υπηρεσίας.

 

Τελευταία Νέα