Σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ενόργανη των ΗΠΑ!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ενόργανη των ΗΠΑ!

bet365

Τουλάχιστον 368 γυμνάστριες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης τα τελευταία 20 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι έρευνες φέρνουν στο φως σοβαρές παραλείψεις που επέτρεψαν σε επίδοξους προπονητές να εκμεταλλευτούν τις αθλήτριες.

Στο αποτέλεσμα αυτό κατέληξε κοινή έρευνα των Indianapolis Star και USA Today, διάρκειας 9 μηνών, η οποία βασίστηκε σε αρχεία της αστυνομίας και δικαστικά έγγραφα και εμπλέκουν 115 προπονητές και άλλους ενηλίκους που εργάζονταν στο προπονητικό team.

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι σύνηθες φαινόμενο αφού οι άνθρωποι ντρέπονται να μιλήσουν γι αυτό. Κανείς δεν μιλά για έναν προπονητή που είναι απρεπής απέναντι στις αθλήτριες του. Απλώς απομακρύνεται ησύχως και προσλαμβάνεται κάπου αλλού», σημειώνει η Νάνσι Χογκσεντ-Μακάρ, διευθύνουσα σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου υπεράσπισης θυμάτων σεξουλαικής κακοποίησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην προπονητή Τζέφρι Μπέτμαν, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή, αφού βρέθηκε ένοχος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 469 βίντεο από 49 γυμνάστριες που προπονούσε , στο σύνολο τους κοριτσάκια έως 16 ετών, τα οποία καταγράφονταν με κρυφές κάμερες στα αποδυτήρια στο Όρεγκον και στην Καλιφόρνια.

Προηγουμένως ο Μπέτμαν είχε απολυθεί από τουλάχιστον δύο γυμναστήρια για «άσχημη συμπεριφορά», ενώ στην Καλιφόρνια αντιμετώπισε κατηγορίες κακοποίησης μία γυμνάστριας. Ωστόσο, διατήρησε την άδεια άσκησης επαγγέλματος του από την εθνική ομοσπονδία.

Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή του Γουίλιαμ ΜακΚέιμπ, ο οποίος απολύθηκε από δύο γυμναστήρια στη Φλόριδα, μέχρις ότου κριθεί ένοχος το 2006 για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, επίσης για καταγραφή των αθλητριών με κρυφές κάμερες στα αποδυτήρια.

Τον Σεπτέμβριο ο πρώην γιατρός της ομάδας των ΗΠΑ κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση σε δύο πρώην γυμνάστριες ανάμεσα τους, μία εκ των οποίων κάτοχος ολυμπιακού μεταλλίου. Ο Δρ. Λάρι Τζ. Νασάρ συστηματικά πολιορκούσε και κακοποιούσε σεξουαλικά την Τζέιν Ντοέ (όπως αναφέρεται στα δικαστικά ντοκουμέντα) από το 1994 έως το 2000.

Ο Νασάρ απολύθηκε και εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου αναφέρθηκαν 16 περιπτώσεις κακοποίησης.

 

Τελευταία Νέα