Οι προτάσεις του ΣΕΑΥ για την ανάπτυξη του πόλο

Gazzetta team
Οι προτάσεις του ΣΕΑΥ για την ανάπτυξη του πόλο

bet365

Σε μία σειρά καινοτόμων προτάσεων προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης, σχετικά με την ανάπτυξη του αθλήματος.

Οι προτάσεις του Σ.Ε.Α.Υ.:

«Προς: Επιτροπή Ανάπτυξης Υδατοσφαίρισης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής,

Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης και συζήτησης που είχαμε την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και συζητήσουμε την από κοινού εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα που απασχολούν το παρόν και το μέλλον της Υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Οφείλουμε καταρχήν να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου για την ανάπτυξη της Υδατοσφαίρισης και τη διαδικασία διεξαγωγής των πρωταθλημάτων Ανδρών, Γυναικών και όλων των ηλικιακών Κατηγοριών. Κυρίως, βελτιώθηκαν αισθητά οι συνθήκες τέλεσης του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής Κατηγορίας και θεσπίστηκε σταθερό αγωνιστικό πρόγραμμα για την Α1 Εθνική Κατηγορία, πέραν των άλλων λοιπών βελτιώσεων. Θεωρούμε όμως ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για την αναβάθμιση του αθλήματος της Υδατοσφαίρισης.

Παραθέτουμε τις προτάσεις μας σε 3 Κατηγορίες προς διευκόλυνσή σας.

Η κλήρωση των πρωταθλημάτων της Α1 και Α2 Εθνικής Κατηγορίας πρέπει να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, και πριν την έναρξη της περιόδου μεταγραφών. Σκοπός της πρότασης είναι οι ομάδες να είναι σε θέση να προετοιμαστούν για την ερχόμενη αγωνιστική σε θέματα οργάνωσης και οικονομικού προϋπολογισμού, όσο και να αποφεύγονται φαινόμενα όπου ομάδες μένουν χωρίς τη δυνατότητα μεταγραφών επειδή καθυστέρησε η κλήρωση. Επίσης φρονούμε ότι πρέπει να πραγματοποιείται η κλήρωση, παρουσία εκπροσώπων όλων των ομάδων και εκπροσώπων τύπου.
Θέσπιση χειμερινής μεταγραφικής περιόδου τον Ιανουάριο κάθε έτους.
Συμφωνία με τον τηλεοπτικό πάροχο για υποχρέωση προβολής τουλάχιστον ενός ολόκληρου αγώνα ανά αγωνιστική ημέρα.
Επίδειξη συγχρονισμένης κολύμβησης ή κάποιου άλλου event κατά την διάρκεια του 5λεπτου ημιχρόνου, όπου αυτό είναι δυνατό και εφόσον συναινεί η γηπεδούχος ομάδα.
Κατάθεση λίστας 23 αθλητών από κάθε σωματείο κατά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.
Διεξαγωγή αγώνα ηλικιακών κατηγοριών, με την διεξαγωγή ενός «άτυπου» πρωταθλήματος U17, πριν τη διεξαγωγή του αγώνα της Α1 Εθνικής κατηγορίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Προγραμματισμός των Play Off του Πρωταθλήματος ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος ξεκούρασης ανάμεσα στους δύο αγώνες και επαρκής χρόνος για την έναρξη των Play Off του Πρωταθλήματος μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας αυτού.
Διεξαγωγή του Final 4 Κυπέλλου Ελλάδος ΠΡΙΝ από την έναρξη των Play Off του Πρωταθλήματος. Η διεξαγωγή να λαμβάνει χώρα μέχρι και το Μάρτιο κάθε έτους. Σκοπός της πρότασης είναι να αναδειχθούν και τα δύο γεγονότα (Final 4 – Play Offs) και να διαφημιστεί το άθλημα με τη διεξαγωγή των δύο διαφορετικών events για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την προσέλκυση του κόσμου στις πισίνες και κρίνουμε ότι θα ασχοληθεί περισσότερο ο φίλαθλος κόσμος αν τα δύο αυτά γεγονότα απέχουν χρονικά μεταξύ τους. Η Υδατοσφαίριση θα βρεθεί στην επικαιρότητα 2 φορές καθιστώντας το άθλημα πιο δημοφιλές.
Υποχρεωτική συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδος για όλες τις ομάδες Α1 και Α2 Εθνικής Κατηγορίας, χωρίς την καταβολή παραβόλων.
Προσπάθεια καθιέρωσης του θεσμού του Κυπέλλου στις Γυναίκες.
Δημιουργία κατηγορίας Master Υδατοσφαίρισης.
Με τη λήξη των Εθνικών Πρωταθλημάτων και με την έναρξη των υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων προτείνουμε για τους παίκτες, οι οποίοι δεν καλούνται στις Εθνικές ομάδες να διοργανώνεται ένα μίνι-πρωτάθλημα Beach Water Polo υπό την αιγίδα της ΚΟΕ και του ΣΕΑΥ, με σκοπό την αθλητική απασχόληση των παικτών αυτών και την προβολή του αθλήματος μας σε μέρη – παραλίες, που θα το κάνουν πιο γνωστό και δημοφιλές. Παράλληλα εξυπηρετείται ο σκοπός να μην μένουν ανενεργοί για μεγαλό χρονικό διάστημα οι αθλητές υδατοσφαίρισης. Θα συμμετέχουν τα σωματεία Α1 και Α2 Εθνικής Κατηγορίας. Προτείνουμε τα έξοδα της διοργάνωσης να αναλάβουν χορηγοί που θα απονείμουν στο τέλος αυτής πάσης φύσεως έπαθλα της επιλογής τους.
Υποχρέωση των σωματείων Α1 και Α2 Κατηγορίας να έχουν ακαδημίες Υδατοσφαίρισης.
Φρονούμε ότι για αρκετές ενέργειες τα παράβολα που καταβάλουν οι ομάδες είναι υψηλά και πρέπει να μειωθούν.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Θέσπιση προδιαγραφών τέλεσης αγώνα όπου υπεύθυνος για την τήρηση τους θα είναι ο αλυτάρχης, όπως στη Euroleague. Μη συμμόρφωση θα επιφέρει κυρώσεις οι οποίες θα είναι αυστηρές και θα συμπεριλαμβάνουν από επιβολή χρηματικών προστίμων ως αφαίρεση βαθμών κλπ. Τέτοιες προδιαγραφές θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν:
Σωστή εμφάνιση του περιβάλλοντα αγωνιστικού χώρου, χωρίς τέρματα τριγύρω , διαδρομές, σκουπίδια, ρούχα αθλητών, υλικό προπόνησης, τάβλες, μπάλες κλπ.
Χρησιμοποίηση drone κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Ειδικό χώρο για δημοσιογράφους στις πισίνες.
Ειδικά διαμορφωμένα banners των ομάδων.
Ύπαρξη ειδικού χώρου (αποδυτηρίων ή ειδικού δωματίου) που θα είναι καθαρός μιάμιση τουλάχιστον ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, θα κλειδώνει και θα φυλάσεται. Μέσα στο χώρο αυτό οι ομάδες θα αλλάζουν και θα αφήνουν τα ρούχα τους προτού μπουν στην πισίνα να αγωνιστούν. Απαγορεύεται ρητά οι αθλητές να αλλάζουν στον περιβάλλοντα χώρο του κολυμβητηρίου ειδικά σε χώρο που είναι ορατοί από τους θεατές, τους δημοσιογράφους ή τις κάμερες της τηλεόρασης.
Υποχρεωτική αθλητική ενδυμασία εντός και εκτός νερού για όλες τις ομάδες και τους προπονητές. Απαγορεύεται στους προπονητές, βοηθούς, γιατρούς και εφόρους να κάθονται στον πάγκο φορώντας βερμούδες και παπούτσια ανοιχτού τύπου (σαγιονάρες κλπ)
Απαγορεύεται η ύπαρξη τερμάτων με σκισμένα δίχτυα ή τερμάτων που χρειάζονται σανίδες προκειμένου να σταθούν σωστά στην επιφάνεια.
Η μπάλα θα είναι συγκεκριμένη και κοινή για όλους κια προτείνουμε να δημιουργηθεί νέου τύπου μπάλα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, κατά το παράδειγμα της Ιταλίας.
Για τα σημεία [6], [7] και [8] η επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη για την ανεύρεση χορηγιών και διαφημίσεων, θα πρέπει μέσα στις αρμοδιότητές της να μεριμνήσει να έλθει σε συμφωνία με εταιρείες προμήθειας των συγκεκριμένων υλικών όπως οι μπάλες, τα τέρματα ή τα χρονόμετρα προκειμένου να επιτύχει χαμηλότερες τιμές έναντι χορηγίας. Οι ομάδες δε θα υποχρεούνται να αγοράσουν το υλικό από τις συγκεκριμένες εταιρείες και θα έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν καλύτερες τιμές. Παρόλα αυτά η έλλειψη συμμόρφωσης στις παραπάνω προδιαγραφές θα τιμωρείται αρχικώς με επίπληξη και σε περίπτωση υποτροπής με πρόστιμο.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΤΡΙΩΝ

Απαγόρευση μεταγραφών σε ομάδες που έχουν οφειλές σε υπάρχοντες αθλητές του ρόστερ τους.
Τρόπος λειτουργίας: Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ομάδες οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, που οι ίδιες αναλαμβάνουν, προς τους παίκτες και τους προπονητές τους και την ίδια στιγμή οι ίδιες ομάδες να επιβαρύνουν επιπλέον τους προυπολογισμούς τους με μεταγραφές. Προτείνουμε λοιπόν μαζί με την κατάθεση των αιτήσεων μεταγραφών νέων αθλητών, η ομάδα να πρέπει να καταθέτει και τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις πληρωμές του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού (Εξοφλητικές αποδείξεις ή Υπεύθυνες Δηλώσεις των Αθλητών περί ολοσχερούς καταβολής) έως και τον προηγούμενο του τρέχοντος μηνός. Για την αποφυγή κατάθεσης ψευδών δικαιολογητικών να θεσμοθετηθεί ο Σ.Ε.Α.Υ. να έχει δικαίωμα ένστασης κατά της επικύρωσης του συμβολαίου.

Σε συνάρτηση με το παραπάνω ευρύτερη θέσπιση κριτηρίων για τη συμμετοχή των ομάδων στην Α1 και την αδειοδότηση αυτών (δήλωση έδρας, ύπαρξη άδειας λειτουργίας, μη ύπαρξη οφειλών).
Επανεξέταση και τροποποίηση του κανονισμού μεταγραφών με παράλληλη προσαρμογή του στη σύγχρονη πραγματικότητα καθώς οι προϋποθέσεις των ηλικιακών ορίων, της δεκαετίας και του σπουδαίου λόγου μεταγραφής έχουν εκπέσει πολλές φορές στο ΑΣΕΑΔ. Ο κανονισμός μεταγραφών θα πρέπει να συμβαδίζει με τη συνταγματική τάξη, όπως αυτή ερμηνεύεται από το ΑΣΕΑΔ.
Προστασία του δικαιώματος πρόσβασης των αθλητών σε υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση τραυματισμού. Εξέταση της εύρεσης σύγχρονων λύσεων μέσω του ιδιωτικού τομέα και όχι του παρωχημένου πλέον ΙΚΑ.
Μέριμνα για την επαγγελματική κατάρτιση αθλητών που δεν έχουν σπουδάσει και θέλουν να βγουν στην αγορά εργασίας, μέσω ειδικών σεμιναρίων επιμόρφωσης όπως αυτά προβλέπονται σαφώς μέσα από την Κοινοτική Νομοθεσία. Παροτρύνουμε την ΚΟΕ να αναγνωρίσει την ανάγκη παροχής εξ αρχής κατάρτισης “διπλής καριέρας”, αθλητικής και ακαδημαϊκής-επαγγελματικής, κυρίως των νέων αθλητών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επανένταξη των αθλητών στην αγορά εργασίας μετά το τέλος της αθλητικής σταδιοδρομίας τους, με ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση των νεοτέρων, συμμετέχοντας στη δημιουργία υψηλής ποιότητας τοπικών κέντρων κατάρτισης που θα προασπίζουν τα ηθικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά συμφέροντα των αθλητών (βλέπε Λευκή Βίβλος για τον Αθλητισμό).
Τοποθέτηση και συμμετοχή εκπροσώπου του Σ.Ε.Α.Υ. αλλά και του Σ.Ε.Π.Υ στις επιτροπές της Κ.Ο.Ε. για την ανάπτυξη και τον προγραμματισμό της υδατοσφαίρισης.
Κάθε οικονομική διαφορά που θα προκύπτει ανάμεσα σε σωματείο και αθλητή να επιλύεται από μία ‘’επιτροπή διαιτησίας’’ ή με τη μέθοδο της διαμεσολάβησης, αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να μην οδηγούνται οι υποθέσεις στα αστικά δικαστήρια όπου υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Θέσπιση και καθιέρωση Κανόνων Χρηστής Συμπεριφοράς (Code of Good Conduct) κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τυχόν απρεπής ή βίαιη συμπεριφορά αθλητών ή προπονητών να τιμωρείται από του παρατηρητές ή αλυτάρχες με αποβολή. Σε περίπτωση υποτροπής να προβλέπεται επιβολή προστίμου. Οι ποινές αυτές θα βρίσκονται σε συνάρτηση με τον Πειθαρχικό Κανονισμό και τον Αθλητικό Νόμο.
Σε περίπτωση που ο νέος Αθλητικός Νόμος δεν δίνει άμεσες και βιώσιμες λύσεις σχετικά με το Ασφαλιστικό των αθλητών, να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας να προτείνει λύσεις για την ασφάλιση των αθλητών.
Η εποπτεία από την ΕΠΑΥ σχετικά με την αξιοκρατική επιλογή στην εθνική ομάδα στις μικρές κατηγορίες θα δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης και διαφάνειας στους νεαρότερους αθλητές που είναι το μέλλον της ελληνικής υδατοσφαίρισης.
Πληρωμή ετήσιου παραβόλου υπέρ ΣΕΑΥ από τις ομάδες προκειμένου να εγκριθεί το δελτίο κάθε αθλητή, με στόχο τη δημιουργία αλληλοβοηθητικού ταμείου υπέρ των αθλητών».

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα