Ο Χριστόφορος Μερούσης, μία ημέρα μετά το θρίαμβο αναπαύεται στις δάφνες του!

Ο Χριστόφορος Μερούσης, μία ημέρα μετά το θρίαμβο αναπαύεται στις δάφνες του!

Ο Χριστόφορος Μερούσης, μία ημέρα μετά το θρίαμβο αναπαύεται στις δάφνες του!

Ο Χριστόφορος Μερούσης κατέκτησε χθες για 4η συναπτή σεζόν την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και αποκάλυψε στο gazzetta.gr τι κάνει μία μέρα μετά τον θρίαμβο, αλλά και γενικά για την εμπειρία του ΑΜΑ!

Ο Χιώτης πρωταθλητής δεν έκρυψε τη χαρά του για το αποτέλεσμα: «Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, αφού το πρόγραμμα της προετοιμασίας ήταν πολύ δύσκολο και κουραστικό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τα έδωσα όλα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κουραστώ πνευματικά. Όπως εξελίχθηκε ο αγώνας ρίσκαρα αρκετά για να πετύχω το στόχο μου».

Τι έκανε όμως μία ημέρα μετά από την υπερπροσπάθεια ο Πανελληνιονίκης που ανανέωσε για 4η σεζόν την παραμονή στο θρόνο του: «Ξεκουράζομαι... Η αποθεραπεία έπειτα από ένα τόσο απαιτητικό αγώνα είναι περπάτημα. Βόλτα για να αποσυμπιεστείς από το τρέξιμο, από το οποίο θα απέχω 3-4 ημέρες. Το σώμα πονάει ολόκληρο. Μετά το 30ό χιλιόμετρο πονάς, σε οποιαδήποτε διαδρομή, πόσω μάλλον στην κλασική, η οποία έχει μεγάλες εναλλαγές και ανηφόρες, γι αυτό ακριβώς και απαιτεί ειδική προετοιμασία».

Για το αν υπάρχει ειδικό διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθήσει ένας μαραθωνοδρόμος μετά τον αγώνα επισημαίνει: «Το σωστό είναι να αναπληρώσεις ό,τι έκαψες σε υδατάνθρακες στον αγώνα. Φυσικά, επειδή χαλαρώνεις θα φας και γλυκά... Είναι που το διαιτολόγιο είναι αυστηρό ήδη από πριν, προκειμένου να μην πάρεις κιλά και χαλαρώνεις μετά τον αγώνα. 

Βέβαια, για να πω την άλήθεια εγώ την παραμονή του αγώνα συνηθίζω να τρώω γλυκό, για να έχω αποθέματα ενέργειας. Εχω ιδιαίτερη προτίμηση στα σιροπιαστά, μιας και οι σοκολάτες δεν συνίστανται στο μαραθώνιο, αφού υπάρχει περίπτωση να πειράξουν το έντερο ή το συκώτι, κάτι που φυσικά δεν θες να σου συμβεί στον αγώνα.    

Σε ότι αφορά στα υγρά, σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη πρόσληψη, γιατί το σώμα αφυδατώνεται και το ζητάει ο οργανισμός».

Για το αν μπορεί η κόπωση μίας απαιτητικής προπόνησης να συγκριθεί με έναν αγώνα, ο Χριστόφορος Μερούσης είναι ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει καμία σχέση, αφού όσο και να προσπαθήσεις στην προπόνηση δεν μπορείς να φτάσεις υπερβείς τα όρια σου, όπως συμβαίνει στον αγώνα. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για την κλασική διαδρομή».

Η κλασική διαδρομή είναι κατά κοινή ομολογία από τις πιο απαιτητικές παγκοσμίως και αυτός είναι ένας λόγος που την αποφεύγουν οι ελίτ αθλητές, αφού δεν υπάρχει κίνητρο ούτε για την επίτευξη παγκοσμίου ρεκόρ και ούτε φυσικά οικονομικό κίνητρο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τω συμμετεχόντων ολοένα και αυξάνεται: «Ένας αθλητής που σκοπεύει να τρέξει δύο καλούς μαραθωνίους σε ένα χρόνο, σίγουρα δεν θα προτιμήσει την αυθεντική διαδρομή, διότι είναι μάλλον αδύνατον να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ.  

Επομένως ο μόνος τρόπος για να δελεάσεις ελίτ αθλητές είναι το χρηματικό έπαθλο, το οποιο σε σχέση με τους μαραθωνίους άλλων πόλεων είναι πολυ χαμηλότερο... 

Βλέπουμε όμως ότι ο αριθμός των συμμετοχών αυξάνεται συνεχώς. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύς ο κόσμος που θέλει να τρέξει την αυθεντική διαδρομή. Όποιος θέλει να γίνει μέρος της ιστορίας επιδιώκει να αγωνιστεί στον κλασικό μαραθώνιο και αυτό είναι υπέροχο, γι αυτό πρέπει όλοι μας να τον στηρίζουμε».

Τέλος, για το αν υπήρξε κάποια εικόνα που του έκανε εντύπωση, στη φετινή διοργάνωση, ο Χριστόφορος Μερούσης είπε: «Επειδή ήταν μεγάλος ο όγκος των αθλητών, έφυγα νωρίς και ήμουν πολύ συγκεντρωμένος στον αγώνα, δεν μπορώ να πω ότι είδα κάτι που μου έκανε εντύπωση.

Αυτό που είδα και μου άρεσε πριν τον αγώνα ήταν ότι συνάντησα πολύ κόσμο από την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίοι έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους τον συγκεκριμένο αγώνα, λόγω της ιστορίας, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με πολλούς Έλληνες. 
Μου έκανε εντύπωση πάντως η εξουθένωση που είχαν 2-3 ξένοι ελίτ αθλητές που συνάντησα στα τελευταία χιλιόμετρα. Μπορεί να μην είναι οι τοπ, αλλά φάνηκε ότι τα βρήκαν δύσκολα στον αγώνα. 

Η εικόνα που θα μου μείνει είναι ο κόσμος που βρισκόταν στο στάδιο συνεπής, προκειμένου να φωνάξει και να υποδεχτεί με ένα ζεστό χειροκρότημα. Είναι όμορφο που ο μαραθώνιος μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση του Έλληνα.»

Best of internet