Γκεμπρεσελασιέ: «Ανυπομονώ να παραλάβω το βραβείο μου»

Γκεμπρεσελασιέ: «Ανυπομονώ να παραλάβω το βραβείο μου»

Ευγενής, ευδιάθετος και πάντα χαμογελαστός ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ βρέθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να τιμηθεί από την Παγκόσμια Ενωση Μαραθωνίων (AIMS) για τη συνολική του πορεία και δεν έκρυψε την ανυπομονησία του προκειμένου να παραλάβει την το βραβείο του.

Γκεμπρεσελασιέ: «Ανυπομονώ να παραλάβω το βραβείο μου»

Ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της Αιθιοπίας, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα η AIMS, με το τέλος του 21ου Συνεδρίου της.
 
Ο 43χρονος σήμερα θρύλος των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, τόνισε ότι η βράβευση του πήρε μεγάλες διαστάσεις στην χώρα του και αποτελεί κίνητρο για τους νέους αθλητές. 

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην σημασία του Αυθεντικού Μαραθωνίου, στην προσπάθεια που θα καταλάβει ο ίδιος προκειμένου η Αιθιοπία να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου στίβου. 

«Κάθε Μαραθωνοδρόμος θα πρέπει να τρέξει στην αυθεντική διαδρομή. Άλλωστε ο όρος Μαραθώνιος είναι ελληνικός. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για Μαραθώνιο και θα πρέπει να θυμούνται την ιστορία του αρχαίου δρομέα. Συγχαρητήρια για την υπέροχη χώρα σας. Είναι ο τόπος από όπου γεννήθηκε ο Μαραθώνιος», είπε αρχικά ο ολυμπιονίκης των 5.000 μ. και 10.000 μ. και συμπλήρωσε: «Οι περισσότεροι από τους παρισταμένους είναι εδώ για το διεθνές συνέδριο της ΑΙΜS, αλλά εγώ ανυπομονώ να παραλάβω το βραβείο για τη συνολική προσφορά μου στον αθλητισμό».
 
Όταν ρωτήθηκε για τα προσόντα που έχει αποκτήσει ως αθλητής και τα οποία θα του φανούν χρήσιμα στα νέα του καθήκοντα, είπε: 
 
«Το να είσαι αθλητής είναι εύκολη δουλειά. Όμως, ως αθλητής παρατηρούσε τι χρειάζονταν οι αθλητές, οι αγώνες, η ομοσπονδία κι αυτή την εμπειρία σκοπεύω να αξιοποιήσω».
 
Σε ερώτηση σχετικά με το αν απολαμβάνει περισσότερο τους αγώνες δρόμου ή σταδίου, είπε: «Απολαμβάνω να τρέχω στο δρόμο, αλλά προτιμώ να τρέχω στο στάδιο επειδή βλέπω κόσμο. Είναι δύσκολο όμως. Ο καλύτερος αγώνας μου ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και ο χειρότερος στο μαραθώνιος Νέα Υόρκη το 2010». 
 
Ο Γκεμπρεσελασιέ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η Κένυα πλέον βρίσκεται σε ισχυρότερη, αγωνιστικά, θέση από ότι η Αιθιοπία.  
«Πριν 15 χρόνια η Αιθιοπία ήταν κορυφαία στους μαραθωνοδρόμους. Σήμερα είναι η Κένυα. Θα διαπιστώσουμε ποια προβλήματα υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε στην κορυφή. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο όμως. Δεν υπάρχει Κένυα χωρίς Αιθιοπία ούτε Αιθιοπία χωρίς Κένυα». 
 
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ντόπινγκ, ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβο της Αιθιοπίας, είπε: «Θέλω να το λύσω ως πρόεδρος της ομοσπονδίας άμεσα. Όχι σε ένα χρόνο,αλλά σε λίγους μήνες. Δεν χρειαζόμαστε το ντόπινγκ στην Αιθιοπία. Είναι σημαντικό να έχουμε καθαρό αθλητισμό».
 

Best of internet