Για πρώτη φορά συμμετοχή από την Ναμίμπια στον ΑΜΑ

Gazzetta team
Για πρώτη φορά συμμετοχή από την Ναμίμπια στον ΑΜΑ

bet365

Παγκόσμιο είναι το ενδιαφέρον των δρομέων που συρρέουν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο μεγαλύτερο μαζικό γεγονός στη χώρα μας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.


Από το 1983 έως σήμερα έχουν έρθει στην Ελλάδα δρομείς από περισσότερες από 130 χώρες και το νούμερο αυτό συνεχώς αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Στον φετινό 34ο Μαραθώνιο για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα έρθει δρομέας από την Ναμίμπια, χώρα της Νοτιοδυτικής Αφρικής, η Μπιρτ Φάρμπαχ.


Η Ναμίμπια είναι χώρα της Νότιας Αφρικής στην ακτή του Ατλαντικού. Συνορεύει, προς βορρά με την Ανγκόλα και τη Ζάμπια, προς ανατολάς με την Μποτσουάνα και προς νότο με τη Νότια Αφρική.

Πρωτεύουσά της είναι το Γουίντχοκ, έχει πληθυσμό 2.303.000, έκταση 825.418 τ. χλμ.και επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Αγγλική. Μέχρι το 1968 ήταν γνωστή με την ονομασία Νοτιοδυτική Αφρική και βρισκόταν υπό τη διοίκηση της Νότιας Αφρικής.

Ύστερα από πολύχρονο και αιματηρό αγώνα εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής, απέκτησε το 1990 την ανεξαρτησία της και μετονομάστηκε σε Ναμίμπια.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι πάρα πολλοί δρομείς που έρχονται στην Αθήνα ταξιδεύουν από πολύ μακρινές χώρες αλλά και χώρες που προκαλούν εντύπωση για την αγάπη που δείχνουν στη χώρα μας και στον Μαραθώνιο.

Στα 34 χρόνια διεξαγωγής του Αυθεντικού Μαραθωνίου, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, έχουν συμμετάσχει δρομείς μεταξύ των άλλων «γνωστών» χωρών από το Αφγανιστάν, το Βανουάτου, Βιετνάμ, Γουαδελούπη, Γκουάμ, Γουατεμάλα, Γροιλανδία, Εκουαδόρ, Ζάμπια, Ζουαζιλάνδη, Μαλδίβες, Μπαρμπάντος, Μπρουνέι, Μποτζουάνα, Παλάου, Παρθένες Νήσοι, Περού, Ρουάντα Σρι Λάνκα, Τανζανία, Χιλή κ.α.


Στην ιστορία της διοργάνωσης αθλητές από έντεκα χώρες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την πρώτη θέση. Η Κένυα έχει κατακτήσει 12 νίκες και η Ελλάδα 11. Αναλυτικά οι χώρες που έχουν κατακτήσει έστω και μία νίκη στον ΑΜΑ: Κενυα, Ν. Αφρική, Σουηδία, Βέλγιο, Σ. Ενωση, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ιαπαωνία, Νανζανία, Μαρόκο.

Στις γυναίκες, αθλήτριες από 13 χώρες έχουν βρεθεί στην κορυφή του ΑΜΑ με την Ελλάδα να μετρά οχτώ νίκες, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, και την Ιαπωνία να ακολουθεί με έξι. Αναλυτικά οι χώρες από τις οποίες προήρθαν οι νικήτριες του ΑΜΑ: Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, Σ. Ενωση, Μ. Βρετανία, Ρωσία, Λιθουανία,Ν. Ζηλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αιθοοπία, Κένυα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα