Το δίλημμα για Πετρούνια ή Στεφανίδη

Το δίλημμα για Πετρούνια ή Στεφανίδη

Ο Δήμος Μπουλούκος παρουσιάζει τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το χρυσό μετάλλιο της Κατερίνας Στεφανίδη σχετικά με το θέμα της επιλογής του σημαιοφόρου για την Ελλάδα στην Τελετή Λήξης.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν το μεγάλο φαβορί για να κρατήσει τη σημαία στην Τελετή Λήξης την Κυριακή στο Μαρακανά.

Το καταπληκτικό χρυσό μετάλλιο στους κρίκους και η επιστροφή στην Αθήνα των υπόλοιπων μεταλλιούχων τον είχαν αφήσει χωρίς αντίπαλο στην υποψηφιότητα για τη σημαία.

Ωστόσο το χρυσό μετάλλιο της Κατερίνας Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ έχει διαφοροποιήσει άρδην τα δεδομένα καθώς πλέον είναι υποψήφια για Σημαιοφόρος.

Είναι γεγονός ότι ο Σημαιοφόρος στην Τελετή Λήξης δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τον Σημαιοφόρο στην Τελετή Εναρξης. Ωστόσο αποτελεί και αυτό ύψιστη τιμή για έναν αθλητή, να κρατά τη σημαία της χώρας του μετά από μία σπουδαία επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η επιλογή γίνεται βάσει της διάκρισης σε αυτούς τους Αγώνες, όμως, τόσο ο Πετρούνιας όσο και η Στεφανίδη έχουν κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, άρα η απόφαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το αρχηγείο της ελληνικής αποστολής εδώ στο Ρίο, που πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να πάρει την απόφαση.

Οσα επιχειρήματα ακούγονται υπέρ της μίας ή άλλης πλευράς είναι καθαρά υποκειμενικά. Οπως για παράδειγμα το προβάδισμα που δίνουν κάποιοι στην «ιπτάμενη» Κατερίνα, επειδή ο στίβος είναι ο «βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά είναι εντελώς αδόκιμο να κάνεις συγκρίσεις μεταξύ αθλημάτων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς όλα θεωρούνται ίσα και όμοια.

Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν τη Στεφανίδη λόγω του γεγονότος ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος όταν άναψε η Φλόγα για το Ρίο, στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, άρα στον Ολυμπιονίκη της γυμναστικής έχει ήδη γίνει μία μεγάλη τιμή.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Πετρούνια επιχειρηματολογούν ότι ο γυμναστής μας πρέπει να κρατήσει τη σημαία, επειδή ήταν ο πρώτος χρονικά χρυσός Ολυμπιονίκης για την Ελλάδα στο Ρίο, από τη στιγμή που η Κορακάκη επέστρεψε πίσω. Επίσης πιστεύουν ότι στο πρόσωπο του θα επιβραβευθεί και η γυμναστική που έχει φέρει πολλά μετάλλια στην Ελλάδα από το Σίδνεϊ και μετά με το ανσάμπλ και τον Δημοσθένη Ταμπάκο.

Τέλος υποστηρίζουν ότι ο Πετρούνιας είναι πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου, ενώ η Στεφανίδη είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά τρίτη πρωταθλήτρια κόσμου.

Ολα αυτά βέβαια, όπως σας ανέφερα και πριν δεν είναι αντικειμενικά κριτήρια αλλά εντελώς υποκειμενικά και πιστεύω ότι σε τελική ανάλυση μειώνουν την αξία και την τεράστια επιτυχία και των δύο αθλητών μας.

Πρόκειται για έναν πραγματικό γόρδιο δεσμό που καλείται να λύσει η ελληνική αποστολή στο Ρίο.