Οι τελικοί των «Πλάβι» στους Ολυμπιακούς Αγώνες (vids)

Κώστας Κουκούσης
Οι τελικοί των «Πλάβι» στους Ολυμπιακούς Αγώνες (vids)

bet365

Η Σερβία φτάνει για πρώτη φορά σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων αλλά ως Γιουγκοσλαβία τα έχει καταφέρει άλλες τέσσερις παίρνοντας μάλιστα και ένα χρυσό μετάλλιο.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς μάλλον κάτι ήξερε όταν έλεγε μετά την ήττα από τη Γαλλία στη φάση των ομίλων, που ουσιαστικά έστειλε τους Σέρβους στην τέταρτη θέση, πως δεν τον νοιάζει ακόμα και αν παίξει 10 φορές με τις ΗΠΑ. Στον τελικό θα εννοούσε λογικά γιατί οποιοσδήποτε άλλος αντίπαλος και αν βρισκόταν νωρίτερα στον δρόμο της ομάδας του γνώριζε πολύ καλά πως μπορούσε να τον αποκλείσει.

Ακόμα και την Αυστραλία από την οποία η Σερβία στους ομίλους είχε χάσει 95-80 όμως στον ημιτελικό επικράτησε 87-61 και έτσι θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά μετά το 1996 στην Ατλάντα όταν και πάλι είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τους Αμερικανούς αλλά ως Γιουγκοσλαβία και με τον σημερινό προπονητή της να είναι παίκτης και ένας εκ των ηγετών της. Σε εκείνο τον τελικό ο Τζόρτζεβιτς είχε σημειώσει 13 πόντους και οι «Πλάβι» είχαν αντέξει για ένα ημίχρονο απέναντι στην «Dream Team III» που στο τέλος τους κέρδισε άνετα 95-69.

Αυτός ήταν ο τελευταίος τους τελικός πριν τον αυριανό (21/8-21:45). Ο πρώτος πάλι ήταν το 1968 στο Μεξικό ξανά με αντίπαλο τις ΗΠΑ, που είχαν κερδίσει 65-50 με κορυφαίους τα μέλη του Hall of Fame πλέον Σπένσερ Χέιγουντ (21 πόντοι) και Τζο Τζο Ουάιτ (14 πόντοι) ενώ για τους Γιουγκοσλάβους είχε ξεχωρίσει ο Ίβο Ντανέου (16 πόντοι).

Το 1976 στο Μόντρεαλ οι Αμερικάνοι είχαν στερήσει εκ νέου το χρυσό μετάλλιο από την Γιουγκοσλαβία. Ο αργότερα μέγας σκόρερ του ΝΒΑ Άντριαν Ντάντλεϊ (30 πόντοι) είχε κερδίσει την προσωπική του μονομαχία με τον Ντράζεν Νταλιπάγκιτς (27 πόντοι) και έτσι οι ΗΠΑ είχαν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου παίρνοντας το παιχνίδι 95-74.

Στη Μόσχα το 1980 όμως Αμερικάνοι δεν βρίσκονταν τριγύρω, αφού λόγω του «Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση είχαν μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν συμμετείχαν όπως έκαναν και οι Σοβιετικοί το 1984 στο Λος Άντζελες. Έτσι η Γιουγκοσλαβία βρήκε την ευκαιρία να πάρει το πρώτο και μοναδικό της χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση επικρατώντας στον τελικό της Ιταλίας 86-77 χάρη στους 22 πόντους του Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, τους 20 του Μίρζα Ντελίμπασιτς και τους 18 του Νταλιπάγκιτς.

Όσο για το 1988 στη Σεούλ απέναντι της βρέθηκε η Σοβιετική Ένωση την οποία είχε κερδίσει στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων 92-79 με 25 πόντους από τον Ντράζεν Πέτροβιτς και 20 από τον Ζάρκο Πάσπαλι αλλά στον τελικό η παρέα του Αρβίντας Σαμπόνις πήρε τη ρεβάνς. Ο Λιθουανός είχε 20 πόντους και 15 ριμπάουντ, ο Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις είχε 21 και 6 ασίστ και έτσι η Σοβιετική Ένωση κέρδισε 76-63 και πήρε το χρυσό μετάλλιο παρότι ο Πέτροβιτς πέτυχε 24 πόντους.

 

Τελευταία Νέα