Χαμηλά το σκορ των χρυσών για την Κίνα...

Gazzetta team
Χαμηλά το σκορ των χρυσών για την Κίνα...

bet365

Ξαφνικά η Κίνα γύρισε 20 χρόνια πίσω, όσον αφορά τις επιδόσεις της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα 15 χρυσά μετάλλια που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, πέντε ημέρες πριν από το τέλος της διοργάνωσης του Ρίο, αποτελούν τη χειρότερη συγκομιδή των τελευταίων 20 χρόνων.

Μόνο στην Ατλάντα το 1996 είχε λιγότερα, ενώ το 2012 στο Λονδίνο είχε ήδη 25 χρυσά στο ίδιο χρονικό διάστημα. Πέρασαν μόλις τέσσερα χρόνια. Τί μπορεί να άλλαξε σε τέτοιο βαθμό που το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua να «τιτιβίσει» στα αγγλικά: «Με δουλεύεις (You're kidding me). Η χώρα που ποτέ δεν έχει ξεπεράσει την Κίνα στον πίνακα μεταλλίων, πιθανότατα θα το πετύχει τώρα».

Αναφέρεται στη Μεγάλη Βρετανία που έχει έως τώρα 18 χρυσά μετάλλιο στο Ρίο. «Οι περισσότεροι αθλητές μας που είχαν τη δυναμική να ανέβουν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου αγωνίστηκαν στο πρώτο μισό της διοργάνωσης. Αρα, πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα 25 χρυσά που κατακτήσαμε στο Λονδίνο» αναφέρει το Xinhua στο σχετικό του άρθρο.

Κι όλα αυτά παρά την απουσία πολλών Ρώσων αθλητών, παρά την πολυπληθή κινεζική αποστολή που αριθμεί 416 άτομα. Οι απογοητεύσεις είναι διαδοχικές. Ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα με τις θεωρητικά ασυναγώνιστες σφαιροβόλους Ντου Λι, Γι Σιλίνγκ που δεν κατάφεραν να πάρουν το χρυσό. Χάθηκε η πρώτη θέση και στη συγχρονισμένη κατάδυση (3μ.) ανδρών, ακόμα και στο μπάντμιντον.

Μια στιγμή, όμως! Μήπως τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αγωνιστική προσέγγιση; Μήπως η Κίνα οδεύει σε μια εντελώς διαφορετική εποχή από εκείνη του 2001, όταν η ΔΟΕ τής ανέθεσε τους Αγώνες του 2008 με αποτέλεσμα να δοθεί τεράστιο βάρος στην αθλητική ανάπτυξη με στόχο τη διάκριση;

Μαζί τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα ΜΜΕ της Κίνας έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό των αθλητών. Ακόμα και τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Διάφοροι σχολιαστές έχουν τοποθετηθεί υποστηρίζοντας ότι στην Κίνα είναι πλέον πιο σημαντικό να διασκεδάζει κανείς μέσα από τον αθλητισμό, παρά να αποκτά εμμονή με το χρυσό μετάλλιο. Απόδειξη σ΄αυτό αποτελεί το γεγονός ότι η πιο δημοφιλής Κινέζα Ολυμπιονίκης του Ρίο είναι η Γιούανχουϊ Φου, με τις εκπληκτικές και χιουμοριστικές ατάκες στις συνεντέυξεις Τύπου. Τί θέση πήρε η Φου; Απλώς ένα... ταπεινό χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο. Στη συνέχεια κατετάγη 4η με την ομάδα της στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μικτής και άφησε τους Κινέζους με το στόμα ανοιχτό: «Συγνώμη, νοιώθω ότι πρόδοσα τους συναθλητές μου γιατί δεν κολύμπησα καλά σήμερα. Είχα περίοδο (!), χωρίς να θέλω να το χρησιμοποιήσω ως δικαιολογία»! Το internet στη χώρα της... έπεσε από εκατομμύρια συμπατριώτες της που ήθελαν να δουν και να ξαναδούν τις δηλώσεις της.

«Εχουμε προχωρήσει πλέον. Δεν χρειαζόμαστε χρυσά μετάλλια για να βελτιώσουμε την αυτοποποίθησή μας και δεν χρειάζετε να κακομεταχειριζόμαστε τους αθλητές μας όπως παλιά» αναφέρετει σε ποστάρισμα στο κοινωνικό δίκτυο Weibo της Κίνας. «Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να διεκδικήσουν κι άλλοι το χρυσό μετάλλιο που πήρε η Γιουάνχουϊ Φου με το χιούμορ και την αθωότητά της».

Πήγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία Νέα