Καρράς: «Το μέλλον της κωπηλασίας θα το αποφασίσει... η Πολιτεία»

Καρράς: «Το μέλλον της κωπηλασίας θα το αποφασίσει... η Πολιτεία»

Η ελληνική κωπηλασία είχε... καλομάθει την Ελλάδα, με παρουσία στο βάθρο ανελλιπώς από το 2004. Η 4η θέση των Κατερίνα Νικολαϊδου/Σοφία Ασουμανάκη, στο διπλό σκιφ, στο Ρίο ντε Τζανέιρο αποτελεί μία ακόμη επιτυχία για τα ελληνικά κουπιά, όσο κι αν υπάρχει απογοήτευση που χάθηκε... το μετάλλιο.

 Ένα μετάλλιο που θα έχριζε την ΕΚΟΝΦΣ μοναδική Ομοσπονδία με 4 Ολυμπιακά μετάλλια τα τελευταία 16 χρόνια. Ο πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς, ανέλυσε στο Πρακτορείο Sport (AΠΕ  ΜΠΕ) από τη Lagoa Rodrigo de Freitas τους λόγους που τόσο το διπλό σκιφ γυναικών, όσο και η βαριά τετράκωπος ανδρών έμειναν εκτός βάθρου, στη Βραζιλία.

«Το μέλλον θα το αποφασίσει... η Πολιτεία» εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα ως απόρροια της οικονομικής δυσχέρειας. Τα τρία Ολυμπιακά μετάλλια (δύο χάλκινα και ένα ασημένιο) και οι δύο 4ες θέσεις γράφτηκαν στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας επί προεδρίας του, αλλά όπως κατέθεσε ο Γιάννης Καρράς:

«Για πρώτη φορά... δεν θα είχαμε ανταπεξέλθει στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς τη βοήθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής». Ανοιχτό... θέμα από σήμερα είναι και η ανανέωση ή μη του συμβολαίου του τεχνικού συμβούλου της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιοβάνι Ποστιλιόνε. Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ δίνει την απάντηση... 
 

Γιατί έμειναν εκτός βάθρου για πρώτη φορά μετά από τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες τα ελληνικά κουπιά; 
«Είχαμε πρόβλημα από την έναρξη της Ολυμπιακής Ρεγκάτας στο Ρίο με τον καιρό. Αυτό το είδαμε και από το αποτέλεσμα του προκριματικού των Νικολαϊδου/Ασουμανάκη, όταν τερμάτισαν 3ες λόγω κύματος. Στον ημιτελικό που ο καιρός ήταν καλός, τα κορίτσια απέδειξαν τις δυνατότητές τους τερματίζοντας πρώτες. Στον τελικό του διπλού σκιφ γυναικών, ο μισός στίβος είχε κύμα και ο μισός όχι. Έμειναν πίσω στην αρχή και δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν ένα μετάλλιο». 

Η 4η θέση των Νικολαϊδου/Ασουμανάκη αποτελεί επιτυχία ή αποτυχία; 
«Ήταν κατώτερη των δυνατοτήτων τους και των προσδοκιών. Σίγουρα περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά ο αθλητισμός είναι πάντα αθλητισμός και αυτή είναι η ομορφιά του. Η 4η θέση είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Ειδικά, όταν η μία κοπέλα (σ.σ. Ασουμανάκη) πριν δύο χρόνια δεν ήξερε τι θα πει κωπηλασία... και είναι μόλις 19 χρονών. Την... ανακάλυψαν και την έφεραν στο άθλημά μας ο κάτοχος των δύο εκ των τριών Ολυμπιακών μεταλλίων, Βασίλης Πολύμερος και ο προπονητής Κυριάκος Ζαρουλέας».

Τι πήγε στραβά και αποκλείστηκε από τον τελικό η 4η Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, η βαριά τετράκωπος;  
«Πιστεύω ότι και το διπλό σκιφ γυναικών και η βαριά τετράκωπος θα έπρεπε να έχουν μία καλύτερη τύχη. Όμως, η μέρα σήμερα δεν τους βοήθησε. Τα κορίτσια δεν πήγαν καλά λόγω καιρικών συνθηκών. Η τετράκωπος δεν έτρεξε ως... πλήρωμα. Μιλήσαμε μαζί τους και δεν μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί έκαναν κακό ξεκίνημα. Δεν τους βγήκε η κούρσα». 

Στην Αθήνα θα επιστρέψουν... Ολυμπιονίκες και οι Ντούσκος, Πέτρου, Γιάνναρος Μαγδανής της ελαφριάς τετρακώπου
«Η 6η θέση που κατέλαβε το πλήρωμα της ελαφριάς τετρακώπου ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να περιμένει κανείς από αυτά τα παιδιά. Ο Γιάννης Πέτρου έκλεισε χθες τα 19! Και ο Ντούσκος είναι μόνο 19 χρόνων. Αυτά τα παιδιά, όπως και η Σοφία Ασουμανάκη μετά το Ρίο αναχωρούν για το Ρότερνταμ, όπου πραγματοποιείται για πρώτη φορά Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τριών κατηγοριών (σ.σ. U23 και μη Ολυμπιακών Αθλημάτων). Η Ελλάδα μετέχει με 36 αθλητές. Το Ρότερνταμ είναι μπροστά για να δούμε το μέλλον του αθλήματος». 

Είπατε... μέλλον του αθλήματος. Πόσο μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της ελληνικής κωπηλασίας η οικονομική κρίση στην Ελλάδα;
«Ήδη φαίνονται οι επιδράσεις της... από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα έχουμε υποστεί 50% μείωση στην κρατική επιχορήγηση. Για πρώτη φορά επί προεδρίας μου... δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που απαιτούνται για τη σωστή προετοιμασία των παιδιών για Ολυμπιακούς, αν δεν είχαμε τη βοήθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Χάρη στο πρόγραμμα της ΕΟΕ "Υιοθετήστε έναν αθλητή" τα καταφέραμε. Είχαμε πολύ μεγάλη στήριξη από την Τράπεζα που συνεργάζεται σε αυτό το πρόγραμμα. Βοήθησε πολύ τα παιδιά που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με ρωτήσατε για το μέλλον. Δεν ξέρω να σας πω... από εδώ και πέρα... αποφασίζει η Πολιτεία! Αναμένουμε να δούμε».

 
Το συμβόλαιο με τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιοβάνι Ποστιλιόνε, λήγει με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών του Ρίο. Θα παραμείνει επικεφαλής ο Ιταλός προπονητής;
«Είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία επί πολλά χρόνια με τον Ποστιλιόνε. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες του Οκτωβρίου, θα αποφασίσει».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ