Μάντας Καλνιέντις: Άλλος άνθρωπος με την Λιθουανία

Κώστας Κουκούσης
Μάντας Καλνιέντις: Άλλος άνθρωπος με την Λιθουανία

bet365

Σε κάθε διεθνή διοργάνωση ο Μάντας Καλνιέντις μεταμορφώνεται υπό τις οδηγίες του Γιόνας Καζλάουσκας στην εθνική ομάδα της Λιθουανίας στον καλύτερο Ευρωπαίο πλέι μέικερ.

Όλη τη σεζόν μιλάμε συνέχεια (και δίκαια) για τα όσα κάνουν στην Euroleague (κυρίως) ο Μίλος Τεόντοσιτς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με την Ρεάλ Μαδρίτης αλλά όταν φτάνει η ώρα των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων ο πλέι μέικερ που κλέβει την παράσταση είναι ο Μάντας Καλνιέντις.

Όταν συναντιέται στην εθνική Λιθουανίας με τον Γιόνας Καζλάουσκας είναι άλλος άνθρωπος σε σχέση με αυτόν που βλέπουμε τον χειμώνα με την ομάδα του. Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο 30χρονος γκαρντ της Αρμάνι Μιλάνο στα δύο πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης μετράει κατά μέσο όρο 18.5 πόντους και 10.0 ασίστ νούμερα που ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που είχε να επιδείξει μέσα στη σεζόν τόσο με την πρωταθλήτρια Ιταλίας όσο και με την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Στη νίκη των Λιθουανών επί της Βραζιλίας με 82-76 σκόραρε 16 πόντους και μοίρασε 8 ασίστ ενώ στο 89-80 απέναντι στη Νιγηρία ήταν ακόμα καλύτερος φτάνοντας τους 21 πόντους και τις 12. Όπως ήταν αναμενόμενο σε μία ακόμα διεθνή διοργάνωση μάχεται για τον άτυπο τίτλο του καλύτερου πασέρ με άμεσο ανταγωνιστή τον Μάθιου Ντελαβεντόβα της Αυστραλίας που προς το παρόν προηγείται έχοντας 11.5 ασίστ ανά αγώνα.

Τόσο στο Ευρωμπάσκετ του 2013 όσο και σε αυτό του 2015 τον είχε κατακτήσει βοηθώντας την Λιθουανία να φτάσει στον τελικό και τις δύο φορές. Στη Σλοβενία το '13 είχε μέσο όρο 12.1 πόντους και 5.0 ασίστ και στα νοκ άουτ παιχνίδια έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις του. Στον προημιτελικό με την Ιταλία βοήθησε τους Λιθουανούς να επικρατήσουν 81-77 με 17 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ στον ημιτελικό με την Κροατία (η Λιθουανία είχε κερδίσει 77-62) σκόραρε 18 πόντους. Στον τελικό απέναντι στη Γαλλία έφτασε τους 19 πόντους αλλά η ομάδα του ηττήθηκε 80-66.

Πέρυσι ήταν πάλι εξαιρετικός δημιουργικά ολοκληρώνοντας το τουρνουά με μέσο όρο 7.8 ασίστ και 10.2 πόντους. Αν και δεν είχε ξεκινήσει καλά τη διοργάνωση μόλις έφτασαν τα κρίσιμα παιχνίδια πήρε τα πάνω του. Είχε 14 πόντους και 11 ασίστ απέναντι στην Ιταλία στον προημιτελικό με την Λιθουανία να επικρατεί 95-85 στην παράταση. Στον ημιτελικό η στατιστική του κατέγραψε 12 πόντους, 9 ασίστ αλλά και 8 λάθη με τη Λιθουανία να κερδίζει τη Σερβία 67-64 και στον τελικό κόντρα στην Ισπανία (η ομάδα του έχασε 80-63) είχε 13 πόντους και 6 ασίστ.

Φέτος πάλι μοιάζει καλύτερος από ποτέ οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα τα πάει στη συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και μέχρι που θα μπορέσει να φτάσει η Λιθουανία που αναζητά το πρώτο της μετάλλιο μετά το χάλκινο που είχε πάρει το 2000 στο Σίδνεϊ.

 

Τελευταία Νέα