Από τον Πέτροβιτς και τον Ράτζα στον Σάριτς (vids)

Κώστας Κουκούσης
Από τον Πέτροβιτς και τον Ράτζα στον Σάριτς (vids)

bet365

Αν και στην παρούσα φάση η νίκη επί της Ισπανίας δεν σημαίνει τίποτα δεν παύει να αποτελεί την δεύτερη πιο σημαντική στιγμή της Κροατίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Κροάτες συμμετέχουν στην διοργάνωση μόλις για 4η φορά στην ιστορία τους και ποτέ δεν έχουν κερδίσει έναν τόσο μεγάλο αντίπαλο όπως οι Ισπανοί. Η σημαντικότερη παρουσία τους στο Ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ ήταν η πρώτη τους το 1992 στη Βαρκελώνη όταν πήραν το ασημένιο μετάλλιο και από εκεί και πέρα δεν υπήρξε άλλη σημαντική στιγμή μέχρι την τάπα του Ντάριο Σάριτς στον Πάου Γκασόλ.

Η πιο μεγάλη τους νίκη είναι αυτή που τους είχε δώσει τότε την ευκαιρία να διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο απέναντι στην «Dream Team». Το 75-74 επί της Κοινοπολιτείας στον ημιτελικό με τους 28 πόντους του Ντράζεν Πέτροβιτς και τους 19 και τα 11 ριμπάουντ του Ντίνο Ράτζα που δεν είχαν βγει δευτερόλεπτο από το παρκέ.

Αυτοί οι δύο μάλιστα είχαν υπογράψει την πρόκριση. Ο Πέτροβιτς με δύο εύστοχες βολές 9.1 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης είχε διαμορφώσει το τελικό σκορ και ο Ράτζα είχε φροντίσει να το διατηρήσει κόβοντας την τελευταία στιγμή τον αντίπαλο του που είχε βρεθεί μόνος του κάτω από το καλάθι.

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 24 χρόνια ώστε η Κροατία να μπορέσει να πει πως πέτυχε μία σημαντική νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1996 στην Ατλάντα μπορεί να είχε τρομερή ομάδα (τερμάτισε 7η) όπως και το '92 χωρίς βέβαια τον αείμνηστο Πέτροβιτς, που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα το 1993, αλλά είχε αποκλειστεί (73-71) στον προημιτελικό από την Αυστραλία ήττα που προκάλεσε και την διάλυση της, αφού οι παίκτες της στα αποδυτήρια μετά το παιχνίδι έγιναν μαλλιά κουβάρια.

Το 2000 και το 2004 απουσίαζαν από τη διοργάνωση στην οποία επέστρεψαν το 2008 στο Πεκίνο. Πέρασαν στα προημιτελικά όπου ηττήθηκαν 72-59 από την Ισπανία και τελικά πήραν την 6η θέση. Στο Λονδίνο το 2012 δεν κατάφεραν να πάνε αλλά φέτος επανήλθαν κάνοντας τη μία έκπληξη πίσω από την άλλη.

Απέκλεισαν (66-61) την Ελλάδα στον ημιτελικό στο Προολυμπιακό Τουρνουά στο Τορίνο και πήραν το «εισιτήριο» για το Ρίο ντε Τζανέιρο κερδίζοντας (84-78) στον τελικό την οικοδέσποινα Ιταλία. Στην πρεμιέρα τους στην Βραζιλία συνέχισαν ακάθεκτοι βάζοντας από κάτω (72-70) και την πρωταθλήτρια Ευρώπης που θέλει να παλέψει με τις ΗΠΑ για ακόμα μία φορά για το χρυσό μετάλλιο.

Το που θα καταλήξουν οι Κροάτες φέτος δεν το ξέρουμε αλλά η τάπα του Σάριτς και η νίκη επί των Ισπανών δεν παύουν να αποτελούν την δεύτερη σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από εκείνο το ιστορικό παιχνίδι του 1992.

 

Τελευταία Νέα