Κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση κοκαΐνης στη Βραζιλία

Gazzetta team
Κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση κοκαΐνης στη Βραζιλία

bet365

Οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έχουν αυξηθεί στο Περού, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η γειτονική Βραζιλία.


Όπως αναφέρει το Reuters, αλλοδαποί μεταφέρουν πακέτα κοκαΐνης στα στομάχια τους, διακινδυνεύοντας να πεθάνουν, εξαιτίας της απότομης αύξηση της ζήτησης, όππως ανέφερε η αστυνομία.

Τουλάχιστον 98 άτομα, κυρίως αλλοδαποί πολίτες, έχουν συλληφθεί στο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Λίμα από τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας μια αύξηση από προηγούμενες περιόδους, δήλωσε ο Λουίς Παντόγια, επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος καταπολέμησης των ναρκωτικών του Περού.

Οι αρχές έχουν επίσης κατασχέσει 19,6 τόνους ναρκωτικών, στη συντριπτική πλειοψηφία, κοκαΐνης, μέχρι στιγμής φέτος, ποσότητα μέχρι και 25% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δήλωσε ο Παντόγια και πρόσθεσε: «Εάν συνεχίσουμε έτσι μέχρι τον Δεκέμβριο, θα έχουμε κάνει ιστορικό ρεκόρ στις κατασχέσεις ναρκωτικών. Η αστυνομία είχε κατασχέσει επίσης χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και νόθευση της κοκαϊνης».

Όπως υποστήριξε, είναι σαφές ότι η αυξητική τάση, δημιουργήθηκε, αφού τα πλήθη των επισκεπτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση στη Βραζιλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αρχές στο Περού ανέφεραν ότι αύξηση στην διακίνηση ναρκωτικών, σημειώθηκε επίσης πριν από την διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 στην Βραζιλία.

Το Περού είναι ουσιαστικά δεμένο με την Κολομβία ως κορυφαία παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο. Ο Παντόγια είπε, ότι ένας Νιγηριανός πέθανε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν τα πακέτα της κοκαΐνης που είχε καταπιεί για να περάσει λαθραία κατά μήκος των συνόρων του Περού με τη Βραζιλία του προκάλεσαν το θάνατο. «Υπάρχει μια ιστορία των ανθρώπων που πεθαίνουν με αυτό τον τρόπο,» δήλωσε.

Ένας νόμος που τέθηκε σε ισχύ στο Περού νωρίτερα αυτό το χρόνο, επιτρέπει στο στρατό να καταρρίψει αεροσκάφη, ύποπτα για μεταφορά ναρκωτικών, προτρέποντας τους εμπόρους να στραφούν σε βάρκες και μετακινητές για να μεταφέρουν την κοκαΐνη έξω από μια απομακρυσμένη περιοχή της ζούγκλας. Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία Νέα