Τα 5 ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις τον Ιούλιο

Γιάννης Κονταξής
Τα 5 ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις τον Ιούλιο
Ευτυχώς έχουμε το COSMOTE HISTORY HD για να κάνει πιο... δροσερά και πιο ενημερωτικά τα βράδια μας.

Κλιματιστικό, αναμονή για την άδεια, φρούτα, σαλάτες, κρύοι καφέδες και χυμοί, αναμονή για την άδεια, κλιματιστικό, τηλεόραση, αναμονή για την άδεια. Πάνω κάτω, κάπως έτσι κυλούν οι μέρες σας. Το ξέρουμε γιατί και οι δικές μας έτσι κυλούν.

Και για αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπους όλο αυτό να γίνει κάπως διασκεδαστικό, να περάσει λιγάκι πιο εύκολα ο καιρός μέχρι να βρεθούμε σε μια παραλία. Και επειδή δεν είναι και το πιο ξεκούραστο πράγμα στον κόσμο να βγαίνεις κάθε μέρα με τέτοιον αλλοπρόσαλλο καιρό, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας να μείνετε λιγάκι μέσα και να αποκτήσετε γνώσεις. Εντάξει, δεν θα πάτε να παίξετε στον «Εκατομμυριούχο» ούτε θα βάλετε στόχο ζωής να κατατροπώσετε τους φίλους σας στο «Trivial». Απλώς, να έχετε κατά νου ότι η τηλεόραση δεν έχει μόνο σειρές και ταινίες, αλλά και πολλά πολλά ντοκιμαντέρ.

Τι πάει να πει «πού να ψάχνω τώρα για καλά ντοκιμαντέρ;». Στο COSMOTE HISTORY HD φυσικά! Το μόνο κανάλι ντοκιμαντέρ με ελληνική θεματολογία. Από το 2016, στο κανάλι έχουν προβληθεί περισσότερα από 70 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ ή σειρές ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, και πάνω από 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Φανταστείτε μάλιστα ότι για το 2019, το πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD περιλαμβάνει 18 νέες πρωτότυπες παραγωγές!

Ας δούμε όμως τα 5 ντοκιμαντέρ που διαλέξαμε για εσάς, ώστε να γίνετε σοφότεροι.

1. Η ιστορία της ανθρωπότητας: Νέος Κόσμος

Το ταξίδι στον κόσμο των Αζτέκων είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς από τον καναπέ του και αυτό το καλοκαίρι. Οι Αζτέκοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην Κεντρική Αμερική. Ο πολιτισμός τους, όμως, έμελλε να καταστραφεί εξαιτίας μιας σειράς αλυσιδωτών γεγονότων με σημείο εκκίνησης τη μακρινή Κωνσταντινούπολη. Ένα αφιέρωμα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον όλων –του ιστοριοδίφη, αλλά και εκείνου που απλώς θέλει να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του.

2. Bristol Scout: Ανακατασκευάζοντας την Ιστορία

Δεκατέσσερα χρόνια, δύο αδέλφια, ένα φιλόδοξο σχέδιο: η ανακατασκευή του αεροσκάφους με το οποίο ο παππούς τους πολέμησε στη Θάσο στον Α' Παγκόσμιο. Μια πορεία αποφασιστικότητας και θάρρους, σε μια απόπειρα αναβίωσης της Ιστορίας. Ό,τι πρέπει για να κυλήσει ευχάριστα και δημιουργικά η ώρα.

3. Τα 10 πιο Φονικά Όπλα της Αρχαιότητας

Σε κάθε ιστορική περίοδο, η ανθρωπότητα προσπαθούσε διαρκώς να εφευρίσκει νέα και πιο αποτελεσματικά όπλα. Από το βυζαντινό «υγρόν πυρ» έως το τόξο των Μογγόλων πολεμιστών, εδώ θα δείτε μια παρουσίαση των 10 φονικότερων όπλων της αρχαιότητας. Άλλωστε, πολλά από αυτά τα όπλα, βασικά τη μετέπειτα εξέλιξή τους, τα βλέπουμε ακόμα και σήμερα είτε σε real case πολέμους είτε σε ταινίες και σειρές μυθοπλασίας. Το «υγρόν πυρ» δεν σας θυμίζει λιγάκι Τίριον Λάνιστερ, ε;

4. 1922: Ο Μεγάλος ξεριζωμός

Τέλη Αυγούστου 1922 ξεκίνησε η πυρπόληση της Σμύρνης. Μέσω αυθεντικού κινηματογραφικού υλικού της εποχής, φωτογραφιών, πινάκων, κειμένων και μαρτυριών, το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει τα συνταρακτικά γεγονότα του Μεγάλου Ξεριζωμού. Σε μια παραγωγή της WCA Productions, η Ιστορία ζωντανεύει μέσα από τη μικρή οθόνη και οι λεπτομέρειες συγκλονίζουν και αγγίζουν τους πάντες.

5. Μίκης Θεοδωράκης - Συνθέτης

Μια εις βάθος ματιά στην ταραχώδη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του εμβληματικού συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η μουσική του οποίου ταυτίστηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και εξέφρασε έναν ολόκληρο λαό. Αυτό το ντοκιμαντέρ αξίζει να το δει κανείς για να αφήσει τις νότες να ζωντανέψουν μνήμες και σκηνές από άλλες εποχές.

***Credit κεντρικής φωτογραφίας: by João Silas on Unsplash