5 βραβευμένες ταινίες που απαγορεύεται να χάσεις

Gazzetta team
5 βραβευμένες ταινίες που απαγορεύεται να χάσεις
Οι δημοσιογράφοι του Gazzetta γράφουν για τις ταινίες που περιμένουν να δουν από την άνεση του καναπέ τους.

Τα βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες είναι για τις ταινίες ό,τι τα γκολ και οι ασίστ ενός παίκτη στο Champions League. Όσο καλά και να έχει πάει μια ταινία -τόσο από εισπράξεις όσο και από κριτικές- στην χώρα της, αυτό που την καθιστά ξεχωριστή είναι τα διεθνή βραβεία (ωραία τα 15 γκολ στη Super League, αλλά όλοι τα 5 γκολ ενός παίκτη στην Ευρώπη θα θυμούνται).

Με μπούσουλα την παραπάνω λογική, η Nova επέλεξε 8 ταινίες (Bohemian Rhapsody, Green Book, The Wife, If Beale Street Could Talk, Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία, The Favourite, Ένα Αστέρι Γεννιέται, Spider-Man: Into the Spider-Verse) που σάρωσαν τα βραβεία στις 11 από τις 14 κινηματογραφικές κατηγορίες στις Χρυσές Σφαίρες 2018 για να τις δείξει σε Α' Προβολή.

Πέντε δημοσιογράφοι του Gazzetta διαλέγουν από μία εκ των παραπάνω ταινιών είτε γιατί την είδαν, τους άρεσε και θέλουν να την ξαναδούν είτε γιατί περιμένουν πώς και πώς την πρεμιέρα της στη Nova. Αλλά ακόμα κι αν χάσουν την πρεμιέρα δεν συντρέχει λόγω ανησυχίας, αφού μπορoύν -όπως κι εσύ- να δουν όλες τις παραπάνω βραβευμένες ταινίες όποτε θέλουν στο Nova On Demand.

Έχει ήδη αρχίσει να τρώει ποπ κορν για το Green Book ο Γιώργος Μυλωνάς

Μετά το Moonlight θα περίμενα στη σειρά για να πληρώσω εισιτήριο ακόμα και για να δω τον Mahershala Ali να τρώει γιουβέτσι. (Βασικά, σίγουρα θα πλήρωνα εισιτήριο για να το δω αυτό). Πόσο, μάλλον, να περιμένω το Green Book, στη Nova, στο οποίο ο βραβευμένος Ali συμπρωταγωνιστεί με τον Viggo Mortensen, από τον οποίο προσδοκώ μια ερμηνεία ανάλογη του Captain Fantastic.

Πλάι ή καλύτερα πίσω από το βαρβάτο πρωταγωνιστικό δίδυμο του Green Book, βρίσκεται ο Peter Farrelly, σκηνοθέτης μεταξύ άλλων του «Κάτι Τρέχει με την Μαίρη» και του «Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος», ο οποίος δεν άρχισε ξαφνικά να γυρνάει θρίλερ ούτε αστυνομικά. Απλώς, πήρε τους Mahershala και Mortensen και τους έβαλε να πρωταγωνιστήσουν σε μια κωμωδία με φόντο τα αμερικανικά '60s. Έχω ήδη αρχίσει να τρώω ποπ κορν και θα συνεχίσω μέχρι ν' αρχίσει η ταινία.

Ο Γιάννης Κονταξής θα δει ξανά (και ξανά... και ξανά...) το «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία» γιατί δεν χάνει ποτέ ταινία του Κρίστιαν Μπέιλ

Όταν ακούς ότι βγαίνει νέα ταινία με τον Κρίστιαν Μπέιλ, δεν μπορείς παρά να ενθουσιάζεσαι. Άλλωστε, ο Μπέιλ είναι ένας από τους ελάχιστους ηθοποιούς της γενιάς του που δεν διστάζει να μεταμορφώνεται για τις ανάγκες του ρόλου και καταφέρνει πάντα να φέρνει εις πέρας κάθε του αποστολή. Όποια ταινία του και να θυμηθείς, πάντα θα κάνει κάτι διαφορετικό και πάντα θα σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα με την απόδοσή του.

Κάτι τέτοιο καταφέρνει και αυτή τη φορά με το «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία». Εδώ, ενσαρκώνει τον Ντικ Τσέινι, τον ισχυρότερο αντιπρόεδρο στην αμερικανική Ιστορία, τον άνθρωπο που βάδισε μαζί με τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ για οκτώ συναπτά έτη. Εκείνη η οκταετία (2001-2009), σημάδεψε όσες ελάχιστες την αμερικανική και την παγκόσμια ιστορία και ο σκηνοθέτης Άνταμ Μακ Κέι καταφέρνει να μας το παρουσιάσει με έναν αρκετά γλαφυρό τρόπο. Σε αυτό φυσικά και βοηθά η τρομερά πειστική ερμηνεία του Κρίστιαν Μπέιλ, που σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι όντως ο Ντικ Τσέινι.

Caught in a landslide with no escape from reality, ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος

Το Bohemian Rhapsody είναι από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ταινιών που δεν μπορείς να βρεις έναν λόγο για να πεις σε κάποιον να τη δει.

Πολύ απλά, γιατί υπάρχουν άπειροι λόγοι για να την απολαύσεις. Ειδικά αν είσαι από 30 και πάνω, κάθε πλάνο, κάθε νότα, κάθε κοντινό θα σου προκαλεί ανατριχίλα.

Και όχι, δεν υπερβάλουμε καθόλου. Είναι μια ταινία που εστιάζει στον μεγαλύτερο performer όλων των εποχών και το κάνει με τον καλύτερο και πιο πειστικό τρόπο.

Το Bohemian Rhapsody θα μπορούσε να είναι τo… video clip του Φρέντι Μέρκιουρι. Τόσο απλά, τόσο απόλυτα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρασυρμένος από την ταινία θα πιστέψεις ότι βλέπεις τον μυθικό Φρέντι Μέρκιουρι να έχει... σηκωθεί από τον ταφό και να δίνει την ψυχούλα του σε κάθε πλάνο. Και είναι απολύτως λογικό καθώς ο Ραμί Μαλέκ μας προσφέρει μια αξεπέραστη ερμηνεία, μια ερμηνεία που πραγματικά θα είναι άδικο αν δεν τον αποζημιώσει με το όσκαρ του 1ου Ανδρικού. Ο τρόπος που ενσαρκώνει τον Μέρκιουρι, ο τρόπος που κινείται στην σκηνή, ο τρόπος που πλησιάζει τα χείλη του στο μικρόφωνο για να «τραγουδήσει» είναι κάτι που πρέπει να το δεις, μόνο και μόνο για να καταλάβεις την έκφραση «στο πετσί του ρόλου».

Αν σε αυτό προσθέσεις και το (αδιαμφισβήτητο) γεγονός ότι οι Queen έχουν γράψει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών και τα οποία κάνουν το πέρασμά τους από την ταινία, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κινηματογράφο αλλά με... εμπειρία ζωής.

Εν κατακλείδι, η ταινία Bohemian Rhapsody παρά τα προβλήματα με την «αναγκαστική» αλλαγή του σκηνοθέτη Μπράιαν Σίνγκερ στη μέση της ταινίας, πέτυχε απόλυτα τον σκοπό της: Θα σε κάνει να συγκινηθείς, να τραγουδήσεις, να ανατριχιάσεις, να χαρείς. Ακριβώς όπως το ομώνυμο τραγούδι άλλωστε.

Ο Βασίλης Τσίγκας θα απολαύσει την επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου στο The Favourite

Το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου είναι μία δραμεντί εποχής, ικανή να απογειώσει τις μετοχές του Έλληνα σκηνοθέτη στο Hollywood. Μετά την υποψηφιότητά του για το Lobster (Πρωτότυπου Σεναρίου, 2011), ο Λάνθιμος παίζει στα φαβορί για μια υποψηφιότητα στα φετινά Όσκαρ, αυτή τη φορά για την κατηγορία της σκηνοθεσίας, καθώς δούλεψε εξαιρετικά με ένα εκπληκτικό καστ, αποτελούμενο από το πρώτο φαβορί για το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, την Ολίβια Κόλμαν, αλλά και τις Ρέιτσελ Βάις κι Έμα Στόουν σε δεύτερους ρόλους, που ήδη έχουν προταθεί για βραβεία.

Σε ένα διάστημα δέκα ετών (απ’ τον Κυνόδοντα του 2009), ο Λάνθιμος έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα κι ενώ συνήθως δούλευε πάνω σε projects που είχε γράψει ο ίδιος (σε συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου), αυτή τη φορά πήρε το σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα για την περίεργη σχέση της Βασίλισσας Άννας με μία κυρία της αυλής της και μια νέα υπηρέτρια στις αρχές του 18ου αιώνα στην Αγγλία.

Ο Λάνθιμος φέρεται να έχει προχωρήσει κάποια επίπεδα παραπάνω από το κλασικό δράμα εποχής / κουστουμιών, παρουσιάζοντας μία μαύρη κωμωδία, την ώρα που η Κόλμαν προσφέρει την ερμηνεία της ζωής της! Με πέντε υποψηφιότητες στις φετινές Χρυσές Σφαίρες και δώδεκα στα BAFTA, το The Favourite είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσουμε έναν Έλληνα σκηνοθέτη στην κορυφή της καλλιτεχνικής του πορείας!4

Η Κατερίνα Καλού τραγουδά κάθε μέρα Lady Gaga στο μπάνιο

Αν δεν συγκινηθείς με αυτή την ταινία κάτι δεν πάει καλά. Ή κάτι πάει πολύ καλά στη ζωή σου και δεν σε αγγίζει τίποτα.

Η υπόθεση του «A star is born» είναι η γνωστή. Ο Τζάκσον Μέιν, ένας αλκοολικός ροκ-κάντρι σταρ, ερωτεύεται μια νεαρή τραγουδίστρια και τη βοηθά να απογειώσει το ταλέντο της. Όταν όμως εκείνη καταξιώνεται, η σχέση τους φτάνει σε αδιέξοδο.

Στο τρίτο ριμέικ του χολιγουντιανού success story, ο Μπράντλεϊ Κούπερ παίζει μπροστά και πίσω από την κάμερα για να βάλει τα γυαλιά στους πιο δύσκολους κριτές και να τους πείσει ότι δεν θα μείνει στο μυαλό τους ως ο ωραίος με τα Ray Ban από το «Hangover».

Ο έρωτας, η άνοδος, η πτώση, τα καθημερινά προβλήματα, οι δυσκολίες της ζωής, όλα εκτίθενται στον φακό του και φτάνουν σε εσένα μέσα από τη μαγική φωνή της Lady Gaga.

«Οι νότες είναι όλες κι όλες 12. Τις ίδιες παίζουν όλοι, μα με διαφορετικό τρόπο», λέει σε κάποια σκηνή ο αδερφός του πρωταγωνιστή. Και αυτή η μεγάλη καλλιτέχνις, που πλέον κρατά και μια Χρυσή Σφαίρα, είναι εκεί για να τον διαψεύσει.

Spoiler: Η σκηνή που ο Μπράντλεϊ Κούπερ ανεβαίνει να παραλάβει ένα βραβείο μεθυσμένος θα σε αγγίξει όσο λίγες.