10 ρετρό δώρα που πρέπει ν' αγοράσεις αυτά τα Χριστούγεννα

Gazzetta team
10 ρετρό δώρα που πρέπει ν' αγοράσεις αυτά τα Χριστούγεννα
Έτσι θα κάνεις τους φίλους σου πραγματικά χαρούμενους.

Μετά από τριαντατρία Χριστούγεννα έχω καταλήξει. Το μοναδικό δώρο που μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον και να τον κάνεις να χαρεί 100%, είναι να του δώσεις ένα λευκό φάκελο που περιέχει 50 ευρώ (κανείς δεν στενοχωρήθηκε και με παραπάνω). Επειδή, όμως, το συγκεκριμένο δώρο πέρα από το βαφτιστήρι, το ανίψι σου, άντε και κανένα νιόπαντρο ζευγάρι δεν είναι και το πιο κομψό για την περίοδο των Χριστουγέννων, προσπάθησα για τις φετινές γιορτές να βρω μια εναλλακτική.

Δεν χρειάστηκε εξαντλητικό brainstorming. Τι είναι αυτό που μας ενώνει όλους και μας χαροποιεί ανεξαρτήτου ηλικίας; Να το πάρει το ποτάμι; Η νοσταλγία. Κρίνοντας από τη χαρά που νιώθουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε σ' ένα '90s πάρτι ή όταν ανοίγουμε την κούτα με τα αντικείμενα από την εφηβεία μας που έχουμε καταχωνιασμένη σε κάποια γωνία της αποθήκης, δημιούργησα μια λίστα με εμβληματικά-ρετρό δώρα από το 1994 (κράτα το '94, θα σου χρειαστεί στη συνέχεια) και μετά.

Γιατί, όμως, θα μου πείτε σε έπιασε αυτή η νοσταλγική διάθεση τα φετινά Χριστούγεννα; Η απάντηση είναι απλή… νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε το PlayStation Classic μετά από 24 χρόνια κυκλοφορίας της πρώτης εμβληματικής κονσόλας PlayStation και αυτό τα λέει όλα. Με αφορμή, λοιπόν, την κυκλοφορία αυτή φτιάχνουμε μία λίστα με τα 10 δώρα που προσφέρουν μεγαλύτερη και αγνότερη χαρά και από το φακελάκι της πρώτης παραγράφου.

10> Μία φανέλα των Chicago Bulls της σεζόν 1995-96. Της χρονιάς που ο Jordan και η παρέα του φόρεσαν το 6ο και τελευταίο δαχτυλίδι τους. Για τους 30+ πρόκειται για την πρώτη ομάδα που γνωρίσαμε στον παγκόσμιο αθλητισμό και πιστέψαμε πως δεν μπορεί να τη νικήσει κανείς.

9> Ένα βιβλίο από τη σειρά Ανατριχίλες. Τα πρώτα (και ίσως τα μοναδικά) εξωσχολικά βιβλία που διάβασαν αρκετοί από εμάς. Για τους λίγους που δεν ξέρουν, πρόκειται για μια σειρά εφηβικών βιβλίων τρόμου.

8> Μία μπάλα ποδοσφαίρου Select. Την μπάλα χάρη στην οποία συμπεριλαμβάναμε στο διπλό μετά το τελευταίο κουδούνι και τον άμπαλο της παρέας μόνο και μόνο επειδή ήταν ο κάτοχος της μπάλας.

7> Τα Nike Air Max με το ανάγλυφο “Air”. Τα πιο εμβληματικά παπούτσια για όσους κάναμε τις πρώτες μας σταυρωτές στα μέσα των 90s. Φήμες (επιβεβαιωμένες) θέλουν κάποιους από εμάς να τα αγόρασαν δεύτερη και τρίτη φορά, αφότου έλιωσε κάθε σπιθαμή σόλας.

6> Ένα μπουφάν fly. Το πρώτο ανεπίσημο double face μπουφάν εκεί έξω. Το μπουφάν που γεμίσαμε με κονκάρδες τα μπράτσου του. Από κονκάρδες των Slayer και των Metallica μέχρι του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ.

5> Ένα cd (ναι για την βιντατζιά) με τα best of του Ρακιντζή ή του Μπίγαλη, των δύο τραγουδοποιών των οποίων τα κομμάτια έχουμε χορέψει περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου από τις αρχές των '90s μέχρι σήμερα. Εντός συνόρων μόνο ο Michael Jackson μπορεί να τους ανταγωνιστεί.

4> Το Hotel. Καλή η Monopoly και το Taboo, αλλά σαν το Hotel δεν έχει. Το επιτραπέζιο που μας έμαθε όχι πως να κλείνουμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο, αλλά να το αγοράζουμε ολόκληρο. Το Boomerang, το Safari, το President, το Royal, το Le Grand, τ ο Taz Mahal, το Waikiki και το Fujiyama δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

3> Μία συλλογή με τους πολυαγαπημένους και κακάσχημους ευχούληδες. Γιατί οι 30+ είμαστε η τελευταία γενιά που μπορούμε να υπερηφανευόμαστε στις επόμενες πως κολλήσαμε με κάτι άλλο εκτός από video games.

2> Δέκα τεύχη Αλμανάκο. Το τελευταίο περιοδικό που αγοράσαμε ως έφηβοι χωρίς να χρειάζεται να το ζητάμε μαζί με ένα πακέτο ασπιρίνες και να χρειάζεται να το κρύβουμε στην τσάντα μας μόλις κάναμε τρία βήματα από το περίπτερο.

1> Μπορεί να μην σας προκαλεί έκπληξη, εφόσον αποτέλεσε την αφορμή για την λίστα αυτή, νικητής, παρόλα αυτά, των φετινών Χριστουγέννων, χρίζεται το ολοκαίνουργιο PlayStation Classic, η νέα κονσόλα-μινιατούρα από την Sony με ενσωματωμένους 20 τίτλους που φέρνουν δάκρυα συγκίνησης και μόνο στην ανάγνωση τους (όπως τα Tekken 3, Grand Theft Auto, Final Fantasy VII). Η κονσόλα περιλαμβάνει μια εικονική κάρτα μνήμης, ένα καλώδιο HDMI για σύνδεση με την τηλεόρασή σας και δύο ενσύρματα χειριστήρια σε κανονικό μέγεθος.

Το μόνο που πρέπει να σκεφτείτε πριν δώσετε το συγκεκριμένο δώρο είναι πως σε όποιον το χαρίσετε δεν πρόκειται να βγει από το σπίτι του αυτές τις γιορτές. Χωρίς υπερβολή! Μάλιστα, ένα μεσημέρι Παρασκευής έφυγα από το γραφείο με στόχο να βρεθώ στο PlayStation Area στο Golden Hall, προκειμένου να δοκιμάσω τη νέα κονσόλα και κατέληξα να γυρίζω πίσω μετά από τέσσερις ώρες… Το κόλλημα με το PlayStation Classic μου δημιουργήθηκε από την πρώτη ματιά, αφού χωράει στην χούφτα ενός ενήλικα, ενώ τα ρετρό παιχνίδια του μ' έκαναν να θέλω να κλειστώ στο σπίτι και να ξαναβγώ τη νέα χρονιά. Μετά από μπόλικο ξύλο που έφαγα στο «Tekken 3» από τη Nina, μερικά restart στο «Metal Gear Solid» και κάμποσα χαμένα checkpoint στο «Ridge Racer Type 4», πείσμωσα ακόμα περισσότερο και σιγουρεύτηκα πως αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω φέτος στις γιορτές. Απλώς, πρέπει να προσέξω πού θα το προσφέρω (εκτός από τον εαυτό μου).