Ο John Quinn κάνει τη δουλειά των ονείρων σου

Gazzetta team
Ο John Quinn κάνει τη δουλειά των ονείρων σου
Συναντήσαμε τον Global Brand Ambassador του Tullamore Dew στο Athens Bar Show 2018 και συζητήσαμε για το τι σημαίνει να είσαι Global Brand Ambassador του Tullamore Dew.

“Hey mate”, μου είπε ένας κοκκινομάλλης νεαρός και χάθηκε στο ημίφως του διαδρόμου που οδηγούσε στο WC. Τον χαιρέτησα χωρίς να δώσω ιδιαίτερη προσοχή και συνέχισα να ψάχνω ομοιότητες ανάμεσα στον ήχο της μπάντας των τριών αναψοκοκκινισμένων Ιρλανδών που έπαιζαν στην μέση του μαγαζιού και των Mumford and Sons. Πέντε “hey mate” από διαφορετικούς ανθρώπους κι ένα τέταρτο αργότερα, γύρισα στον John.

«Γιατί με χαιρετάει όποιος περνάει από μπροστά μου;», τον ρώτησα. «Τι εννοείς;», συνέχισε ο Global Brand Ambassador του Tullamore Dew, ο οποίος είχε βγάλει για ποτό το γκρουπ των Ελλήνων δημοσιογράφων -στο οποίο ανήκα κι εγώ- που είχε καλέσει στο Tullamore, σμίγοντας τα φρύδια του. «Εδώ και είκοσι λεπτά που βρισκόμαστε στο μαγαζί όποιος περνάει από μπροστά μου με χαιρετάει. Στην Ελλάδα για να γινόταν αυτό θα έπρεπε είτε να ήμουν celebrity είτε να ήθελαν κάτι από εμένα».

Χαμογέλασε, τσούγκρισε το ποτήρι του στο δικό μου και μου εξήγησε: «Εδώ μιλούν όλοι σε όλους, είτε γνωρίζονται είτε όχι. Όποιος δεν μιλάει θεωρείται μπλαζέ και δήθεν από τους υπόλοιπους».

Ένα χρόνο αργότερα συνάντησα τον John στο Athens Bar Show 2018. Όσο περίμενα να τον χαιρετήσω μπροστά από το περίπτερο του Tullamore Dew, δεν με χαιρέτησε κανείς από όσους άγνωστους πέρασαν από μπροστά μου. Του το ανέφερα θυμίζοντας του την προαναφερθείσα κουβέντα που είχαμε κάνει στο Tullamore. Χαμογέλασε και μου είπε: «εντάξει, υπάρχουν και κάποιες λίγες διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Ιρλανδών», δίνοντας μου την κατάλληλη πάσα να συνεχίσουμε την κουβέντα μας από εκεί που την είχαμε αφήσει.

Οπότε John, είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι οι Ιρλανδοί είναι οι Έλληνες του Βορρά;

«Ναι, φυσικά Έλληνες και Ιρλανδοί μοιάζουν. Και στις δύο χώρες δείχνουμε μια υγιή ασέβεια για τα κληρονομικά δικαιώματα. Επίσης ξέρουμε και οι δυο ν΄ απολαμβάνουμε το τώρα και να μην ασχολούμαστε με το αβέβαιο αύριο. Με μία έννοια είμαστε και οι δυο επαναστατικοί τύποι, αν και τα τελευταία χρόνια οι Ιρλανδοί έχουμε «συμμορφωθεί» λίγο, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να μην χάσουμε εντελώς την επαναστατικότητά μας».

John, μίλησε μου λίγο για τον εαυτό σου. Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το ιρλανδικό whiskey;
«Δεν πρόκειται για μια ιδιαίτερα ρομαντική ιστορία. Το 1974 είχα μόλις τελειώσει το σχολείο κι ο αδερφός του προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας της γειτονιάς μου, ο οποίος δούλευε ως υπεύθυνος προσωπικού στους Irish Distillers (σ.σ. το μεγαλύτερο ιρλανδικό αποστακτήριο whiskey), μ’ ενημέρωσε ότι η εταιρεία του έψαχνε νέους ανθρώπους χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπειρία και γνώση προκειμένου να δουλέψουν για αυτούς. Έστειλα βιογραφικό και με πήραν. Σκέψου πως τότε δεν μου άρεσε καν η γεύση του whiskey. Κάτι που άλλαξε βέβαια πολύ σύντομα».

Και πώς έφτασες να κάνεις την dream job του Global Brand Ambassador του Tullamore Dew;
«Global Ambassador έγινα μόλις το 2011, περίπου 40 χρόνια από όταν ξεκίνησα ν’ ασχολούμαι με το whiskey. Μέχρι να γίνει αυτό εργάστηκα σε κάθε πιθανή θέση. Άρχισα ως πρακτικάριος στα γραφεία των Irish Distillers, στη συνέχεια ως σχεδιαστής παραγωγής, πωλητής και brand manager ώσπου το 1982 ανέλαβα έναν ρόλο για την ανάπτυξη της εταιρείας στο τμήμα που ασχολούνταν με την προώθηση στο εξωτερικό. Ήμουν τυχερός, αφού η ανέλιξη μου έγινε σχετικά γρήγορα, ενώ στη διαδρομή απέκτησα σημαντική εμπειρία. Εργάστηκα σε διάφορες χώρες, ώσπου το 2011 μου πρότειναν να γίνω Global Ambassador. Μάλλον θα σκέφτηκαν: “Χρειαζόμαστε κάποιον γέρο, πολύ γέρο” και κάπως έτσι ανέλαβα τη θέση».

Και τι ακριβώς κάνει ο Brand Ambassador του Tullamore Dew;
«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, την οποία μου κάνει πολύ συχνά και το αφεντικό μου. Η δουλειά μου περιλαμβάνει πολλά ταξίδια σε χώρες στις οποίες η υπόλοιπη ομάδα του Tullamore Dew κρίνει ότι χρειάζεται να πάει κάποιος από εμάς και να μιλήσει σε τοπικούς πωλητές, bartenders, influencers κι ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το whiskey, ώστε να εξηγήσει τους λόγους που καθιστούν το Tullamore Dew μοναδικό και του δίνουν την ιδιαίτερη του γεύση. Επίσης, περνάω πολύ χρόνο με ανθρώπους από τα media στους οποίους μιλάω για την αγορά του whiskey, το brand και για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει από τη ζωή στο εξωτερικό».

Τι κάνει το ιρλανδικό whiskey τόσο ξεχωριστό;
«Από πού να ξεκινήσω; Το βασικό είναι πως πρόκειται για προϊόν τριπλής απόσταξης (Tullamore Dew, Jameson, Bushmills Powers και Paddy-τα μεγαλύτερα brands έχουν όλα υποστεί τριπλή απόσταξη). Επίσης, στην Ιρλανδία δεν χρησιμοποιούμε τύρφη όταν αποξηραίνουμε το κριθάρι, κάτι που κάνουν σε μερικά μέρη στη Σκωτία. Αυτά τα δύο στοιχεία δίνουν στο ιρλανδικό whiskey μια πιο φρέσκια και φρουτώδη γεύση από τα υπόλοιπα».

Όσον αφορά το Tullamore Dew, πού οφείλεται η ιδιαίτερη γεύση του;
«Στο ότι αποτελεί προϊόν τριπλής απόσταξης, blend τριών τύπων ιρλανδικού whiskey (Single Grain, Single Malt και Single Pot Still) και ωριμάζει μέσα σε τρία διαφορετικά είδη βαρελιών (ex-bourbon, ex-Irish και ex-Sherry. Στα τρία διαφορετικά blend οφείλει τη γλυκιά, φρουτώδη και πικάντικη γεύση του, ενώ οι τρεις διαφορετικοί τύποι βαρελιών του προσθέτουν κάτι από βανίλια, βελανίδι και αποξηραμένα φρούτα. Βάζω στοίχημα πως έχεις ήδη μετανιώσει που μου έκανες αυτή την ερώτηση».

Περίγραψε μου το ιδανικό μέρος για ν’ απολαύσεις ένα ποτήρι Tullamore Dew.
«Είναι χειμώνας και βρίσκομαι σ’ ένα μπαρ παρέα με τους συμπαίκτες μου από το ποδόσφαιρο και το γκολφ. Ένα τζάκι σιγοκαίει και μια κιθάρα η οποία ακούγεται από το βάθος μάς κάνει ν’ αρχίσουμε να τραγουδάμε μπαλάντες. Μην ξεχάσεις να γράψεις πως μπροστά από το τζάκι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένας σκύλος».

Αν μπορούσες για μία εβδομάδα να ήσουν όσων ετών ήθελες, σε ποια ηλικία θα επέστρεφες;
«Στα 32. Αρκετά μεγάλος για να ‘μαι ανεξάρτητος και αρκετά νέος για να παίζω ποδόσφαιρο».

Παρέα με ποιον θες ν’ απολαύσεις το επόμενο ποτήρι Tullamore Dew και γιατί;
«Μάλλον με τον Δαλάι Λάμα. Λατρεύω να τον ακούω να μεταδίδει τη σοφία του με τόση ακεραιότητα. Καλή παρέα θα ήταν και ο Μπάρακ Ομπάμα ή ο Νόαμ Τσόμσκι. Τώρα που το ξανασκέφτομαι ο Δαλάι Λάμα λογικά δεν πίνει αλκοόλ, οπότε έπρεπε να είχα πει τον Αριστοτέλη ή τον πατέρα μου, ο οποίος δεν ζει πια, αλλά ήταν πολύ ευχάριστος τύπος, είχε χιούμορ και αγαπούσε το whiskey».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κοκτέιλ με βάση το Tullamore Dew;
«Το αγαπημένο μου κοκτέιλ περιλαμβάνει μια μερίδα Tullamore Dew και λιγάκι από τίποτα. Είμαι αρκετά παραδοσιακός τύπος. Πέρα από σκέτο Tullamore Dew θα έπινα ένα Tully Sour (Tullamore Dew, χυμός λεμονιού και ζάχαρη) ή ένα Tully Old Fashioned. Αν ρωτούσες κάποιον πιο νέο, θα έπαιρνες μια καλύτερη απάντηση».

Πες μου τρία πράγματα που θα θυμάσαι από το Athens Bar Show 2018.
«Υπήρχαν πολλοί συμμετέχοντας στο Masterclass που έκανα, οι οποίοι το παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι έκαναν καίριες ερωτήσεις. Ο χώρος που φιλοξενούσε το Tullamore Dew ήταν πολύ ωραίος, ενώ τα παιδιά που σέρβιραν ήταν πολύ φιλικοί και επαγγελματίες, άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ Ελλήνων και Ιρλανδών. Επίσης, η παρουσία του Monkey Shoulder ήταν ότι πιο cool είδα στο Bar Show, σχεδόν μου άρεσε η ραπ μουσική που έπαιζαν»!

John, μετά από όλα όσα μου είπες, θέλω να γίνω κι εγώ Ambassador του Tullamore Dew. Τι πρέπει να κάνω για να το πετύχω;
«Πρώτα από όλα πρέπει να είσαι γέρος κι άσχημος. Πλάκα κάνω, έτσι; Όταν ψάχνουμε για ambassador αναζητούμε κάποιον με έντονη προσωπικότητα. Όπως μπορείς να δεις και μόνος σου δεν ψάχνουμε κάποιον όμορφο, αλλά κάποιον που μπορεί να σου μείνει στο μυαλό, χωρίς να είναι εκνευριστικός. Επειδή είναι δύσκολο να στο περιγράψω ακριβώς, ας πούμε ότι πάντα ψάχνουμε κάποιον με τον οποίο θα μας άρεσε να περάσουμε το απόγευμα σ’ ένα μπαρ συζητώντας, χωρίς να υπάρχει τηλεόραση».