Bayern Ultras, ΑΕΚ και UEFA

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Bayern Ultras, ΑΕΚ και UEFA

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τις κινήσεις των οργανωμένων οπαδών της Μπάγερν και τον «μεγάλο εχθρό», που στα δικά τους μάτια δεν είναι ούτε η ΑΕΚ, ούτε κάποια άλλη ομάδα...

Το «άλλο» πανό

Tο πανό των Βαυαρών στο Allianz Arena για τα ακριβά εισιτήρια στο ΟΑΚΑ έγινε θέμα και στην Ελλάδα, με την Deutsche Welle να αποκαλύπτει ότι οι οπαδοί της Μπάγερν ζήτησαν από την UEFA να ανοίξει πειθαρχικές διαδικασίες για την Ένωση. Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, που ωστόσο δεν πήρε ανάλογη έκταση, είναι πως στη συνέχεια στο γήπεδο του Μονάχου σηκώθηκε ένα ακόμα πανό από τους οπαδούς των Βαυαρών. Αφορούσε το παιχνίδι που ήταν σε εξέλιξη και στρεφόταν, στην ίδια λογική, κατά της διοίκησης της ίδιας της ομάδας τους! «Μπάγερν-ΑΕΚ: 50 ευρώ για τους φιλοξενούμενους. Σταματήστε την υπερτιμολόγηση!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πολύ ενεργό οπαδικό κίνημα της Μπάγερν Μονάχου, η κατάσταση με τα πανάκριβα εισιτήρια στις εκτός έδρας αναμετρήσεις αποτελεί τα τελευταία χρόνια «κόκκινο πανί». Οι Ultras κλιμάκωσαν τις διαμαρτυρίες στις κερκίδες στο παιχνίδι με την Άντερλεχτ και τις συνέχισαν και σε άλλα ματς, έχοντας βγάλει σχετικά πανό σε αρκετούς από τους ευρωπαϊκούς τους σταθμούς. Απέναντι στους Βέλγους, τα εκτός έδρας εισιτήρια κόστιζαν 100 ευρώ και ήταν κατά κάποιο τρόπο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, οδηγώντας με τις κινήσεις τους σε επιστροφή μέρους των χρημάτων. Και ο υπαίτιος δεν είναι άλλος από την ίδια την UEFA.

Το άρθρο 19 της UEFA

Το περιβόητο «άρθρο 19» που αναφέρουν συχνά στα πανό τους, προστάζει ουσιαστικά ότι τα εισιτήρια των φιλοξενούμενων δεν πρέπει να είναι ακριβότερα από εκείνα των γηπεδούχων στις αντίστοιχες θύρες. Αρκετές φορές δεν υπάρχουν συνέπειες για τα κλαμπ που δεν το ακολουθούν. Πρωτίστως, λοιπόν, βλέποντας και τα πανό τους, οι οπαδοί της Μπάγερν στρέφονται κατά της ίδιας της UEFA.

Στη δική τους φιλοσοφία είναι υπεύθυνη για πολλά από τα δεινά του σύγχρονου ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων το ότι προσπαθεί να κάνει το ποδόσφαιρο ένα σπορ για πλούσιους, αλλά και για την γενικότερη «αντιοπαδική» στάση της, απαγορεύοντας πολλές φορές, αντικείμενα άμεσα συνυφασμένα με το πολύχρωμο και «ζωντανό» κομμάτι της κερκίδας, όπως οι ντουντούκες, οι σημαίες και τα τύμπανα. Οι Βαυαροί έχουν σηκώσει αρκετά πανό που καυτηριάζουν τον... έρωτα της UEFA με τις ομάδες που της αποφέρουν μεγάλα κέρδη και στη δική τους συνείδηση, η στάση της αποκλείει ένα σημαντικό κομμάτι της κερκίδας από τα εκτός έδρας ματς. «75 ευρώ το εισιτήριο;

Δεν είμαστε ο Νεϊμάρ!», έγραφαν χαρακτηριστικά στο μήνυμά τους απέναντι στην Παρί, στηλιτεύτοντας με αυτό τον τρόπο τα πανάκριβα εισιτήρια απέναντι σε έναν σύλλογο που θεωρούν ότι έκφράζει πλήρως τις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Σε συνδυασμό με το εισιτήριο, την διαμονή και τα έξοδα μετακίνησης, το συνολικό κόστος για την παρακολούθηση ενός εκτός έδρας αγώνα γίνεται δυσβάσταχτο για κάποιον που μπορεί να δουλεύει σε εργοστάσιο ή σε κάποια άλλη θέση με χαμηλό μισθό. ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που είχε δώσει στο FFT του gazzetta.gr o υπεύθυνος επικοινωνίας των «12».

Στο στόχαστρο και η ίδια τους η διοίκηση

Στο άρθρο της DW υπάρχει δήλωση οργανωμένου οπαδού της Μπάγερν, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Έπειτα από όλες τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, προκειμένου να φέρνουν περισσότερα χρήματα, η Μπάγερν Μονάχου σίγουρα δεν χρειάζεται να χρεώνει 50 ευρώ τους φιλοξενούμενους οπαδούς στη φάση των ομίλων, όταν το φτηνότερο εισιτήριο για τους γηπεδούχους κοστίζει 30 ευρώ». Συχνά, όπως φάνηκε και στο ματς με την ΑΕΚ, τα πανό αφορούν την ίδια τη διοίκηση της ομάδας τους, πάντα σε συνδυασμό φυσικά με την UEFA. «Η απληστία δεν έχει όρια», έγραφαν χαρακτηριστικά σε δύο άλλα πανό τους που έδειχναν τις τιμές για τους φιλοξενούμενους στο Λονδίνο και το Μόναχο.

Ο πρώτος, λοιπόν, εχθρός των Ultras της Μπάγερν είναι η UEFA, η οποία έχει στο καταστατικό της έναν κανονισμό χωρίς όμως να φροντίζει να τηρείται. Κι έπειτα έρχονται και οι σύλλογοι, καθώς θεωρούν πως δεν σέβονται τους οπαδούς και δεν κοιτάζουν να εναρμονιστούν με το άρθρο 19, ακόμα κι αν γνωρίζουν πως η UEFA δεν πρόκειται να τους κυνηγήσει.

Κανένα ζήτημα με την ΑΕΚ

Οι οπαδοί των Βαυαρών, φυσικά, δεν έχουν κάποια... έχθρα ή παράπονο με την ΑΕΚ. Το απέδειξε αυτό και η άψογη φιλοξενία των μεν στην Αθήνα και των δε στο Μόναχο. Μάλιστα, στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν και περίπου 30 Έλληνες οπαδοί της Μπάγερν, μέλη του Bayern Athens Club Crusaders 97. Ο σύνδεσμος σταμάτησε την πολυετή λειτουργία του το καλοκαίρι του 2016. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των μελών που τον αποτελούσαν συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό της ομάδας, να είναι μέλη στην Μπάγερν αλλά και στην ομοσπονδία των οργανωμένων οπαδών της, καθώς και να κάνουν ταξίδια για να την δουν.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι, οι Βαυαροί οπαδοί, έχουν κατά καιρούς κάνει κινήσεις κατά της υπερτιμολόγησης των εισιτηρίων ακόμα και με ομάδες που διατηρούν παραδοσιακά αντιπαλότητα, κατανοώντας ότι με τον «απέναντι» οπαδό, ναι μεν υπάρχουν πολλά πράγματα που τους χωρίζουν, όμως, υπάρχουν και πολλά που τους ενώνουν…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.