Η τελευταία avventura του Βεντούρα

Η τελευταία avventura του Βεντούρα

bet365

Ο Τζαμπιέρο Βεντούρα ανέλαβε την Κιέβο και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον προπονητή που έμεινε εκτός Μουντιάλ με την Ιταλία.

Τη βραδιά της 13ης Νοεμβρίου 2017 η Ιταλία έγραψε ιστορία με τον αποκλεισμό της στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ηταν μια βραδιά που άφησε αρκετές εικόνες για να θυμάται κανείς, όπως για παράδειγμα τα δάκρυα του Τζανλουίτζι Μπουφόν, το απλανές βλέμμα του Λεονάρντο Μπονούτσι, οι πανηγυρισμοί φυσικά των Σουηδών, η κατάρρευση του Τσίρο Ιμόμπιλε... Αφησε και ένα viral για να γελάει όλος ο πλανήτης, παράλληλα, με τον τίμιο Ντανιέλε Ντε Ρόσι να τρελαίνεται εξηγώντας στον Τζαμπιέρο Βεντούρα ότι δεν πρέπει να μπει αυτός αλλαγή αλλά ο Λορέντσο Ινσίνιε. Ο allenatore, όμως, δεν άκουγε τίποτα αφού ήταν στον κόσμο του. Και αποφάσισε να μην παραμείνει εκεί αλλά να επιστρέψει σε αυτόν της Serie A...

«Εχω ένα άσχημο για όλους σας νέο... Επιστρέφω άμεσα στους πάγκους», είπε τη Δευτέρα στη Mediaset ο πρώην προπονητής της Τορίνο και μπορεί ο αυτοσαρκασμός να είναι κάτι εκπληκτικό και πραγματικά λόγος για να λυπάσαι όποιον δεν τον χαρακτηρίζει, αλλά αυτό που είπε ήταν αλήθεια. Ολοι στην Ιταλία αντιμετωπίζουν σαν κακό νέο την επιστροφή του Βεντούρα και αυτό είναι άδικο για τις γνώσεις του, την ικανότητα του. Ο Τζαμπιέρο, συμπαθητική φυσιογνωμία ανέκαθεν, δεν είναι προφανώς ο χειρότερος προπονητής της Ιταλίας, αλλά παίζει να είναι ο πιο λίγος που ανέλαβε ποτέ την Σκουάντρα Ατζούρα. Αυτό δεν το έδειξε με τα αποτελέσματα του, αλλά με το γεγονός ότι επιχείρησε να τα υπερασπιστεί.

Τη βραδιά του αποκλεισμού, η Ιταλία, όπως και γενικά ο υπόλοιπος πλανήτης αλλά όλους τους άλλους δεν τους αφορούσε και άμεσα το θέμα, ήταν σοκαρισμένη. Τις επόμενες μέρες του αποκλεισμού, ήταν οργισμένη με έναν προπονητή που απέφευγε να εμφανιστεί κάπου για να μιλήσει, που όταν το έκανε απέδειξε ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να κρύβεται γιατί έλεγε ότι το ποσοστό νικών (το έχουμε ξαναγράψει, αυτή η μανία με τους αριθμούς είναι η καταστροφή του ποδοσφαίρου) είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων 40 ετών, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα λάθη του λέγοντας ότι δεν τον άφησαν ποτέ να δουλέψει όπως πραγματικά ήθελε (χωρίς όμως να εξηγήσει πότε ποιος ή τι δεν τον άφησε), που αρνήθηκε να παραιτηθεί. Αυτό, το τελευταίο, ήταν και το χειρότερο.

Το να αποτύχεις είναι φυσιολογικό, είναι ένα ενδεχόμενο που παίζει πάντα, είναι δηλαδή κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό στο φινάλε. Το να μην αναλαμβάνεις την ευθύνη όμως, μπορεί να είναι φυσιολογικό, να είναι δηλαδή ένα ενδεχόμενο που παίζει πάντα ως αντίδραση ενός ανθρώπου, αλλά δεν μπορεί να γίνει και αποδεκτό. Ειδικά από έναν προπονητή 70 ετών, ο οποίος έχει ζήσει το Calcio στο 100%, τρώγοντας με το κουτάλι τα αλώνια μέχρι να φτάσει, με τη δουλειά του, στα σαλόνια. Αν κάποιος έλεγε στον Βεντούρα πριν 20 ή 30 χρόνια ότι θα έφτανε η μέρα που η Ιταλία θα έμενε εκτός Μουντιάλ, η απάντηση του θα ήταν ότι θα έπρεπε να επανέλθει η Ιερά Εξέταση για... χάρη αυτού που θα κάθεται στον πάγκο. Τελικά στον πάγκο ήταν αυτός και η αντίδραση του ήταν η χειρότερη δυνατή, τουλάχιστον κατά τη γνώμη αυτού που γράφει αυτό το κείμενο.

Εκτός κι αν βάλουμε ως χειρότερο το γεγονός ότι επιστρέφει τώρα για να αναλάβει την Κιέβο. Ο Τζαμπιέρο λογικά πήρε αυτή την απόφαση λόγω εγωισμού ή ματαιοδοξίας, για να μην έχει ως τελευταία ανάμνηση από το ποδόσφαιρο εκείνα τα βήματα που έκανε από τον πάγκο του San Siro ως τα αποδυτήρια μετά τον αποκλεισμό, για να ξεγελάσει ενδεχομένως τον εαυτό του ότι το έχει ακόμη, ότι δεν έφταιγε αυτός. Ο εγωισμός και η ματαιοδοξία, όμως, δε θα έπρεπε να τον συντροφεύουν στα 70 του χρόνια. Προφανώς, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να καταφέρει να διαχειριστεί αυτή την αποτυχία, αυτό τον αποκλεισμό, αυτή τη μαύρη σελίδα. Και είναι απολύτως ανθρώπινο το να μην μπορεί να το διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να θέλει τώρα να επιστρέψει.

Κι αφού επιστρέφει, έχεις μία ευχή και βλέπεις έναν κίνδυνο. Η ευχή είναι να καταφέρει να σώσει την Κιέβο, να πάρει τη χαρά του, να πει και μια καλή ατάκα προς όσους τον έκραξαν και να ανακοινώσει την απόσυρση του. Ο κίνδυνος είναι μη βγάλει τη σεζόν ή ακόμη χειρότερα να μην αποφύγει τον υποβιβασμό. Γιατί αν γίνει αυτό -πόσο τεράστια είσαι ρε Κιέβο- θα τον βαραίνει περισσότερο κι από τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Μουντιάλ...

 

Τελευταία Νέα