Πιάτεκ, ο νέος πιστολάς της Serie A

Πιάτεκ, ο νέος πιστολάς της Serie A

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Πιάτεκ, ο νέος πιστολάς της Serie A

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Κριστόφ Πιάτεκ της Τζένοα, ο οποίος συστήθηκε στο Campionato, ξεσκόνισε ρεκόρ του Σεβτσένκο και βαφτίστηκε «νέος Λεβαντόβσκι».

«Είδα κάποια video από τα παιχνίδια του και την επόμενη μέρα έκλεισα τη μεταγραφή. Φοβήθηκα ότι κάποια άλλη ομάδα θα πάει και θα τον πάρει, οπότε έδωσα 4.5 εκατ. ευρώ, όμως θα δείτε ποια θα είναι η αξία του σε 1-2 χρόνια». Η λήψη γρήγορων αποφάσεων είναι πολύ σημαντική και στο ποδόσφαιρο και μια τέτοια πήρε ο πρόεδρος της Τζένοα, Ενρίκο Πρετσιόζι, για έναν παίκτη που πριν μερικές εβδομάδες δεν ήξερε μάλλον κανένας. Και ο 23χρονος τον αντάμειψε, πλέον τον ξέρει όλη η Ιταλία και σίγουρα αρκετός κόσμος στην Ευρώπη.

Ο Πιάτεκ έβαλε πέρυσι 19 γκολ σε 31 αγώνες στο Πολωνικό πρωτάθλημα με την Κρακόβια και έναν μήνα και κάτι μέρες αφού ανακοινώθηκε, στις 11 Αυγούστου, ήταν βασικός στον 3ο γύρο του Coppa Italia. Αντίπαλος ήταν η ιστορική αλλά πλέον αδύναμη, Λέτσε, και ο επιθετικός αφού χρειάστηκε μόλις 70 δευτερόλεπτα για να πετύχει το πρώτο γκολ με τη νέα του ομάδα, είπε να μην σταματήσει. Μετά το 2', ο ύψους 1.83μ. άσος έκανε καρέ τερμάτων από το πρώτο μέρος [9', 19', 37'] και μετά τον πρόεδρο, έκανε και τον προπονητή των Grifone να τον πιστέψει, έστω λίγο περισσότερο.

Ο Ντάβιντε Μπαλαρντίνι του έδωσε φανέλα βασικού και με το 9 στην πλάτη έκανε ντεμπούτο στην Serie A σε αγώνα κόντρα στην Εμπολι στο Marassi. Οι τιφόζι των Rossoblu χρειάστηκε να περιμένουν 5 και κάτι λεπτά για να δουν να βγάζει πιστόλια, έναν πανηγυρισμό που θα γινόταν trademark και θα τον επαναλάμβανε ξανά και ξανά τις επόμενες αγωνιστικές. Ο Πολωνός σκόραρε με πλασέ με τη μία από το πέναλτι σέντρα από αριστερά στη νίκη με 2-1 και στο επόμενο ματς, εκτός με την Σασουόλο, εκτέλεσε δύο φορές μέσα από την περιοχή στην ήττα με 5-3. Επόμενη αντίπαλος ήταν η Μπολόνια, η οποία ηττήθηκε με 1-0 στην Γένοβα με τον Πιάτεκ να πετυχαίνει το μοναδικό τέρμα με ζυγισμένο curler εκτός περιοχής, πριν βάλει το 5ο τεμάχιο στο 4ο ματς των Rossoblu, στην ήττα με 4-1 από την Λάτσιο στο Olimpico.

Κάτι σαν και αυτό, η Serie A είχε να δει 20 χρόνια, να βάζει δηλαδή κάποιος 5 γκολ στα πρώτα του 4 ματς στο Campionato καθώς ο τελευταίος που το είχε κάνει ήταν ο Αντρέι Σεβτσένκο με την Μίλαν τον Οκτώβριο του 1999. Οι πρώτες εμφανίσεις και τα γκολ με την Τζένοα έφεραν την κλήση από τον Γιέρζι Μπρζέτσεκ στην Εθνική Πολωνίας για τους αγώνες του Nations League. Στο πρώτο ματς κόντρα στην Ιταλία δεν έπαιξε, όμως έκανε ντεμπούτο με την Ιρλανδία και παρότι δεν σκόραρε, άρχισε να αναφέρεται ως 'νέος Λεβαντόβσκι' όμως ο ίδιος δεν έδειξε να παρασύρεται. «Δεν μπορώ να συγκριθώ με τον Λεβαντόβσκι. Εκείνος παίζει στην Μπάγερν, εγώ στην Τζένοα».

Με καλή πρώτη επαφή, ικανότητα και με τα δύο πόδια και δύναμη στον αέρα, ο Πιάτεκ κερδίζει την Ιταλία και μηδενίζει το ρίσκο στο στοίχημα που έπαιξε γρήγορα ο Πρετσιόζι. «Δεν έχω κάποιο μυστικό. Απλά προσπαθώ να βελτιώνομαι, τα δίνω όλα στις προπονήσεις. Με τον allenatore συμφωνήσαμε ποια είναι η θέση μου, τώρα ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνω». Ο προπονητής του από την άλλη δεν θέλει να πει πολλά για το αστέρι που λάμπει στα χέρια του. «Σχεδόν φοβάμαι να μιλήσω για εκείνον γιατί μπορεί να του δημιουργήσει πίεση, όμως πραγματικά φαίνεται να έχει το πλήρες πακέτο. Νιώθω πραγματικά ότι μπορεί να γίνει μεγάλος παίκτης».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης