Ο Μάκης Δημάκης θεωρεί ότι δεν έχει σωστό κριτήριο στο να διαλέγει τραγούδια (vid)

Gazzetta team
Ο Μάκης Δημάκης θεωρεί ότι δεν έχει σωστό κριτήριο στο να διαλέγει τραγούδια (vid)
Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πρεμιέρα του στο Βοτανικό, ο καλλιτέχνης που μας έπεισε ότι «κανείς δεν είναι κανενός» μιλάει στο Gazzetta για το Youtube, τη Θεσσαλονίκη και την ικανότητα του να επιλέγεις το κομμάτι που θα γίνει επιτυχία.

Συνέντευξη: Έρρικα Ρούσσου
Βίντεο: Μίνα Ρήγα

Δεν πιστεύει στο μάτι. Στο καμαρίνι του, οι πολυθρόνες χωρίζονται από μία καλογυαλισμένη κιθάρα ενώ στο τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ ένα ακριβό ουίσκι στέκει κλεισμένο και επιβλητικό. Αυτόγραφα διάσπαρτα δεν υπάρχουν στο χώρο. Ούτε φωτογραφίες. Μόνο η αφίσα με τον ίδιο, τον Αντύπα, το Βασίλη Δήμα και τη Ραλλία Χρηστίδου για το φετινό σχήμα τους στο Βοτανικό. Αν πρέπει να γραφτεί κάτι για το Μάκη Δημάκη ως «προεόρτιο» της συνέντευξης που ακολουθεί είναι ότι ακόμα και αν ο ίδιος δεν το παραδέχεται, το όνομά του βρίσκεται στη λίστα με τα φαινόμενα της εποχής. Ένα όνομα που επινοήθηκε από την τραγουδίστρια Μαριώ πίσω στις εποχές που ο Μάκης έπαιζε μπουζούκι σε νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Φαινόμενο γιατί το «κανείς δεν είναι κανενός» παίζει να το έχει τραγουδήσει και ο τύπος που πίνει νερό στο όνομα της όπερας και αποφεύγει το αλκοόλ όταν βρίσκεται σε οποιονδήποτε άλλο χώρο διασκέδασης. Φαινόμενο γιατί τα τραγούδια του στο Youtube ξεπερνούν τις 200000 επισκέψεις. Φαινόμενο γιατί για τρίτη χρονιά ηγείται του σχήματος στο Βοτανικό γεμίζοντας ασφυκτικά το μαγαζί τις Παρασκευές και τα Σάββατα όπως τα μεγάλα ονόματα της πίστας.

Και κάπου εδώ, ζητάμε από το κοντρόλ να «πέσει» το βίντεο.

Στα backstages η παραπάνω συζήτηση συνεχίστηκε κάπως έτσι.

Μαζί με το συντοπίτη «Αντύπαρο» στο Βοτανικό

«Το να συνεργάζεσαι με έναν άνθρωπο που μπορεί στα νεότερα χρόνια σου να τον μελετούσες και να τον θαύμαζες νομίζω είναι τεράστια τύχη».
Με λίγα λόγια τι θα γίνει φέτος στο Βοτανικό: «Θα πάρουμε την εμπειρία και την επιτυχία του Αντύπα, θα πάρουμε τη φρεσκάδα του Δήμα και της Ραλλίας, θα πάρουμε και τη δική μου όρεξη και θα κάνουμε έναν ωραίο συνδυασμό για να περάσει καλά ο κόσμος».

Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη μπουζουκομάνα

«Θα μπορούσα να πω ότι η Θεσσαλονίκη πράγματι υπερτερεί στη διασκέδαση και στο να παράγει διασκεδαστές, ωστόσο, δεν θα το κάνω γιατί και η Κύπρος βγάζει εξίσου καλούς καλλιτέχνες».

«Στη Θεσσαλονίκη θεωρώ απλώς ότι υπάρχει ο χρόνος να δουλευτούν πράγματα από τους τραγουδιστές μέχρι αυτοί να ωριμάσουν και να κάνουν κάτι στην Αθήνα».

«Στη Θεσσαλονίκη όλοι λίγο πολύ τραγουδάμε. Είναι η ράτσα μας τέτοια».

«Το κοινό είναι ένα κοινό το οποίο σε στηρίζει πάρα πολύ. Όχι ότι το κοινό της Αθήνας δεν το κάνει αυτό αλλά όταν είναι πιο μικρή η πόλη, γνωρίζεσαι πιο εύκολα και έρχεσαι πιο γρήγορα κοντά με τον άλλον».

Ο Μάκης πριν γίνει Δημάκης και η χρυσή εποχή του επταήμερου στα μαγαζιά

Στα 9 του αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. «Πήρα ένα μπουζουκάκι και είχα την τύχη να μένει απέναντί μου ένας πολύ μεγάλος μπουζουκτσής ο Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος υπήρξε και δάσκαλός μου». Έπειτα, συνέχισε και σε άλλες σχολές. Ήταν μόλις 16 όταν άρχισε να του μπαίνει το μικρόβιο της νύχτας. «Δούλευα ως μουσικός στα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη και έπαιζα μπουζούκι. Τον πρώτο καιρό που ξεκίνησα, στο σχήμα του μαγαζιού, δεν ήταν κάποιος γνωστός καλλιτέχνης». Πρόλαβε και τα χρόνια που δούλευαν τα νυχτερινά μαγαζιά επταήμερα. «Σκέψου ότι δυόμιση χρόνια δούλεψα σερί χωρίς ρεπό. Ωραία ήταν. Κουραστικά αλλά ωραία. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να επιστρέψει. Πρέπει σε κάθε περίπτωση όμως να αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του».

Μέντοράς του ήταν ο συνεργάτης του ο Αργύρης Αράπης ενώ η Μαριώ ήταν εκείνη η καλλιτέχνις από τους εκατό με τους οποίους βρέθηκε στην ίδια σκηνή (εντός λίστας βρίσκονται τα ονόματα των: Πέγκυ Ζήνα, Ελένη Βιτάλη, Πασχάλη Τερζή, κ.ο.κ.) που του βρήκε το ψευδώνυμο ‘Μάκης Δημάκης’. Ο πρώτος που θα συμβουλευθεί για ένα καινούριο κομμάτι είναι ο αδερφός του που είναι και μαέστρος του ενώ, μετά τους υπόλοιπους μουσικούς που τον πλαισιώνουν ο Μάκης θα ζητήσει τη γνώμη εκείνων που δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο.

Το να είσαι διάσημος Vs το να είσαι διαχρονικός

«Μπορεί να υπάρχει ένας ταλαντούχος μουσικός και ένας όχι τόσο ταλαντούχος. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους χώρους».

«Με ενημερώνουν για τα views που έχουν τα τραγούδια μου στο Youtube. Νομίζω ότι το καλύτερο πράγμα για να μετρήσεις αν ένα τραγούδι έχει αγαπηθεί από τον κόσμο είναι να δεις την ανταπόκρισή του την ώρα που του το τραγουδάς».

«Δεν θεωρώ ότι είμαι ακόμα γνωστός. Πιστεύω ότι τα τραγούδια μου είναι αυτά που αγαπά ο κόσμος. Γενικότερα, νομίζω ότι η δημιουργία και η έμπνευση είναι αυτές που ‘φτιάχνουν’ τον τραγουδιστή και όχι ο τραγουδιστής από μόνος του».

«Ο τραγουδιστής δεν είναι παρά ένα στολίδι στην όλη ενορχήστρωση. Ένα κερασάκι σε μία πολύ ωραία τούρτα».

«Δεν επιδιώκεις το να σε κυνηγάνε, επιδιώκεις το να ακουστούν τα τραγούδια σου και να γίνουν γνωστά. Πιστεύω στη σωστή εκτέλεση των τραγουδιών. Στη σωστή διάθεση στους χώρους εμφάνισης, στο σωστό πρόγραμμα ώστε ο κόσμος να μην κουράζεται αλλά να ευχαριστιέται».

«Όλα παίζουν το ρόλο τους. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα χάλια και να περιμένεις την τύχη να σε βοηθήσει».

Όταν το ανοίξεις, θα παίζει μουσική

«Πολλές φορές χρειάζεται και ένας άνθρωπος στο σπίτι να σε τραβάει από την πολλή δουλειά» λέει και στο επόμενο λεπτό παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ώρα που να μην ασχολείται με τη μουσική. «Μπορεί να ασχολούμαι με κάτι άλλο και να παίζει μουσική και το αυτί μου να ακούει τη μουσική και να λέει ‘εκείνο το θέμα έπρεπε να παιχτεί αλλιώς’». Για το Μάκη η μουσική είναι αρρώστια. «Μου αρέσει να βγαίνω έξω με τους φίλους μου τα βράδια. Στο σπίτι αλλά και έξω, παρακολουθώ τα αθλητικά μου, τα ποδόσφαιρά μου».

«Το ‘Όταν το ανοίξεις’ είχα μία ανασφάλεια όταν βγήκε. Σκεφτόμουν πώς μπορεί να ειπωθεί αυτό το τραγούδι. Το ‘Εγώ δεν μπορώ’ αντίθετα, με το που το τραγούδησα ήξερα ότι θα πάει καλά».

Σε δέκα χρόνια από τώρα:

Μία ευχή: «Την υγειά μας να έχουμε πουλάκι μου. Την υγειά μας να κάνουμε ωραία τραγούδια, να περνάμε όμορφες στιγμές».

Και μία ελπίδα: «Θα ήθελα όσο με αντέξει ο χώρος να μπορώ να κάνω ωραίες συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν καλή διάθεση και μπορούν να ακούσουν Μάκη Δημάκη έστω για δέκα λεπτά».

Μακηδημακοί και όχι μόνο, να πούμε ότι από αυτήν την Παρασκευή (21/09) και για όλα τα Παρασκευοσάββατα της σεζόν ο Μάκης Δημάκης με τον Αντύπα, το Βασίλη Δήμα και τη Ραλλία Χρηστίδου θα βρίσκονται στο Βοτανικό. Και όπως είπε και ο Μάκης στο βίντεο «θα μας γονατίζουν» στη διασκέδαση.