Κέπα, ένα λάθος που θα... στοιχειώνει τον Ζιντάν!

Κέπα, ένα λάθος που θα... στοιχειώνει τον Ζιντάν!

bet365

Κέπα, ο πιο ελπιδοφόρος τερματοφύλακας στην Ευρώπη ανήκει στην Τσέλσι. Το μεγάλο λάθος του Ζιντάν και ο τετραπλασιασμός της μετοχής του 23χρονου σε επτά μήνες!

«Η Τσέλσι προέβη στην ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία, πληρώνοντας 80 εκατ. στην Μπιλμπάο για τον Κέπα». Δεν ήταν ακόμα ένα σενάριο, αλλά η νέα πραγματικότητα. Λίγες ώρες μετά την παραχώρηση του Κουρτουά στην Ρεάλ, οι Μπλε τα έδωσαν όλα και... πάγωσαν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με το deal. Ποιος είναι ο Κέπα; Αξιζαν αυτά τα χρήματα;

Σε ηλικία 22 ετών ο Κέπα Αριθαμπαλάγκα είχε το πρώτο μεγάλο ραντεβού, κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Είχαν περάσει μόλις 15 λεπτά στο γήπεδο του Σαν Μαμές, όταν ο Μαρσέλο με τον Κριστιάνο και τον Μπενζεμά έφτιαχναν μία επικίνδυνη φάση. Ο Βάσκος ήταν εντυπωσιακός, δεν ξεγελάστηκε ποτέ, γύρισε το κορμί του ιδανικά κι έσωσε την Αθλέτικ. Το πρώτο δυνατό τεστ το είχε περάσει.

Ο Κέπα εντάχθηκε στην Ακαδημία της Αθλέτικ το 2004. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα τον κάλεσε στην πρώτη ομάδα το 2012. Εκείνη την χρονιά ο 17χρονος Κέπα κέρδισε το χρυσό με την Ισπανία στο Ευρωπαϊκό U19, όπου έβγαλε δύο πέναλτι στη νίκη με την Γαλλία. Είχε φροντίσει να βάλει δύσκολα στους Τρικολόρ, Πολ Πογκμπά και Σαμουέλ Ουμτιτί.

Αφού πέρασε κάποιες περιόδους ως δανεικός έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το 2016 με αντίπαλο την Λα Κορούνια. Ο Κέπα θα γινόταν αντικείμενο... διαμάχης μεταξύ της Ρεάλ και της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι Μαδριλένοι είχαν κάνει κίνηση να τον αποκτήσουν, όμως ο Ζιντάν έβαλε stop θεωρώντας πως θα προκαλέσει πρόβλημα στο ρόστερ και τις ισορροπίες του μεσούσης της περιόδου.

Ο Ζιντάν είχε μεγάλη πίστη στον γκολκίπερ Κέιλορ Νάβας. Όταν το deal με την Ρεάλ χάλασε, η Αθλέτικ έκανε νέο συμβόλαιο στον Κέπα με ρήτρα 80 εκατ., τέσσερις φορές πάνω από αυτή που είχε πριν το μπάσιμο της Ρεάλ.

Ο Κέπα από τα δέκα του χρόνια ήταν στο ποδόσφαιρο κι από μικρός στην Καντέρα, την Ακαδημία της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Φαινόταν και ξεχώριζε για τα προσόντα του, την αντίληψή του και την ασφάλεια που έδινε στην άμυνά του. Οι άνθρωποι της Αθλέτικ είχαν να λένε για την ωριμότητα που είχε από πολύ μικρός. Προσηλωμένος από μικρός στον στόχο του, ψύχραιμος. Στα 17 του χρόνια οι Ιβηρες ήταν σίγουροι πως θα ήταν ο επόμενος μεγάλος κίπερ της Εθνικής. Ο Κασίγιας σχολίαζε για τα πολύ καλά ρεφλέξ του. Τι μπορεί να τον έκανε τόσο διαφορετικό;

Ένα από τα μυστικά του ήταν πως μικρός είχε αποσπάσει πολλά βραβεία ως εκπαιδευτής μελωδικών πουλιών. Τα εκπαίδευε για να ξεχωρίζουν, να κελαϊδούν ιδανικά και να κερδίζουν σε διαγωνισμούς. Αυτή η ικανότητα δείχνει την ισορροπία και την ηρεμία που έχει στη ζωή του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό προσόν του Κέπα ήταν ο τρόπος που στέλνει την μπάλα μπροστά και με δύναμη προς το κέντρο για να φτιάξει φάση.

Αποτέλεσμα εικόνας για kepa birds

«Μπορεί να δώσει σταθερότητα σε έναν σύλλογο και... αξιοπιστία στα μετόπισθέν του. Είναι μία πολύ ειδική και σημαντική δουλειά. Επίσης ένας κακός κίπερ μπορεί να σε καταστρέψει μέχρι εκεί που δεν πάει. Η χρονιά που μας πέρασε για τον Κέπα ήταν πολύ καλή. Παρότι η Αθλέτικ δεν έφτασε στον στόχο της που ήταν να μπει στις θέσεις της Ευρώπης. Είχε θετικές και σοβαρές εμφανίσεις» σχολίασε ο Άντονι Γκοϊκοετσέα.

Πολλοί οπαδοί της Αθλέτικ αναρωτιούνται γιατί παίκτες σαν τον Κέπα πρέπει να φεύγουν. Είναι ο ίδιος λόγος που δεν έμεινε ο Χάβι Μαρτίνεθ, ο Άντερ Ερέρα, ο Λαπόρτε και ο Γιορέντε. Η Αθλέτικ μπορεί να μην πάρει τα 200 εκατ. για τον Νεϊμάρ, αλλά παίρνει τα πολλά χρήματα για τον Κέπα. Το ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση και οι Βάσκοι ξέρουν τον τρόπο να επιβιώνουν ποδοσφαιρικά.

Ο Γκοϊκοετσέα δεν δίστασε να τον συγκρίνει με παλιούς μεγάλους γκολκίπερ: «Είναι ένας πολύ ήρεμος τύπος. Μπορείς να το δεις αυτό και από το πως μιλάει. Δεν είναι ποτέ αγενής και δεν θα πει ποτέ κάτι άσχημο. Είναι πάντα πολύ προσεκτικός και αξιόπιστος, εντός και εκτός γηπέδων. Δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα διότι πάνω απ' όλα ο ίδιος πιστεύει πολύ στον εαυτό του και το στηρίζει όλο αυτό. Είχα τρομερούς κίπερ στην καριέρα μου όπως τον Ιριμπάρ, τον Αρκονάδα και τον Θουμπιθαρέτα και όλοι είχαν το στοιχείο που έχει και ο Κέπα. Το να δίνουν ηρεμία και ασφάλεια στην ομάδα».

 

Τελευταία Νέα