Γιατί μία ευρωπαϊκή Super League είναι πιο κοντά από ποτέ

Gazzetta team
Γιατί μία ευρωπαϊκή Super League είναι πιο κοντά από ποτέ

bet365

Το “FFT” αναπαράγει ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο του “Forbes”, το οποίο εξηγεί γιατί η αμερικανική επιρροή στα μεγάλα clubs της Αγγλίας, θα οδηγήσει σε αλλαγή του ποδοσφαίρου στη Γηραιά ήπειρο.

Καθώς αυξάνεται τάχιστα και διαρκώς η επιρροή από τους Αμερικανούς επενδυτές και αναμφίβολα τα τηλεοπτικά deals ανεβαίνουν θεαματικά, το συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε ολοένα πιο κοντά σε κάτι καινούργιο: μία ευρωπαϊκή Super League στο ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η πρόβλεψη της «Vysyble», μίας συμβουλευτικής εταιρείας που εξετάζει και αναλύει τις οικονομικές επιδόσεις των ποδοσφαιρικών συλλόγων και η οποία εξηγεί...

«Τα τρία από τα έξι clubs με τα μεγαλύτερα έσοδα στην Premier League ανήκουν σε ιδιοκτήτες από τις ΗΠΑ ή σε εταιρείες από την εν λόγω χώρα (Μαν. Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Αρσεναλ), ενώ και τα τρία έχουν αθλητικά franchise στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Αμερικανική επίδραση αυξάνεται διαρκώς, ξεπερνάει το φάσμα του παιχνιδιού στην Ευρώπη και το μεταβάλει σε κάτι που οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλύτερα μέσα από τις δικές τους λίγκες στα άλλα αθλήματα της περιοχής τους».

Ολα αυτά γράφονται και αναλύονται την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός μεγιστάνας, Σταν Κρόνκε (183ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου) διαθέτει 1,8 δισ. λίρες ώστε να κάνει δικό του το πλήρες μετοχικό πακέτο της Αρσεναλ. Γενικότερα το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ έχει γιγαντωθεί και οι επενδυτές φιλοδοξούν να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο του δικού τους NFL. Μία διοργάνωση δηλαδή όπου τα ισχυρότερα clubs της Ευρώπης θα αναμετρούνται διαρκώς μεταξύ τους σε μία ξεχωριστή Super League, όπου κάθε βδομάδα θα έχει αγωνιστικές και κανείς δεν θα υποβιβάζεται, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού τις πιο αδύναμες ομάδες.

Είναι πλέον ξεκάθαρος ο σχετικός στόχος που θέτουν για το ποδόσφαιρο οι Αμερικανοί, επιδιώκοντας να μιμηθούν τα NFL, NHL, NBA, MLB. Μόνο που φαίνεται να αγνοούν ορισμένες ιδιαιτερότητες που έχει το παιχνίδι για τους Ευρωπαίους. Η αλήθεια είναι ότι μία ευρωπαϊκή Super League έχει γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί και παλιότερα από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, από τα σπουδαιότερα clubs που ήθελαν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το θέμα για όλους είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια, κάτι που στην Αγγλία οι έξι μεγάλες ομάδες θέλουν να επαναπροσδιορίσουν όσον αφορά το μερίδιό τους.

Ηδη φαίνεται να υπάρχει επεξεργασία ενός σχεδίου, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει ανοικτά τον περασμένο Μάιο ακόμα και ο Αρσέν Βενγκέρ, εξηγώντας ότι: «Οι απαιτήσεις των μεγάλων ομάδων όλο και μεγαλώνουν και αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη δημιουργία ενός υπερπρωταθλήματος στην Ευρώπη, με τα παιχνίδια της Premier League να υποβιβάζονται και γίνονται στο μέλλον μεσοβδόμαδα».

Οι σύλλογοι της Premier League κατέγραψαν έσοδα της τάξης των 26,1 δισ. λιρών στην περίοδο 2009-17, αλλά και οικονομικές ζημίες 1,9 δισ. λιρών σύμφωνα με τη Vysyble. Οι υπολογισμοί αυτοί, όμως, βασίστηκαν στα πιο αυστηρά λογιστικά κριτήρια και πρότυπα. Τα ακαθάριστα κέρδη προ φόρων και τόκων ξεπέρασαν το 1 δισ. λίρες και σύμφωνα με την Deloitte την περίοδο 2016-17 κατέγραψαν ρεκόρ 4,5 δισ. λιρών.

«Η Premier League διατηρεί τον μεγαλύτερο εχθρό στη διαχείριση ρίσκου. Οι 6 κορυφαίοι σύλλογοι κινούνται με τρόπο που δείχνει ότι θέλουν να μειώσουν το οικονομικό ρίσκο σε σημείο που να κάνουν κακό σε ολόκληρη τη λίγκα», τόνισε η Bell στη δική της αναφορά. «Σε κάθε άλλη βιομηχανία ανάλογες οικονομικές απώλειες θα είχαν οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή, σε συγχωνεύσεις και σε απορροφήσεις. Στο αγγλικό ποδόσφαιρο αυτή η διαδικασία, έτσι όπως το βλέπουμε, έχει ήδη ξεκινήσει».

Η νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League για την περίοδο 2019-2022 θα φέρει στα ταμεία 4,4 δισ. λίρες, μία πτώση κατά 5,1 δισ. σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία. Η Vysyble πιστεύει ότι όσο η τηλεοπτική αγορά γίνεται λιγότερο κερδοφόρα, μία Super League γίνεται όλο και περισσότερο θελκτική.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι τελικά φαίνεται να βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στη δημιουργία αυτού που πριν έμοιαζε απίθανο να συμβεί. Σε ένα είδος που η διαχείρισή του θα μοιάζει με εκείνη του NFL με salary cap στους μισθούς των παικτών και ένα διαφορετικό μεταγραφικό σύστημα, που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τα έσοδα και να μειώσουν το κόστος. Και για να το θέσουμε πιο απλά, απλά θα υπάρχει ένα καλύτερο σύστημα που θα επιτρέπει στις ομάδες να βγάζουν περισσότερα χρήματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα