Η εσωτερική μεταγραφή της Σίτι

Η εσωτερική μεταγραφή της Σίτι

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η εσωτερική μεταγραφή της Σίτι

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την πρεμιέρα του Μπενζαμέν Μεντί στη Μάντσεστερ Σίτι, την ατάκα του Γκουαρδιόλα και την τεράστια ευκαιρία του Γάλλου.

Στην πρεμιέρα της Premier League μόνο δύο ποδοσφαιριστές ολοκλήρωσαν δύο ασίστ. Ο ένας ήταν ο Ζοσέ Χολέμπας με τη φανέλα της Γουότφορντ. Ο άλλος ήταν ο Μπενζαμέν Μεντί της Μάντσεστερ Σίτι. Οι «Πολίτες» πέρυσι δαπάνησαν έναν σκασμό λεφτά για να ενισχυθούν στα πλάγια μπακ, αλλά ο ταλαντούχος Γάλλος, που στοίχισε 52 εκατομμύρια λίρες, στάθηκε άτυχος στην πρώτη του σεζόν στο Etihad, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου μια ρήξη έσω πλάγιου χιαστού του στέρησε το υπόλοιπο της χρονιάς. Στις 22 Απριλίου μπήκε ως αλλαγή στο ματς με τη Σουόνσι και τουλάχιστον συμπλήρωσε το μίνιμουμ των πέντε αγώνων που χρειαζόταν για να πάρει το μετάλλιο των πρωταθλητών.

Η φετινή σεζόν αποτελεί το μεγάλο του στοίχημα. Ο Μεντί ήταν στην αποστολή του Ντεσάν που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως ο Ομοσπονδιακός τεχνικός στήριξε τη μουντιαλική του 11άδα στον Ερνάντες. Ο μπακ της Μάντσεστερ Σίτι έπαιξε για σχεδόν 40 λεπτά, στο ματς με τους Δανούς την τελευταία μέρα των ομίλων. Σε όλες τις υπόλοιπες αναμετρήσεις, έμεινε στον πάγκο. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επέλεξε να του δώσει το χρίσμα στην πρεμιέρα, όπως άλλωστε είχε κάνει και στο ματς του Charity Shield με την Τσέλσι.

«Μερικές φορές θέλουμε να τον... σκοτώσουμε και μερικές σε κάνει να σκέφτεσαι "ουάου, τι παίχτη έχουμε". Μας δίνει ενέργεια. Ο Μεντί έχει πολλά να βελτιώσει και ευελπιστούμε να τον πείσουμε να ξεχάσει για λίγο τα social media και να βελτιώσει κάποια πράγματα», δήλωσε ο Καταλανός μετά το ματς με την Άρσεναλ, κρατώντας χαμηλά τη μπάλα για τον νεαρό Γάλλο, ο οποίος η αλήθεια είναι πως πέρυσι το παράκανε με το τρολάρισμα στα Social Media. Η ατάκα του Γκουαρδιόλα μοιάζει με εκείνη δασκάλου προς έναν μαθητή με τεράστια χαρίσματα, για τον οποίο φοβάται ότι θα αδικήσει τον εαυτό του. Θύμισε λίγο και τον Μαντσίνι με τον Μπαλοτέλι, όταν ο Ιταλός είχε πει ότι κάποιες φορές θέλει να χτυπήσει τον επιθετικό του στο κεφάλι!

Tη σύνδεση με τον Σούπερ Μάριο έκανε και ο Βινσέντ Κομπανί, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε: «Είχαμε τον Μπαλοτέλι, τώρα έχουμε τον Μεντί. Ωστόσο ο Μεντί έχει μια καρδιά από χρυσάφι, είναι τόσο καλό άτομο και χαρακτήρας. Δεν βλέπει τα ίδια όρια που βλέπουμε εμείς κάποιες φορές. Οι γραμμές είναι μπερδεμένες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει και τι έχει. Αλλά στο Μάντσεστερ, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, μπορούμε να αγκαλιάσουμε μια τέτοια προσωπικότητα». O 24χρονος πάντως υποσχέθηκε ότι θα κάνει πράξη τη συμβουλή του προπονητή.

Ο Μεντί απέναντι στους Gunners είχε 83 επαφές με τη μπάλα, δύο σουτ, δύο τάκλιν. Δημιούργησε δύο ευκαιρίες, οι οποίες κατέληξαν αμφότερες σε γκολ. Τους μήνες της απουσίας του, ο Γκουαρδιόλα έδειξε την τρομερή διορατικότητά του μετατρέποντας σε αριστερό μπακ τον Ντελφ και χρησιμοποιώντας ενίοτε και τον Ντανίλο. Το πείραμα πέτυχε, όμως οι δύο ποδοσφαιριστές που προσαρμόστηκαν στα αριστερά, με οδηγίες να έρχονται αρκετές φορές σε πιο κεντρικές θέσεις, δεν μπορούσαν να προσφέρουν αυτό που έκανε ο Μεντί με το «καλημέρα» στη νέα σεζόν. Ανεβάσματα και πάσες/σέντρες με το «καλό» πόδι, χωρίς να χρειαστεί να συγκλίνουν, να γυρίσουν ή να εκτελέσουν εντολές που δεν είχαν συνηθίσει. Στοιχεία παλιού, καλού full back δηλαδή. O Ντελφ είχε συνολικά δύο ασίστ πέρυσι, όλη τη σεζόν.

Στο ματς με την Άρσεναλ το παιχνίδι των πλάγιων ήταν αρκετά διαφορετικό από ό,τι συνήθως, τόσο σε κατάσταση άμυνας, όσο και επίθεση. Από τα αριστερά ο Μεντί και από τα δεξιά ο Γουόκερ, ο οποίος στην πρώτη του χρονιά στη Σίτι δεν είχε το ρόλο της «σφαίρας» με συνεχή ανεβάσματα στη γραμμή που μας είχε συνηθίσει στην Τότεναμ. «Όταν έχεις τον Μεντί παίζεις με πλάτος και ο εξτρέμ μπορεί να συγκλίνει. Χωρίς τον Μεντί, ο Ντελφ δεν μπορεί να το κάνει αυτό και έτσι πρέπει να παίξουμε με πλάτος με τον Σανέ», έλεγε πέρυσι ο Γκουαρδιόλα. Φέτος, στο πρώτο ματς της σεζόν ξεκίνησε αριστερά με τον Στέρλινγκ και δεξιά με τον Μαχρέζ, παίζοντας δηλαδή και οι δύο με ανάποδα πόδια, καθώς οι μπακ που βρίσκονταν πίσω τους ήταν εκείνοι που μπορούσαν να δώσουν πλάτος με το «καλό» τους πόδι. Το σχήμα λειτούργησε απέναντι στην άμυνα του Ουνάι Έμερι, δίνοντας μια ακόμα εναλλακτική στρατηγική στον Γκουαρδιόλα. Ακόμα όμως κι αν χρειαστεί να πορευθεί με το plan a, όταν ο Μεντί επιστρέψει στα προ τραυματισμού στάνταρ του, μπορεί να το υποστηρίξει. Έχει τα physical στοιχεία και τα ατομικά χαρακτηριστικά για να το πράξει. Οι Πολίτες ήταν επίσης διαφορετικοί τακτικά χωρίς τη μπάλα και παρά την επιπολαιότητά του, ο πρωταθλητής κόσμου έδειξε ότι μόνο και μόνο η σωματοδομή και η ταχύτητά του τον βοηθούν να κυριαρχήσει στις μονομανίες.

Φυσικά, η εμφάνισή του δεν ήταν τέλεια. Το αντίθετο. Έκανε λάθη, ξεχνιόταν μπροστά, υστερούσε τακτικά, χάρισε ευκαιρίες στην Άρσεναλ. Έχασε τη μπάλα 23 φορές, περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη του γηπέδου. Είχε επίσης ποσοστό 76.8 στις επιτυχημένες πάσες, δεύτερο χειρότερο μετά τον Μπερνάντο Σίλβα. Εξού και οι... παρατηρήσεις του δασκάλου. Παρόλα αυτά όμως, έκανε δύο ασίστ χάρη στα στοιχεία και τον τρόπο παιχνιδιού του.

Δεδομένα χρειάζεται παιχνίδια στα τακτικά εξελιγμένα συστήματα του Γκουαρδιόλα και προπονήσεις για να βελτιωθεί τόσο ατομικά, όσο και στην προσαρμογή του στο σύνολο. Ακόμα και στην σούπερ σεζόν του στη Μονακό, όπου ανεβοκατέβαινε την πλευρά και έκανε αρκετές σέντρες, συχνά υστερούσε σε ακρίβεια. Προφανώς, είναι πράγματα που δουλεύονται. Το ότι εκταμίευσε ένα τόσο μεγάλο ποσό ο Γκουαρδιόλα από τα ταμεία του αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Με δεδομένη την επιθυμία του Πεπ για συνεχή εξέλιξη, ο Μεντί και ο ρόλος του αναμένεται να βρεθούν σε πρώτο πλάνο φέτος περισσότερες από μία φορές. Και είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι η καλύτερη φετινή μεταγραφή της Σίτι, ήταν εσωτερική. Ακόμα κι αν δεν εγκαταλείψει την τρέλα που κουβαλά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.